Novosti Hrvatska

"SVAŠTA SU MI OBEĆAVALI, A ZAVRŠIO SAM NA STUPU SRAMA"

Mirko Rapić, najveći porezni dužnik: Prevarila me Sanaderova Vlada, a država mi mora platiti 70 milijuna kuna

Dogovor je bio da ću ja otkupiti potraživanje Splitske banke prema ‘Viktoru Lencu’ od 5,8 milijuna dolara, dok je Vlada istodobno trebala meni isplatiti za izvlašteno zemljište 2,319 milijuna eura

Ime Mirka Rapića, vlasnika tvrtke “Solin Brodogradnja”, koja u Vranjicu zapošljava 200 radnika na remontu brodova i maloj brodogradnji, osvanulo je kao prvo na listi poreznih dužnika – u dijelu koji se odnosi na fizičke osobe koje obavljaju djelatnost. Njegov dug je, prema popisu, nešto veći od 41 milijun i 530.000 kuna. No, tvrdi Rapić, država je njemu dužna znatno više.

- Ja sam žrtva čiste prijevare bivše vlade – tvrdi Rapić, koji je u utorak bio na poslovnom putu u Italiji, pa nam je svoju priču ispričao tek u najkraćim crtama. Prema njegovim tvrdnjama, a o svemu ima opsežnu dokumentaciju, država ga je višestruko oštetila.

- Tijekom stečaja “Viktora Lenca”, 2007. godine, pozvali su me u Vladu kako bi pronašli rješenje. Primio me je potpredsjednik Vlade Damir Polančec. Dogovor je bio da ću ja otkupiti potraživanje Splitske banke prema škveru od 5,8 milijuna dolara, dok je Vlada istodobno trebala meni isplatiti za izvlašteno zemljište 2,319 milijuna eura. Taj su dug priznali kasnije u postupku dodjele koncesije, u “Narodnim novinama”, i to dug u iznosu od 18 milijuna kuna plus zatezne kamate. Ukupno s kamatama, taj se dug danas popeo na 39 milijuna kuna. U svakom slučaju, ja sam svoj dio dogovora ispoštovao, i još uvijek otplaćujem Splitskoj banci taj kredit, a Vlada je na svoj dio dogovora samo odmahnula rukom. Osim toga, zakinut sam i na dionicama “Lenca”. Kada se sve zbroji, ukupno mi je država, prema mojoj računici, a sa zateznim kamatama, dužna nekih 60 – 70 milijuna kuna – ukratko je Rapić prepričao svoju muku.

Napominje i da se s ovim problemom početkom godine obratio pismom premijeru Zoranu Milanoviću. Dobio je informaciju da je predmet proslijeđen prvom potpredsjedniku Vlade Radimiru Čačiću i ministru financija Slavku Liniću, ali nikakvog odgovora na koncu nije dobio.


MARIO KAVAJIN


Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 4FirstPrevious[1]234Last