Novosti Hrvatska

zavjet za hrvatsku

General Marko Lukić: Naš Mossad vratit će opljačkani novac!

zavjet za hrvatsku

‘Pozvat ćemo narod na bojkot plaćanja svih računa, jer se time plaća nepotrebna birokracija. Od Vlade tražimo da se obustave sve ovrhe nad građanima i da se odblokiraju računi obrtnika i tvrtki’, poručuje Lukić

Suđenje Ivi Sanaderu pod hitno treba završiti ili prekinuti, jer narod ne zanima taj cirkus, nego odgovor na pitanje gdje su pare! − rezolutno u razgovoru za “Slobodnu Dalmaciju” kaže Marko Lukić, utemeljitelj i predsjednik Zavjeta za Hrvatsku, nove stranke na hrvatskoj političkoj sceni.

Lukić tvrdi da od suđenja bivšemu premijeru korist ima samo odvjetnički ured Čede Prodanovića, dok se o povratu pokradenoga novca uopće ne govori.

− Sve je to izrežirana predstava, na jednoj strani odrede tko će krasti, pa potom taj novac međusobno podijele − ističe Lukić, koji za listopad najavljuje čitav niz akcija kojima će se njegova stranka na velika vrata predstaviti diljem, kako kaže, izvarane i razočarane zemlje.

Marko Lukić danas je umirovljeni general Hrvatske vojske, a javnost ga pamti kao 28-godišnjeg mladića koji je, u danima stvaranja hrvatske države, bio prvi zapovjednik Antiterorističke jedinice “Lučko”. Krajem 1991. godine zamijenio ga je Mladen Markač, a on je postavljen za pomoćnika ministra policije sa zadatkom osnivanja specijalnih postrojbi diljem Lijepe naše, a ubrzo je, točnije nakon raketiranja Banskih dvora, postao i savjetnik za osobnu sigurnost predsjednika Tuđmana, koji mu je još prije, nakon smjene generala Špegelja, bio ponudio mjesto načelnika ZNG-a, što je Lukić, zbog narušena zdravlja, odbio.

Pometen sa svih funkcija

No, već u listopadu iste godine smijenjen je sa svih funkcija. Bio je, veli, doslovno pometen.

− Svima sam govorio ono što sam mislio, nikome se nisam dodvoravao, a pogotovo ne udbašima koji su Hrvatsku, bilo je to odmah vidljivo, počeli vući u krivom smjeru − ogorčen je i sada Lukić, koji je na invalidsku mirovinu čekao godinu dana, a preživljavao je, reče nam, prodajući voće i povrće. Dakle, snalazio se, baš kao što se i danas većina hrvatskih građana snalazi.

− E, baš zbog toga sam odlučio ući u politiku, jer dosta je ovom narodu više snalaženja, pa zar nismo već jednom zaslužili dostojanstveno živjeti u zemlji koju smo krvlju stvorili − govori Lukić i polako dolazi do srži programa Zavjeta za Hrvatsku, stranke koja, uz Lukićevo političko, ima i vojno krilo, na čelu s umirovljenim admiralom Davorom Domazetom Lošom. Politika će im, bez obzira na IRA-inu terminologiju, biti gandijevska. Tako barem uvjerava Lukić. Lošini će izvidnici, a stranka im navodno već ima oko 20 tisuća članova, s terena centrali javljati ne samo uočene probleme, nego i nuditi rješenja. Sve u okviru postojećih zakona i dobrih političkih običaja.

Za početak, naravno, valja privući pozornost, a to se očekuje za nekoliko tjedana, kada će u svim većim hrvatskim gradovima organizirati mirne prosvjede.

− Zapalit ćemo svijeće i pomoliti se za domovinu jer nam bez povratka vjeri i Bogu nema budućnosti. Od Vlade ćemo tražiti da se odmah obustave sve ovrhe nad građanima i da se odblokiraju svi računi obrtnicima i tvrtkama. Besmisleno je, naime, da Vlada proračun puni uzimajući sirotinji i da se još time i hvali. Zavjet za Hrvatsku ima rješenje: stvorit ćemo hrvatski Mossad i vratiti sve ukradeno! Ako bude potrebno, pozvat ćemo narod i na bojkot plaćanja svih računa kojima se financira ionako nepotrebna birokracija − navodi Lukić.

No, to nije sve. I odnos prema Srbima povratnicima treba revidirati, jer je, uvjerava naš sugovornik, suludo da je 7,5 milijardi eura potrošeno na njihove nove domove, dok mnogi branitelji nemaju krov nad glavom. A nema ni odustajanja od optužnice protiv Srbije za ratnu štetu.

‘Milanović je poput Sanadera’

− Tražit ćemo aboliciju za sve naše zatvorene branitelje, pogotovo dok je na snazi abolicija za agresore, a osnovat ćemo i domovinski fond, pri čemu će bogatstva ove zemlje biti u vlasništvu onih koji su je oslobodili. Hrvatski branitelji ginuli su da bi od Arkana oslobodili naftna polja u Đeletovcima, a onda ta naftna polja neodgovorni političari predaju u ruke Mađarima bez ispaljenog metka. To je nacionalna izdaja bez presedana − žestok je Lukić. Zoran Milanović mu je poput Ive Sanadera − najprozirniji populist. Banke, pak, naziva lihvarskim kućama koje dodatno pljačkaju ionako opljačkani narod, a golemu administraciju najvećim društvenim teretom. − Na lokalne ćemo izbore najvjerojatnije ići u koaliciji s nekorumpiranim strankama jasne nacionalne orijentacije, a u pregovorima smo i s HSS-om − zaključuje Lukić.

Vinko VUKOVIĆ

‘S Tuđmanom sam bio prisan’

S Tuđmanom sam imao prisan odnos. Nekoliko smo puta razgovarali u četiri oka. Govorio sam mu da će, zbog poslova svoje obitelji, biti iskompromitiran u javnosti, te da će zbog dogovora s Miloševićevim izaslanicima, koje je dovodio Manolić, biti optužen za agresiju na BiH. Rekao mi je da je svjestan udbaša i kosovaca u institucijama, no svaki put bi dometnuo i da se država ne stvara sa svecima − dodaje Lukić.


Dva tjedna u komi tijekom 1991.

Dok je bio na funkciji pomoćnika ministra policije, Lukić je preživio i tešku prometnu nesreću na autocesti Zagreb–Karlovac. Bile su to, tvrdi, u najmanju ruku čudne okolnosti.

− Vraćao sam se iz Mukinja pokraj Plitvica nakon pregovora s JNA. Nisam želio pristati na njihove uvjete, a od nas su tražili povlačenje s Plitvica, te sam se uputio prema Zagrebu kako bih podnio izvješće predsjedniku Tuđmanu. Sletio sam s ceste, nakon čega sam 15 dana bio u komi, a sljedećih nekoliko mjeseci praktički nepokretan − objašnjava Lukić.


Hrg: HSS na izbore sa Zavjetom

Predsjednik HSS-a Branko Hrg potvrdio nam je moguću koaliciju sa Zavjetom za Hrvatsku.

− Pregovori su u tijeku, no još uvijek ništa nije definirano. Ako pronađemo zajednički interes, onda je vrlo vjerojatno da ćemo na lokalne izbore izići sa zajedničkim listama − kaže Hrg.


Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 3FirstPrevious[1]23Last