Novosti Hrvatska

građevinski poduzetnik i mecena iz Toronta došao u hrvatsku

Kikaš se u Splitu prisjetio događaja iz 1991.: Greškom pilota nisam uspio isporučiti oružje

građevinski poduzetnik i mecena iz Toronta došao u hrvatsku

Anton Kikaš za posjeta Splitu / Foto: Jakov Prkić/CROPIX

Nakon dugo godina Split je posjetio Anton Kikaš, hrvatski građevinski poduzetnik i mecena iz Toronta, koji je na svjetske naslovnice dospio prije 21 godinu kada je 31. kolovoza 1991. godine sa boeingom 737  „Uganda airlinesa“ sa 18 tona lakog pješakog i protuoklopnog naoružanja za Zbor narodne garde RH sletio na zagrebački Pleso.

Zrakoplov u kojem se nalazio Kikaš, presreli su lovački zrakoplovi RV JNA i naredili pilotu da odmah spusti avion na pistu zračne luke. Kompletna pretraga zrakoplova uredno je snimljena video kamerom i javno objavljena, dok je Kikaš završio u zatvoru u Beogradu, a ugandski avion prebačen na Batajnicu.

Kasnije će biti razmijenjen u Sarajevu sa grupom uhićenih oficira JNA na čelu s generalom Aksentijevićem. I danas psotoje dileme oko tog događaja, odnosno traju raspreve koliko je Hrvatskoj naštetitila doprema ilegalnog naoružanja dok su još funkcionirale svezne vlasti Jugoslavije a rate tek hvatao zamah.

Do Kikaševog leta, Hrvatska je uživala status mlade, nenaoružane zemlje kojoj je tek prijetila agresija.

Kikaš je u Splitu posjetio podržunicu Hrvatsku maticu iseljenjka gdje ga je pozdravila Branka Bezić-Filipović, voditeljica podružnice.

- Autocesta do Splita vam je odlična, pravi spas. Pa ovakve ceste nema ni Kanada, ni Amerika... - impresioniran je Kikaš koji je u Split došao osobnim automobilom iz Zagreba.

Iskoristili smo priliku da nam konačno kaže gdje je pošlo naopako kod transporta oružja za obranu Hravtske krajem ljeta 1991..

- Oružje sam kupio od južnoafirčkih trgovaca oružja, Engleza, preko kojih sam riješio i transport do Hrvatske. Dobio sam avion „Uganda airlinesa“ sa kompletnom posadom. Kada smo ušli u tadašnji jugoslavenski zračni prostor, zove nas beogradska kontrola leta da se predstavimo i kažemo gdje idemo, te što prevozimo. Prethodni dogovor sa pilotom je bio da kaže kako letimo za Krk, kako bi smo prikrili pravu destinaciju a to je bio aerodrom u Ljubljani. Međutim, nakon što je pilot rekao da prevozimo 'general cargo', nespretno dodao je kako letimo za Ljubljanu. Sukladno tome kontrola leta nam je dala rutu leta preko Mostara, Bihaća i Zagreba te dalje za Ljubljanu.

- No, pilotu sam rekao da se drži mora. Tek sam kasnije shvatio oda pilot doista leti rutom beogradske kontrole leta... Nema psovke koje tada nisam izrekao. Negdje iznad Bihaća nas je pozvala kotrola leta iz Zagreba i naredila da sletimo na Pleso.

- Tada je sve bilo gotovo. I to je jedina istina. Isključivo greškom pilota nisam uspio isporučiti to naoružanje. Sve što se pričalo u zadnjih 20 godina su teške spekulacije i bajke - kazao nam je Kikaš za čiju se razmijenu osobno angažirao i ministra obrane Gojko Šušak.

Kada je JNA na zagrebačkom aerodromu uhapsili kanadskog biznismena Antuna Kikaša sa tovarom naoružanja i smjestila ga u vojni pritvor, kanadski Hrvati su sakupili novac za njegovu razmjenu.

Istovremeno, hrvatska strana je uhapsila generala JNA Milana Aksentijevića i nekoliko oficira iz suradničke mreže KOS-a u Hrvatskoj. Preko ministra Šuška  novac prikupljen u Kanadi podijeljen je posrednicima u razmjeni Kikaš – Aksentijević. Razmjenu je organizirao i proveo tadašnji načelnik KOS-a general Aco Vasiljević.

General Nedeljko Bošković, koji je naslijedio generala Vasiljevića na funkciji, kazao je svojevremeno za beogradske i sarajevske medije da je Kikaš razmijenjen bez abolicije ili odluke savezne vlade:

“Tada je Vasiljeviću dostavljeno 3 miliuja dolara za kauciju i njihovo puštanje koji su nestali... Nestalo je i oružje zaplijenjeno u Kikaševom avionu. Osam sanduka je Vasiljević naredio da se dostave u njegov kabinet. Kad sam primio dužnost od komisije, ne nađoh nijedan sanduk”, kaže Bošković.

-Danas su pojesme i pisanje pjesama moja ljubav. Gotovo sams e povukao iz biznisa. Pola projektnog biroa sam prodao, a uskoro ću prodati i drugu polovicu. Moja je biro u Torontu projektirao nekoliko stotina stambenih blokova - kaže nam Kikaš, zahvaljujući kojem je otvorena Katedra za hrvatski jezik na sveučilitšu Waterloo blizu Toronta.

Denis KRNIĆ
Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last