Novosti Hrvatska

nakon duge i teške bolesti

Umro brigadir HV-a Mladen Bujas - ključni koordinator obrambenih aktivnosti za cijelu Dalmaciju

nakon duge i teške bolesti

Mladen Bujas u bijelom balonjeru / FOTO: CROPIX

Brigadir u mirovini Hrvatske vojske (HV) Mladen Bujas, koji je bio angažiranih na stvaranju Hrvatske vojske u Dalmaciji uoči velikosrpske agresije, nakon duge i teške bolesti umro je u Splitu u 78. godini života, doznaje se danas od general-bojnika u mirovina Petra Šimca.

"Bujas je još u ljeto 1990. godine bio ključni koordinator i organizator obrambenih aktivnosti za cijelu Dalmaciju, od Paga do Cavtata, uoči velikosrpske agresije", rekao je general bojnik Šimac za Hinu. Po riječima generala Šimca, Bujasu, koji je imao komunikaciju s tadašnjim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, pripadaju ogromne zasluge u pripremi Domovinskog rata i ustroja Hrvatske vojske.

Bujas je rođen 1934. godine u Šibeniku, gdje je završio i gimnaziju. Pedesetih godina prošlog stoljeća u Beogradu je završio Vojnu akademiju, a nakon što je završio Pravni fakultet 1960., raspoređen je za referenta pravne službe u građevinskom odjelu Vojno pomorske oblasti (VPO) u Splitu. Bujas je 1978. godine postao magistar prava.

"Bujas i ja smo 1971. godine radeći u tadašnjoj JNA podržavali 'hrvatsko proljeće' te smo imali poteškoća i isključeni smo iz Saveza komunista", kaže general Šimac.

Pokop brigadira Bujasa je u utorak na splitskom groblju Lovrinac u 17 sati i 15 minuta.

H
Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last