Novosti Hrvatska

bolje im ide engleski jezik

Rezultati državne mature lošiji nego prošle godine: više od trećine palo psihologiju

bolje im ide engleski jezik

Arhiv CROPIX

Rezultati ovogodišnje državne mature lošiji su od prošlogodišnjih – čak 2754 maturanta, od njih oko 32 tisuće, palo je iz barem jednog od obaveznih predmeta s mature (hrvatskog ili stranog jezika te matematike), iz dva je obvezna predmeta negativnu ocjenu dobilo njih 405, a iz sva tri predmeta palo je 50 učenika, od čega najvećim dijelom iz strukovnih škola.

Ni među izbornim predmetima situacija nije sjajna – barem jedan takav predmet palo je 3894 pristupnika, a dvoje maturanata uspjelo je pasti iz čak četiriju izbornih predmeta.

Daleko najgori rezultat učenici su postigli iz psihologije, više od trećine prijavljenih učenika ili njih 1160 dobilo je negativnu ocjenu iz tog predmeta. Padalo se i iz vjeronauka (osam posto), etike (13 posto), a nevjerojatno zvuči podatak da je informatiku palo 17 posto učenika, dok je dvojku iz tog predmeta dobilo čak njih 50,25 posto!

Iako je za test iz matematike s osnovne razine za ocjenu dovoljan trebalo prikupiti svega devet bodova ili 22,5 posto testa, od nešto više od 21 tisuće pristupnika iz tog je predmeta palo njih 1685 ili oko osam posto. Za test više razine matematike prag prolaznosti bio je nevjerojatno niskih 20 posto, ali gotovo 13 posto učenika ili njih 1404 uspjelo je pasti i na tom testu.  

- Ovogodišnji su rezultati najsličnijima onima iz prve godine polaganja državne mature 2009/2010. Nešto slabiji rezultati u odnosu na prošlu godinu mogu se obrazložiti time što su neki fakulteti, prije svega oni u Zagrebu, ove godine za upis zahtijevali višu A razinu iz pojedinih predmeta, umjesto prošlogodišnje osnovne ili B razine – kaže ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Goran Sirovatka.

Slabi rezultati iz matematike, kao i fizike koju je palo gotovo 19 posto učenika, pokazuju, kaže Sirovatka, da su to bili preteški ispiti za učenike koji namjeravaju studirati prije svega tehničke fakultete.
                    
Maturantima bolje ide engleski jezik

Dok je hrvatski jezik, čiji je test izazvao najviše kontroverzi ove godine, na višoj razini palo manje od jedan posto učenika, na osnovnoj razini broj učenika s nedovoljnim uspjehom iznosio je oko pet posto. Najviše učenika i jedne i druge razine dobilo je ocjenu dobar, a oko šest posto učenika više razine te njih 0,43 posto (44 učenika) osnovne razine ocjenu odličan.

Maturantima očigledno bolje ide engleski jezik, jer je peticu na višoj razini iz tog predmeta dobilo gotovo 12 posto učenika. Zanimljivo je da svoj materinji jezik očigledno bolje poznaju „manjinci“ – nijedan učenik mađarske, srpske i talijanske nacionalne manjine nije pao iz materinjeg jezika, a Talijani i Mađari čak nemaju nijednog učenika s ocjenom dovoljan.  

Velik broj izbornih i nedisciplina

Prijavljivanje prevelikog broja izbornih predmeta na koje ni ne izađu te nediscipliniranost učenika na testiranju i dalje predstavljaju veliki problem na državnoj maturi, kaže Sirovatka.

Dok za one koji ne izađu na prijavljene izborne ispite nema nikakve kazne, uhvaćeni u neprimjerenim situacijama mogli su zaraditi izbacivanje s testiranja i poništenje testova. Ove su godine s ispita diskvalificirana 74 učenika, od kojih su neki crtali neprimjerene crteže, poput vraga, neki su pisali proste riječi, a drugi koristili šalabahtere ili mobitele.

Marijana Cvrtila
Naslovnica Hrvatska