Novosti Hrvatska

ispraćaj brigadira hrvatske vojske

Na Lovrincu pokopan Mladen Bujas, zapovjednik obrane Splita

ispraćaj brigadira hrvatske vojske
Uz počasne puščane plotune i zvuke hrvatske himne na Groblju hrvatskih branitelja na splitskom Lovrincu danas je pokopan brigadir u miru Mladen Bujas, sekretar splitskog Sekretarijata za obranu početkom Domovinskog rata, te ključna osoba u obrani Splita, kao i u organiziranju obrambenih aktivnosti za cijelu Dalmaciju ratne 1991. godine.

Obitelj, prijatelji, suborci, te mnogobrojni iz vojnog i političkog života ispratili su brigadira Bujasa na posljednji počinak. Bilo je na Lovrincu i nekoliko stotina Spličana koji pamte Bujasove zasluge u obrani grada. General u miru Petar Šimac održao je dirljiv oproštajni govor.

- Mladen je za života uvijek hvalio svoj rodni Šibenik, a u Splitu, kojeg je toliko volio, ostavlja svoje tijelo i dušu. Mladene, doviđenja... - kazao je general Šimac u posljednjeom pozdravu svom prijatelju i suborcu.

Počast Bujasu odali su predstavnici HRM-a na čelu sa zapovjednikom kontraadmiralom Antom Urlićem, potom Ante Sander, župan Splitsko-dalmatinski, Visko Haladić, zamjenik župana, Petroslav Sapunar, predsjednik Županijske skupštine, Jure Šundov splitski dogradonačelnik, te predstavnici brojnih veteranskih udruga iz Domovinskog rata. Bio je tu i saborski zastupnik SDP-a Franko Vidović, te bivši splitski gradonačelnik Miroslav Buličić.

Preminuli brigadir Bujas bio je i organizator prvog sastanka o formiranju ZNG-a u Dalmaciji 14. travnja 1991. 2001. dobio je Nagradu grada Splita za životno djelo.

Bujas je rođen 1934. godine u Šibeniku, gdje je završio i gimnaziju. Nakon školovanja u Šibeniku završio je Vojnu akademiju u Beogradu, zatim Pravni fakultet u Splitu i poslijediplomski studij prava mora na zagrebačkom Pravnom fakultetu, a obrašao je i dužnost vijećnika u Gradskome vijeću Splita.

Bio je i predsjednik “Zajednice udruga Hrvatskih vitezova ratnih veterana 90.-91.” Nositelj je Spomenice Domovinskog rata.

D. KRNIĆ
Foto: Ante Čizmić / CROPIX
Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last