Novosti Hrvatska

kaznionica otvorenog tipa

Polančec u ponedjeljak ipak ne ide u zatvor, a kada bude otišao moći će na posao i vikende

kaznionica otvorenog tipa

Arhiv CROPIX

Bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec ipak neće u ponedjeljak 13. kolovoza ići na izdržavanje desetomjesečne zatvorske kazne na koju je osuđen jer je vukovarskom odvjetniku Petru Miletiću platio pola milijuna državnih kuna za nepotrebnu stručnu studiju, doznaje se danas od njegova odvjetnika Ante Nobila.

Kada je krajem srpnja dobio rješenje prema kojem se 13. kolovoza morao javiti na odsluženje kazne Polančec je sucu izvršenja podnio zahtjev da mu se zatvor odgodi zbog pogoršanog zdravstvenog stanja.

Sudac je u međuvremenu zatražio dodatnu specijalističku liječničku dokumentaciju pa, po Nobilovim riječima, Polančec ne mora u zatvor dok sud ne odluči o njegovu zahtjevu.

"Ne možemo nagađati kada bi odluka mogla biti donesena i koliko bi se izvršenje kazne moglo odgađati. Sigurno je tek da ćemo ispoštovati zadani rok i u narednih nekoliko dana sudu predati traženu dokumentaciju", kazao je Nobilo.

Zasad nije poznato u koji će zatvor Polančec biti upućen, no to će svakako biti jedna od kaznionica otvorenog tipa iz koje će, s obzirom da je osuđen na manje od godinu dana, moći odlaziti na posao i vikende.

Zbog isplate pola milijuna kuna za nepotrebnu stručnu studiju Polančeca je zagrebački Županijski sud isprva osudio na 15 mjeseci, ali mu je Vrhovni sud smanjio kaznu za pet mjeseci dok je Miletiću kazna smanjena s 12 na osam mjeseci.

Kao olakotnu okolnost Vrhovni mu je sud uzeo motiv zbog kojeg je prekršio zakon, a to je pokušaj rješavanja statusa radnika vukovarskog "Borova" srpske nacionalnosti.

Polančec, međutim, smatra da je i umanjena kazna nepravedna te vjeruje da će Ustavni sud prihvatiti njegovu tužbu na zakonitost presude.

Osim u tom slučaju Polančec je, pravomoćno osuđen u slučaju 'reflektori' u kojemu je, nakon nagodbe s USKOK-om, dobio jednogodišnju uvjetnu zatvorsku kaznu s četverogodišnjim rokom kušnje.

Protiv Polančeca još se vodi postupak i u slučaju 'Spice', gdje je s bivšim čelnicima Podravke i njihovim poslovnim partnerima optužen da je tu tvrtku oštetio za više od 400 milijuna kuna.

USKOK ga je teretio i u aferi Ina-MOL gdje je prvookrivljeni bivši premijer Ivo Sanader, kao i u slučaju prodaje jeftine struje šibenskom TLM-u i mostarskom Aluminiju, čime je HEP navodno oštećen za oko 600 milijuna kuna. No, u oba je slučaja nakon iscrpnih svjedočenja od osumnjičenika postao svjedok.

(Hina)
Naslovnica Hrvatska