Novosti Hrvatska

Hrvati ratuju u siriji (II.)

Od Oluje do Alepa - tko je sve u rovu?

Hrvati ratuju u siriji (II.)

Ilustracija

Ima li među stranim vojnim plaćenicima u Siriji i hrvatskih državljana? Osim generala Marinka Krešića, to potvrđuju i izvori bliski beogradskim vojnim krugovima. Svjetske novinske agencije javljaju kako se nekadašnji pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) bore u Siriji na strani pobunjenika protiv režima predsjednika Bashara al-Assada.

Prema našim izvorima, među 200-tinjak pripadnika OVK je i 20 Albanaca, hrvatskih državljana, bivših pripadnika HV-a. Neki od njih vojna su znanja stekli i kao bivši časnici JNA u vrijeme prije Domovinskog rata, a prvo borbeno iskustvo, prema našim izvorima, ova je skupina stekla u operacijama HV-a u zaleđu Zadra i za vrijeme operacije Oluja. Kasnije, krajem 90-ih, odlaze na Kosovo, gdje aktivno sudjeluju u stvaranju Oslobodilačke vojske Kosova i sudjeluju u borbama protiv postrojbi Vojske Srbije 1999. u sjevernom dijelu Kosova.

Pripadnici OVK u Siriji sudjeluju uglavnom u obuci pobunjeničkih snaga, posebno u obuci za urbanu, gerilsku borbu, u čemu imaju velikog iskustva. Inozemnih vojnih plaćenika najviše je u Alepu, tromilijunskom, ekonomski bogatom gradu na sjeverozapadu zemlje, u blizini granice s Turskom.

Trenutačno se u Alepu vodi pravi ulični rat, po načelu “blok po blok”. Informacije o postojanju hrvatskih plaćenika u Siriji podupire i snimka sirijske državne televizije u reportaži o upadu sirijskih snaga u pobunjeničko utočište u gradu Lattakia, na kojoj se jasno vide kartice za mobitel hrvatskog mobilnog operatera Tomato. Kako su kartice dospjele u Siriju iz Hrvatske, nitko ne zna, no snimljene su u jakom pobunjeničkom uporištu u kojem su, među ostalim, nađeni i lijekovi turskog podrijetla, kao i oružje.

Miroslav Lazanski, beogradski vojni komentator koji se upravo vratio iz glavnog sirijskoga grada Damaska, ne isključuje mogućnost da u sirijskim bitkama sudjeluju i pripadnici vojske Kosova s iskustvom iz Domovinskog rata u Hrvatskoj.

− Ne mogu spekulirati o tome, ali ni potpuno isključiti takvu mogućnost. Sve je moguće. Međutim, u Damasku je jako teško doći do bilo kakvih relevantnih informacija. Šef administracije UN-a u Siriji Milan Trojanović rekao mi je da raspolaže podacima o plaćenicima iz Čečenije, Sudana, Afganistana, Libije, Pakistana, Saudijske Arabije, ali za sada ne i podacima o plaćenicima s europskog teritorija.

Ono što znam jest da strani plaćenici, konkretno snajperisti, imaju dnevnu plaću od 500 eura, pa tako za 20 dana, pod uvjetom da uspiju preživjeti, mogu zaraditi 10.000 eura. U Damasku sam naletio i na Hrvata iz Kanade, Vladimira Plečka, koji radi za mirovnu misiju UN-a − rekao nam je Lazanski.
DENIS KRNIĆ

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last