Novosti Hrvatska

vjerodajnice

Rošade u diplomaciji: Grubiša u Rim, Goldstein u Pariz

vjerodajnice

Damir Grubiša / Foto: Arhiv CROPIX

Dr. Damir Grubiša i dr. Ivo Goldstein dobili su agremane iz Rima i Pariza, tako da će ovih dana otputovati na svoje veleposlaničke dužnosti – prvi u Italiju, drugi u Francusku. Time se primiče kraju rotacija veleposlanika i konzula koja je svojedobno zapela zbog nesuglasica na liniji Banski dvori-Pantovčak.

U posljednjim izmjenama neka su mjesta već popunjena, tako da je novu dužnost, primjerice, već preuzeo Dragan Đurić, novi generalni konzul u Subotici. Za razliku od Bruna Lopandića, bivšega glavnog urednika “Vjesnika”, koji nije imao sreće s kandidaturom za veleposlanika u Finskoj, njegov kolega Dragan Đurić puno uspješnije pliva po hrvatskim diplomatskim vodama.

Još u mandatu ministra Tonina Picule, Đurić je službovao u hrvatskom veleposlantvu u Makedoniji, nakon čega se vratio u “Nacional”, da bi u vrijeme dok je šef diplomacije bio Miomir Žužul ponovno napustio novinarstvo i završio u Veleposlanstvu u Rumunjskoj. Nakon Bukurešta opet je neko vrijeme pisao u “Nacionalu”, ali ga je aktualna Milanovićeva Vlada opet povukla u diplomaciju. Sada je Đurić znatno “avancirao” postavši nedavno šef Generalnog konzulata RH u Subotici.

Među novim imenima diplomata koji su nedavno preuzeli dužnosti veleposlanika su Aleksandar Heina (Švicarska), Pjer Šimunović (Izrael), Mario Nobilo (Belgija), Ivana Perić (Crna Gora) i Krešimir Kopčić (Finska). U diplomatskim se krugovima spominje i ime Ivana Grdešića, poznatog politologa, koji će navodno zamijeniti Ivicu Tomića na dužnosti veleposlanika u Londonu. Međutim, Tomić je na toj dužnosti od 2009., što znači da mu nije protekao uobičajeni četverogodišnji mandat, pa će novi hrvatski veleposlanik za Veliku Britaniju vjerojatno pričekati iduću 2013. godinu.

Š. SELIMOVIĆ

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last