Novosti Hrvatska

MODERNIZACIJA

Vlada donijela odluku o nabavi pet obalnih ophodnih brodova

MODERNIZACIJA

Ilustracija: CROPIX

Vlada RH na 51. sjednici, održanoj danas 13. rujna 2012. usvojila je prijedlog odluke o utvrđivanju potrebe za nabavom obalnih ophodnih brodova, doznaje se od službe za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.

Ovom odlukom utvrđena je potreba za nabavom pet obalnih ophodnih brodova za potrebe Oružanih snaga RH, odnosno Hrvatske ratne mornarice i Obalne straže RH radi nadzora i zaštite prava i interesa RH na moru.

Za koordinaciju provedbe ove Odluke osnovat će se Povjerenstvo na čijem će čelu biti predstavnik Ministarstva obrane RH, a kojeg će činiti po jedan predstavnik iz Glavnog stožera OS RH, Ministarstva gospodarstva, Ministarstva financija i Predsjednika RH.

Postupak javne nabave za pet obalnih ophodnih brodova provest će Ministarstvo obrane RH, a financijska sredstva planirat će se u Državnom proračunu na razdjelu Ministarstva obrane u razdoblju od 2013. do 2018. godine.

Obalni ophodni brod je brod Oružnih snaga RH u sastavu HRM-a, odnosno Obalne straže RH čija je temeljna namjena ophodnja radi nadzora i zaštita interesa RH na moru, sukladno Zakonu o Obalnoj straži RH.

Također, obalni ophodni brodovi koriste se za potporu otočnom stanovništvu te sudjelovanje u akcijama traganja i spašavanja na moru. U ratu se obalni ophodni brodovi koriste za zaštitu unutarnjih morskih voda borbenim djelovanjem te za zadaće borbene i logističke potpore.

PSD
Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last