Novosti Hrvatska

DJECO, NE DONOSITE ČETKICE ZA ZUBE

‘Školska godina bit će uspješna ako Jovanović odstupi’

DJECO, NE DONOSITE ČETKICE ZA ZUBE

Foto: Marija Mihić / CROPIX

Djeca nižih razreda u škole ipak neće morati nositi marendu, četkice za zube i bijele stolnjake. Barem ne oni koji za to nemaju uvjeta i koji iz različitih razloga ne mogu na taj način organizirati nastavu, objasnili su u srijedu iz Agencije za odgoj i obrazovanje, pod čijim je patronatom izrađen i ovih dana predstavljen novi program zdravstvenog odgoja u školama.

Preporuke koje je na predstavljanju iznijela članica Povjerenstva za izradu programa dr. Sanja Musić-Milanović, supruga premijera Zorana Milanovića, ipak su više izraz želje kako bi moderna škola trebala izgledati, a ne decidirane odluke koje škole trebaju bespogovorno provoditi.

Podsjetimo, ona je kazala kako bi svaki prvi školski sat u danu za učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole mogao početi na način da deset minuta rade tjelovježbu, potom operu ruke, zajedno doručkuju i ležerno komuniciraju, potom raspreme stol, operu zube i tek onda počnu s nastavom.

Uzburkana javnost

-Preporuka Sanje Musić-Milanović imala je za cilj ukazati koliko je važno dobro komunicirati, osobito s djecom mlađe dobi, i koliko je važno tom komunikacijom djeci usađivati dobre navike poput pranja ruku i zubi, zdrave prehrane i slično. Znamo da u mnogim školama to već rade, ali želimo da se u tom pogledu čini još više, dakako u skladu s uvjetima koje škole imaju - kaže Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje.

Novi program zdravstvenog odgoja, koji se u sve škole uvodi od 3. rujna, već je uzburkao javnost. Nastavnici i ravnatelji zamjeraju što su o njegovoj (eksperimentalnoj) provedbi obaviješteni tik pred početak nove školske godine.

Ne zna se ni točan sadržaj, ni način na koji će se novi sadržaji uklopiti u postojeće programe prirode i društva, biologije, tjelesne i zdravstvene kulture, psihologije i sata razredne zajednice. No, Vinko Filipović smiruje situaciju i kaže kako nova školska godina neće početi ništa drukčije negoli su počinjale prethodne.

-Nema govora o tome da će biti izmjena postojećih programa navedenih predmeta. Ionako je 70 posto sadržaja zdravstvenog odgoja već inkorporirano u postojeće predmete. Nastavnici će trebati mijenjati samo način podučavanja koji će voditi k stjecanju i primjeni vještina, a ne količine činjenica koje djeca neće znati životno primijeniti - objašnjava Filipović.

Također, poručuje, za novi program neće trebati novi udžbenici, a do 30. rujna u škole će iz Agencije poslati sve materijale s temama i ishodima programa, kao i dodatne sadržaje koji će se obrađivati unutar najviše 12 sati razredne zajednice, a ti će nastavnici proći dodatna usavršavanja.

-Školama prepuštamo da unutar nastavne godine sami odrede kada će održati tih 12 sati s dodatnim sadržajima zdravstvenog odgoja. Nudimo nešto što je realno provedivo i zbog toga učitelji i ravnatelji ne moraju biti zabrinuti - tvrdi Vinko Filipović.

‘Romantičarska zamisao’

No ta pojašnjenja nisu umirila sindikate. Zbrka oko novih sadržaja zdravstvenog odgoja i obavijest o tome pred sam početak školske godine dodatno ih je razljutila, a Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, kaže da su ovakvi “povuci-potegni“ potezi novi dokaz amatersko-diletantskog pristupa obrazovnom sustavu

. -Ne mogu razumjeti što je pisac htio reći. Nastavnici su o novom kurikulumu čuli na pompoznom predstavljanju programa ministra Jovanovića zajedno s premijerovom suprugom. Ono što je ona predložila romantičarsko je zamišljanje prvog sata i nemoguća misija – poručuje Mihalinec.

Prema njegovim riječima, ministar i njegova garnitura najveću bi uslugu učinili sustavu kada bi se iz njega - maknuli. -Ministar Jovanović trebao je dati ostavku još kada je dignuo ruku za smanjenje plaća prosvjetarima, a ovo je samo prelilo čašu. Školska godina bit će spašena jedino ako njegove odluke ne budu provedene u djelo i ako njegov sastav napusti ministarstvo - poručuje Mihalinec.

MARIJANA CVRTILA

Stanje školskih zgrada u Hrvatskoj

prosječna starost osnovnih škola 43 godine, srednjih 54;

30 posto osnovnih i 20 posto srednjih škola nema telefon;

od 2900 osnovnoškolskih zgrada njih oko 30 posto nema centralno grijanje, a četiri posto (oko 120) nema tekuću vodu;

četiri posto srednjih škola nema sanitarije;

četiri posto osnovnih i tri posto srednjih škola nema priključak za kanalizaciju.

Kako će oprati ruke kad u školi nema ni kapi vode?!

Da bi djeca mogla prati ruke u školi, preduvjet je da imaju - vodu, no prema podacima iz samog Ministarstva, oko četiri posto osnovnoškolskih građevina, ili njih oko 120, uopće nema tekuću vodu, a četiri posto srednjih škola nema sanitarije. Postoje škole koje nemaju ni kuhinje, a primjerice, Osnovna škola u Zlatar Bistrici u Zagorju, osim kroničnih problema s električnim instalacijama, muku muči i s neadekvatno opremljenom blagovaonicom.

-Onaj tko je radio zdravstveni program, sigurno nije iz prosvjete. Kako su oni to zamislili? Mi u školi imamo jedan umivaonik u ženskom i jedan u muškom zahodu te četiri pokraj blagovaonice. Koliko bi trajalo da stotinjak djece u jednoj smjeni opere ondje zube? Što se tiče doručka, ne misle valjda da ćemo jesti u učionicama. Zar doma jedemo u spavaćoj sobi? Kakva je to kultura ponašanja? – pita se ravnateljica škole u Zlatar Bistrici Božena Slunjski, ujedno predsjednica Stručnog vijeća ravnatelja osnovnih škola Krapinsko-zagorske županije.

-Neke škole iz naše županije vukle su vodu iz bunara, ali sada ne mogu ni to jer je ta voda zagađena i puna bakterija – kaže Božena Slunjski. Njezin kolega iz Zagreba, ravnatelj osnovne škole Vrbani Božo Margetić, na čelu je škole koja radi u čak tri smjene. -Nisam a priori protiv zdravstvenog odgoja, ali kako da 430 učenika nižih razreda stavimo istovremeno u blagovaonicu u koju može stati najviše 130 djece? Osim toga, 50 posto učenika ne hrani se u školi. Tjelovježba, doručak i pranje zuba zahtijevaju da djeca dođu barem sat ranije u školu – smatra ravnatelj Margetić.

Naslovnica Hrvatska