Novosti Hrvatska

Čačić i Linić zadovoljni

Zaključena prodaja Uljanikovih dionica: država od brodograditelja utržila 45 milijuna kuna

Čačić i Linić zadovoljni

FOTO: CROPIX

Prodaja Uljanikovih dionica sadašnjim i bivšim zaposlenicima zaključena je danas a odaziv je iznenadio i najveće optimiste. Prema još uvijek neslužbenim podacima 2.250 radnika, što je preko 80 posto zaposlenih, odlučilo je iskoristiti ponudu i kupiti paket od 500 dionica po povlaštenoj cijeni od prosječnih 33 kune.

Osim radnika dionice je upisalo i nekoliko stotina umirovljenih Uljanikovaca tako da je konačni rezultat gotovo dvostruko veći od planiranog. Naime plan je bio da radnici kupe 39 posto dionica iz portfelja AUDIO-a a upisano je čak 59 posto.

To znači da s ranije stečenih 13 posto dioničkog udjela Uljanikovci će sada imati u vlasništvu preko 72 posto ukupnog vlasničkog portfelja. No samo na kratko.

- Sada slijedi drugi korak privatizacijskog projekta- ulazak investicijskih igrača koji bi kroz dokapitalizaciju u pulsko brodogradilište trebali unijeti blizu 300 milijuna kuna svježeg kapitala. Zadovoljan je zbog uspješno odrađenog prvog koraka i Radimir Čačić koji se s ovim pdoacima danas pohvalio i na Vladi, a još bi zadovoljniji trebao biti ministar financija Slavko Linić kojem će od prodaje Uljanikovih dionica radnicima u državnu kasu sjesti 45 milijuna kuna. V

eć za mjesec dana započinej proces dokapitalizacije za koji su interes već pokazali investicijski fondovi na čelu sa Škegrinim Quaestusom. Privatizirani Uljanik nakon toga kreće u novu akviziciju, kupnju riječkog 3.maja, kako bi se prije ulaska u Europsku uniju, riješio status i tog najvećeg kvarnerskog brodogradilišta.

N. Horvat
Naslovnica Hrvatska