Novosti Hrvatska

GLAS S KVARNERA

Više od 300 Riječana marširalo u znak podrške Split Prideu, sugrađani im pljeskali s terasa kafića

GLAS S KVARNERA

Foto: Davor Žunić / CROPIX

Iznad svih očekivanja, više od 300 ljudi okupilo se danas točno u podne i prodefiliralo riječkim Korzom u znak podrške Split Prideu, a sve je prošlo bez ijednog jedinog incidenta. Događaj nazvan "March for Split/Rijeka vjeruje u ljepotu različitosti" organiziran je ad hoc u zadnjih tjedan dana, bez pretenzija da to bude riječki Pride, kao reakcija na izljeve netolerantnosti koji se ovih dana pojavljuju u medijima u kontekstu splitske parade. Kako su organizatori poručili, cilj je iskazati podršku svim ljudima koji uvažavaju i podržavaju drugačije od sebe.

Okupljanje je počelo na Trgu Grivica, da bi preko Korza povorka krenula do Kružne ulice, gdje je smješten kultni riječki klub Palach. Dobar dio sudionika pojavio se sa svojom djecom, kako bi poručili da ih žele odgajati u tolerantnoj sredini, gdje se uvažavaju ljudska prava svakog pojedinca. Među njima je i Ivan Šarar, riječki pročelnik za kulturu i bivši član Leta 3 koji je došao sa svojom kćerkicom.

- Došao sam zbog osjećaja potrebe izražavanja prava na građanske slobode. Jer su Riječani često, kako se to kaže, menefregisti, navodno su tolerantni, ali se ne zna da li je to tolerancija ili im je svejedno - rekao je Ivan Šarar, a osim njega, u povorci je bilo još nekoliko djelatnika Gradske uprave. Gradonačelnik Vojko Obersnel nije sudjelovao zato što je u to vrijeme jedrio na regati Fiumanki, ali je iskazao podršku preko Facebooka.

Povorka je naišla na iznenađujuće odobravanje Riječana koji su sudionike s terasa kafića na Korzu dočekali pljeskom. Sve je bilo štićeno kordonom policajaca, no njihova intervencija nije bila potrebna jer je marš prošao u mirnom tonu.

Među okupljenima bio je tek manji dio pripadnika LGBT zajednice, no govor jednog od njih, Antonija Kiselića, dočekan je najvećim aplauzom. On se zahvalio sudionicima, ističući da je ponosan na ovaj grad.

- Ovo je vrlo važan akt, ali treba reći da je ovo marš podrške, a ne Pride. Pride bi naišao na puno jače reakcije jer je fašizam i dalje snažan i na ovom prostoru - rekao je Kiselić, najavivši Rijeka Pride za 2013. godinu.

Luka Benčić
Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 3FirstPrevious[1]23Last