Novosti Hrvatska

Šokantna presuda Županijskog suda u dubrovniku

Novinarka Vicdan Ozerdem bit će izručena Turskoj!

Šokantna presuda Županijskog suda u dubrovniku

Sud u Dubrovniku / Arhiv CROPIX

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Dubrovniku zaključilo je kako nema zapreka izručenju novinarke Vicdan Ozerdem Turskoj koja je za njom raspisala tjeralicu zbog terorizma. Odluka o ekstradiciji šokirala je građanske aktiviste koji su vjerovali kako će turska novinarka do okončanja postupka biti puštena iz zagrebačke bolnice za osobe lišene slobode.

Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije potvrdila je kako će odvjetnici na presudu Županijskog suda još danas uputiti žalbu Vrhovskom sudu RH, a o neočekivanom raspletu izvijestit će i Europsku komisiju, UNHCR i njemačko veleposlanstvo u Zagrebu.

Odvjetnici Vicdan Ozerdem nedavno su podnijeli zahtjev za ukidanje pritvora njihovoj klijentici, zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Özerdem, novinarku i ljevičarku kojoj je Njemačka pružila politički azil, potkraj srpnja na graničnom prijelazu Metković privela je hrvatska policija na temelju tjeralice turskog Interpola koji je traži zbog terorizma, iako je u naravi bila tek sudionica antivladinih prosvjeda protiv represije i za slobodu govora.

Zbog dugotrajnog boravka u turskom zatvoru i ranijih štrajkova glađu Ozerdem je uz PTSP dijagnosticiran Wernicke-Korsakovljev sindrom poremećaja neuroloških funkcija uslijed pothranjenosti.  Novinarka je od 2005. godine s obitelji preselila u Njemačku gdje joj je odobren politički azil. Hrvatska ju je privela na temelju Interpolove tjeralice potkraj srpnja kad je sa suprugom i sinom stigla na ljetovanje.

Da je rješenje Županijskog suda nepovoljno za njezinu klijenticu potvrdila nam je u petak novinarkina odvjetnica po službenoj dužnosti Jele Obad Cobenzl, koja je najavila žalbu Vrhovnom sudu RH, ali je odbila komentirati obrazloženje presude.

Ostvari li se ekstradicija, Özerdem se izgledno vraća u turski zatvor iako ima status političke izbjeglice zaštićene UN Konvencijom, kao i jamstva njemačkog veleposlanstva koje se već zauzelo za njezin povratak u Njemačku.

Pravilima Interpola po čijoj je tjeralici novinarka i izručena Turska je bila dužna u roku od 40 dana dostaviti obrazloženi zahtjev za izručenje koji je ovog tjedna konačno preveden na hrvatski.

Odluka Županijskog suda obznanjena je u petak na isteku radnog vremena suda, pa se samo može nagađati na čemu je utemeljena.

Centar za mirovne studije otpočetka tvrdi kako je zahtjev Turske za izručenje neutemeljen, jer je Vicdan iza rešetaka bila izložena mučenju, čime je Turska prekršila Konvenciju o zabrani torture. Konačnu odluku o (ne)izručenju potpisuje ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Inače, Vicdan Özerdem provela je u turskom zatvoru pet godina. Većinu vremena je, prema vlastitom iskazu, boravila u samici gola i zavezanih očiju, a bila je mučena i elektro šokovima kako bi potpisala priznanje protudržavne djelatnosti.

U prosincu 2000. boravi u turskom zatvoru Bajrampaša kad je turska vlada pokrenula operaciju «Povratak u život» u kojoj je pod nikad utvrđenim okolnostima poginulo 30 zatvorenika.

A. Kelava


Naslovnica Hrvatska