Novosti Hrvatska

PRIGUŠIVAČ NA ZAGREBAČKOM JAGODNJAKU

Jako Andabak: Šokiralo me kad su u dvorištu pronašli pištolj

PRIGUŠIVAČ NA ZAGREBAČKOM JAGODNJAKU
Pištolj škorpion s prigušivačem, pronađen u utorak u prijepodnevnim satima u ograđenom dvorištu buduće obiteljske kuće kćeri spasioca Hajduka Jake Andabaka na zagrebačkom Jagodnjaku, mogao bi konačno dati odgovor istražiteljima na pitanje tko je propucao automobil zagrebačkog odvjetnika Pere Lozice u petak noću.

Vijest da je u dvorištu kuće koju gradi njegova kći pronađen pištolj kojim je napadnut odvjetnik Pero Lozica nije previše uzrujala Jaku Andabaka.

‘Nisam se snervao’

− Istina je, jutros su me zvali radnici kako bi me obavijestili da su pronašli neki pištolj. Pitao sam ih jesu li zvali policiju, a oni su mi rekli da nisu... Rekao sam im: “Pa šta čekate?” Ne znam točno o kakvom se pištolju radi, znam samo da je neki s prigušivačem. Pronašao ga je radnik koji je došao montirati prozore i vrata.

Pištolj u vlastitom dvorištu, nije ugodno?

− A di će bit ugodno, ne može biti ugodno nikako. Šokiralo me je u prvi tren kad sam čuo da su u dvorištu našli pištolj iz kojega se pucalo... Nije ugodno, pogotovo sad kad se to počne povlačiti po novinama. Ali, najvažnija je istina, a na policiji je da otkrije tko je taj pištolj bacio tamo.

Niste se snervali zbog toga?

− Ma kakve ja veze imam s tim!? Tu kuću gradi moja kćerka, ne ja, a i tek je u izgradnji, bez nadzora. Mi smo sve prijavili policiji – poručio je Andabak.

I dok Zlatko Marić, vlasnik zaštitarske tvrtke “Sokol Marić”, odbrojava pritvorske sate za ranije upućene prijetnje Lozici da će mu “polomiti noge“, istražitelji su zasukali rukave nad pronađenim pištoljem, inače oružjem omiljenim među profesionalnim pripadnicima balkanskoga krim-miljea. Je li počinitelj ostavio na pištolju neki trag ili je, kako to obično biva, sve odradio u rukavicama, znat će se nakon dovršetka vještačenja škorpiona koje je u tijeku.

Zanimljivo je da je Andabakova kuća u izgradnji dva kućna broja dalje od Lozičine vile, ispred koje je još uvijek nepoznati počinitelj sasuo više metaka u njegov parkirani smart ispred dvorišne ograde. Stoga sve upućuje na to da se možda, kako su nam za vrijeme policijskog očevida rekli neki od susjeda, naoružani kršitelj zakona dovezao taksijem, s obzirom na to da je neposredno prije nego što su čuli nekoliko fijuka taksi-vozilo nevjerojatno polako prošlo ulicom, a nakon njega dva crna automobila.

− Ne bih ništa govorio. Shvatite me − poručio nam je kratko T.B., nadzorni inženjer na gradilištu, koji je također vidio pištolj nakon što mu ga je netko od radnika gradilišta pokazao.

Iako Lozica i sam sebe uvjerava da višestruko propucavanje smarta nema veze s poslovnim (ne)prilikama, nego s “trokutom” koji čine on, njegova supruga i Zlatko Marić, čini se da je riječ o poslovnim potezima, kao i informacijama kojima barata, a koje bi, u slučaju da “poklekne”, mogle nadopuniti već otvorene Hypo afere, ali i otvoriti nove. Zbog toga je sve izvjesnije da je Lozičin slučaj povezan s bombom otprije desetak dana kad je u dvorište direktora Hypo leasing Kroatiena Drage Vidakovića bačena ručna bomba, također kao upozorenje.

HAJDI KARAKAŠ-JAKUBIN
MARKO BILIĆ

Susjedi u strahu

Susjed, koji je vidio policiju rano ujutro pomislio je da je došla zbog gradnje velebne kuće koja je počela nicati jesenas iako stanari na novu gradnju nisu pristajali. -Pomislili smo da će policija zaustaviti nagrđivanje naše ulice. Pa ovdje je zelena oaza s predivnim starinskim vilama starima preko 100 godina, a Andabak za kćer stvara betonski eldorado na zemljištu nakon što je srušio prekrasnu starinsku kuću od jednog para koji se odselio u Ameriku. Na kraju još veći šok. Pištolj u dvorištu. Mira više nemamo nigdje - zaključuje jedan od susjeda Jake Andabaka te odvjetnika porijeklom s Korčule Lozice, inače javnosti najpoznatijeg kroz slučaj prijenosa milijun maraka iz Hypo banke za otkupninu sina Vladimira Zagorca.

Naslovnica Hrvatska