Novosti Hrvatska

engleski hvalisavci bez pokrića

Direktor ribogojilišta kod Ugljana: Ma koja akcija Black Fisha? Nama su sve tune na broju!

engleski hvalisavci bez pokrića
Što se točno događalo prošlog vikenda, pod okriljem noći, u dubokom modrom moru ribogojilišta “Kali tuna” pokraj otoka Ugljana?

Ako je vjerovati britanskom “Guardianu” i izvorima iz tajanstvene organizacije “The Black Fish”, njihovi aktivisti upali su tijekom noći u ribogojilište, uspjeli proći uz naoružane zaštitare, zaroniti u more i noževima pokidati kaveze iz kojih su na slobodu pustili nekoliko stotina plavorepih tuna.

Bila je to, kažu, spektakularna akcija ekoaktivista koji upravo na kavezima “Kali Tune” počinju novu kampanju koja će razotkriti unosnu trgovinu ugroženim tunama. Na ovaj radikalni potez odlučili su se nakon što su “tjednima ranije istraživali kontroverznu proizvodnju tuna u Hrvatskoj i na Mediteranu”.


Miro Mirković
Uspješnom akcijom na Ugljanu ekipa iz “Black fisha” pohvalila se prošlog tjedna na svojim internetskim stranicama gdje potanko opisuju noćnu avanturu svojeg ronilačkog tima specijaliziranog za napade na kaveze s ribom. Priču je ubrzo preuzeo i ugledni britanski “The Guardian” čiji novinar George Monbiot piše kako su “heroji iz ‘Black Fisha’ riskirali svoje živote kako bi spasili živote tunama” i upozorava kako vlade mediteranskih zemalja “sudjeluju u ekocidu jer ne čine ništa kako bi spriječile pretjerani izlov plavorepe tune”. Kako bismo saznali kolika je šteta na kavezima i koliko je riba pobjeglo kontaktirali smo s direktorom “Kali tune” Mirom Mirkovićem.

Bilo ih je dvoje

- Šteta? O čemu vi govorite? Nisu oni nikoga oslobađali, niti su tune pobjegle iz kaveza. Eno ih sve na broju. Ti aktivisti lažu! I ovo im nije prvi put - kazao nam je Mirković i spektakularnu akciju oslobađanja tuna “Black Fisha” opisao ovako:

- Bilo ih je dvoje, muško i žensko. Kad je naš djelatnik rano ujutro došao na posao u ribogojilište, zatekao je ženu, strankinju, kako histerično viče da joj se partner izgubio u moru među kavezima. Dok je radnik zvao policiju da prijavi njegov nestanak, muškarac je živ i zdrav išetao iz obližnje šume. Što je tamo radio i što je s njima poslije bilo, ne znam. Mi smo krenuli u kontrolu i vidjeli da je oštećen jedan konop koji drži kaveze. Šteta je bila toliko mala da je nismo ni mislili prijaviti - kaže Mirković dodajući kako su sve ribe na broju.

- Brojili smo tune, niti jedna ne fali. Stvarno ne znam što je njima i zašto lažu - zaključuje Mirković. A treća strana u cijeloj priči, zadarska policija, potvrdila nam je tek da im je prijavljeno kidanje konopa u jednom ribogojilištu. I da se za počiniteljima još traga...

Ana VUČETIĆ ŠKRBIĆ

Međunarodna organizacija

Kako stoji na njihovim stranicama, “The Black Fish” je međunarodna eko-aktivistička organizacija koja se bori za očuvanje mora i zaštitu jedinstvenog života u oceanima. Protiv nezakonitog i destruktivnog ribolova bore se, kažu, nenasilnim direktnim akcijama poput oslobađanja tuna iz kaveza. Udruga ima akcijske grupe u tri zemlje: Švedskoj, Nizozemskoj i Velikoj Britaniji.


Akcija i u veljači

Kavezi “Kali tune” bili su na udaru aktivista i početkom veljače ove godine. Odgovornost za tu akciju preko Facebooka je preuzela Svjetska udruga za zaštitu životinja (Animal Liberation Front). Iako su u svojim dopisima medijima akciju opisali vrlo uspješnom jer su oslobodili tune iz zatočeništva, policijskim očevidom tada je utvrđeno da su tek neznatno oštetili mrežu na kavezima.Naslovnica Hrvatska