Novosti Hrvatska

EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Rezultati analize: teško su oboljeli zbog cjepiva protiv gripe

EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Gušte Juričev proživio je pravu dramu nakon cijepljenja protiv gripe / Nikša STIPANIČEV / CROPIX

Istraga Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) potvrdila je da su dva slučaja oboljelih od teškog neuromuskularnog oboljenja poznatog kao Guillain Barreov sindrom, povezana s cjepivom protiv gripe, ekskluzivno doznajemo.

Radi se o slučajevima oboljelog Gušte Juričeva (69) iz Vodica čiju je dokumentaciju HALMED-u prije dva mjeseca dostavila Slobodna Dalmacija i I.C. (73) iz Zagreba koji se sam javio Agenciji nakon napisa u medijima.

Brza reakcija

Agencija nije utvrdila vezu između cijepljenja i pojave GBS-a kod još petero pacijenata čiju su medicinsku dokumentaciju zaprimili. Prema izjavi koju je dao za našu novinu, Gušte Juričev se cijepio protiv pandemijske gripe (tzv. svinjska) početkom studenoga 2009. Godine, no HALMED smatra da se taj datum ne uklapa u podatke o prvim isporukama cjepiva protiv pandemijske gripe i da je Juričev dobio obično sezonsko cjepivo.

I.C. se cijepio 2011., najvjerojatnije kombiniranim cjepivom protiv sezonske i pandemijske gripe, a prvi simptomi bolesti pojavili su se samo tjedan dana poslije.

Podsjetimo, početkom srpnja ove godine Slobodna Dalmacija je objavila priče troje pacijenata koji su nakon cijepljenja protiv gripe oboljeli od GBS-a i priču kćerke jedne osobe koja je u Srbiji dobila Novartisovo cjepivo protiv pandemijske gripe uvezeno iz Hrvatske i nekoliko mjeseci kasnije umrla od GBS-a. HALMED je odmah reagirao, zatraživši povijesti bolesti svih pacijenata, nakon čega je o situaciji u Hrvatskoj obaviještena Svjetska zdravstvena organizacija i EMA (European Medicine Agency).

Slučaj preminule Sofije Nešić prepušten je istrazi srpske Agencije za lekove i medicinska sredstva.

Istraga HALMED-a usmjerena je na utvrđivanje odstupa li broj oboljelih od GBS-a od statističkog prosjeka kojeg farmaceutske tvrtke koje proizvode cjepivo deklariraju u svojim izvještajima, a to je 1,92 oboljela na 100 tisuća doza cjepiva. GBS je priznata nuspojava svih cjepiva protiv gripe.

Ukoliko bi se utvrdilo da je stopa oboljelih u Hrvatskoj veća, Ministarstvo zdravlja bi moralo razmotriti pitanje sigurnosti programa cijepljenja protiv gripe, a proizvođači bi pretrpjeli značajne gubitke.

Tužbe za odštetu

U HALMED-u se do zaključenja ovog teksta nije moglo doznati službeni stav Agencije, no idućeg će tjedna, doznajemo, biti organizirana tiskovna konferencija na kojoj će se iznijeti svi zaključci.

Cjepiva protiv gripe predstavljaju jednu od najvećih javnozdravstvenih kontroverzi još od 2009. godine, kada je otkriveno i potvrđeno da su stručnjaci SZO-a koja je proglasila pandemiju bili istodobno suradnici tvrtki koje proizvode cjepiva i da su države s farmaceutskim tvrtkama potpisivale ugovore o nabavi u kojima se suspendirala pravna odgovornost proizvođača u slučaju nuspojava ili neučinkovostosti cjepiva.

Na hrvatskom tržištu tada je nabavljeno cjepivo tvrtke Novartis koju će pacijenti oboljeli od GBS-a tužiti radi naknade štete.

NATAŠA ŠKARIČIĆ

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last