Novosti Hrvatska

BEZ IZGREDA

Gay Pride: I mi imamo pravo na obitelj!; Kerum izabran za homofoba godine!

BEZ IZGREDA
Posvećen pravu na obitelj istospolnih parova, 11. Zagreb Pride pripadnika rodnih manjina završio je večeras koncertom na Zrinjevcu i protekao je bez izgreda.

Jedanaesta Povorka ponosa LGBTIQ osoba (lezbijke, gejevi, transrodne, interseksualne i queer osobe) počela je u 14 sati okupljanjem na Trgu žrtava fašizma, a nakon šetnje središtem Zagreba s istaknutim transparentima te zastavama i balonima u duginim bojama, stigla je na Zrinjevac gdje su održani govori i zabavni program s nastupom hrvatskog neo soul funk benda "Mangroove".

Povorci pripadnika rodnih manjina priključili su se i građani, političari i aktivisti civilnih udruga, među ostalima SDP-ovke Mirela Holy i Dijana Pleština, ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, laburist Branko Vukšić te književnik Predrag Matvejević.

Pod geslom "Imamo obitelj! Tisućljetni hrvatski san!" sudionici povorke nosili su transparente "Ako može Milanka, možemo i mi!", "Uništimo fašizam, podižimo aktivizam!", "Nemamo ništa protiv homofobije dok je ona u četiri zida!". Njihove poruke kako "od danas nema više šutnje" te da će "pokazati ljudima da su slobodni", Zagrepčani na ulicama i s prozora okolnih zgrada većinom su dočekali pljeskom i dobrobamjernim pozdravima.

Branimir Lukić, u ime neformalne grupe LGBT obitelji, u prigodnom govoru poručio je državnim institucijama da su obitelji pripadnika rodnih manjina realnost.

"Od Vlade i Sabora tražimo da pravno reguliraju naš status kako bi pravo na obitelj prestalo biti privilegijom na koju samo neki imaju pravo", poručio je Lukić.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić istaknula je da će se pitanje obitelji LGBT osoba prije ili kasnije morati uskladiti s europskim stečevinama. "Ljudska prava pripadaju svima i ne možemo ih uskraćivati drugima na temelju svojih predrasuda", poručila je pravobraniteljica.

I ove godine dodijeljena je tradicionalna titula homofoba godine, a u konkurenciji Josipa Bozanića, Zorana Vinkovića, Ante Kulušića i Stjepana Loze, dobio ju je splitski gradonačelnik i saborski zastupnik Željko Kerum. Homofrendom godine proglašen je novinar Boris Dežulović.

Po ocjeni organizatora, današnji Zagreb Pride bio je jedan od najmasovnijih do sada s oko 4000 sudionika. Po procjeni zagrebačke policije u povorci je bilo 1500 i 2000 sudionika.

Jedanaesti Zagreb Pride protekao je bez ikakvih incidenata. Priveden je samo jedan muškarac, zbog remećenja javnog reda i mira, izvijestila je policija. On je bio u vidno alkoholiziranom stanju i izmjereno mu je 1,8 promila alkohola u krvi, a kad se otrijezni znat će se i kome je uputio uvrede, kažu u zagrebačkoj policiji.

(H), A. BULJUBAŠIĆ/ CROPIX
Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 10FirstPrevious[1]2345678910Last