Novosti Hrvatska

SABOR

Pravobraniteljica: Trudnice u RH žrtve poslodavaca; dobila podršku svih klubova

SABOR

Foto: Davor Pongračić / CROPIX

NAJNOVIJE Klubovi podržali pravobraniteljicu

Svi saborski klubovi podržali su danas izvješće pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2011. Višnje Ljubičić, ali i upozorili da sadržaj izvješća i dalje svjedoči o diskriminatornom položaju žena u hrvatskom društvu, od kojega očekuju snažniji angažman da se takvo stanje što prije promijeni.

Sonja Koenig (HNS) istaknula je kakoa je pred hrvatskom državom i društvom ogroman posao jer živimo u zemlji u kojoj su žene za isti posao manje plaćene od muškaraca, imaju manje mirovine, manje sudjeluju u upravljačkim strukturama.

"Pred nama je zadatak to mijenjati, mijenjati što brže", poručila je, upozorivši da podatci o 11 ubijenih žena od strane nasilnika u obitelji te 20.247 žrtava obiteljskog nasilja u 2011. i dalje svjedoče da je upravo obitelj najnasilnija društvena grupa.

Koenig je pozvala na što hitnije donošenje zakona o skloništima za žrtve obiteljskog nasilja, kojim bi se reguliralo financiranje tih sigurnih kuća za zlostavljane žene i njihovu djecu. Predložila je i da se ukine novčano kažnjavanje nasilnika, već da ih se sankcionira isključivo zatvorskom kaznom.

Nansi Tireli (Hrvatski laburisti) također je pozvala na donošenje zakona o financiranju skloništa za žene žrtve nasilja u obitelji, upozorivši da na račune tih skloništa stiže sve manje novca s lokalne i državne razine.

"Tamo je sve manje štićenika, manje novca, ali i sve manje entuzijazma osoba koje tamo rade", kazala je.
Upozorila je i na nepovoljan položaj žena na tržištu rada, iznijevši porazne podatke po kojima žene za istu prosječnu plaću moraju raditi 62 dana više nego muškarci, zbog čega, naglasila je, imaju manju kupovnu moć, manju mirovinu te im više prijeti opasnost od siromaštva.

Dunja Špoljar (SDP) naglasila je da je sadržaj izvješća više nego zabrinjavajući, pozvavši kolege u sabornici da se više angažiraju u ostvarivanju mjera koje je u izvješću predložila pravobraniteljica.

Osobe koje su diskriminirane po osnovi spola pozvala je da se bolje informiraju o svojih pravima i kako ih zaštititi, te da prijavljuju slučajeve diskriminacije, a posebno ako je riječ o nasilju u obitelji.

Sunčana Glavak (HDZ) nužnim za suzbijanje diskriminacije po spolnoj osnovi smatra snažniju uključenost svih u društvu, a posebno medija i politike na promjeni stereotipa i predrasuda prema ženama.

Upozorila je da su u dnevnom tisku te televizijskim i radijskim emisijama žene i dalje malo zastupljene, "a ako im se i da prostora u medijima, on je uglavnom senzacionalističkog karaktera".

Igor Češek (HDSSB) svoj je poziv uputio Vladi, od koje traži da pokrene mjere za samozapošljavanje žena što bi potaknulo njihovu snažniju uključenost u poduzetništvo.


Pravobraniteljica: Trudnice u RH žrtve poslodavaca

Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova tijekom2011. godine radio je na ukupno 1.391 predmetu, izvijestila je danaszastupnike u Hrvatskom saboru pravobraniteljica za ravnopravnost spolovaVišnja Ljubičić.

Od ukupnog broja predmeta njih 315zaprimljeno je po pritužbama građana, 25 predmeta otvoreno je nainicijativu pravobraniteljice vezano uz kršenje načela ravnopravnostispolova u odnosu na pojedince dok je 1.051 predmet radi praćenjaprimjene Zakona o ravnopravnosti spolova.

U 64 posto slučajeva bile su diskriminirane žene, a u preostalih 23 posto muškarci.

Pritužbe, njih 76,6 posto, pretežno su se odnosile na spolnudiskriminaciju, a najviše pritužitelja su osobe u dobi od 35 do 44godine.

Postupajući po pritužbama i osobnoj inicijativipravobraniteljica za ravnopravnost spolova je u tom smislu uputilaukupno 120 pisanih upozorenja i 207 preporuka.

Područje zapošljavanja i rada je i u 2011. godini bilo područje snajvećim brojem pojedinačnih pritužbi, a zabrinjavajuće je visok brojpritužbi radi spolnog uznemiravanja u području zapošljavanja i radnihodnosa što čini 42,5 posto svih pritužbi u tom području.

Osim toga, od svih novozaposlenih žena lani je samo njih 8,4 posto sklopilo ugovor na neodređeno vrijeme.

„Žene i dalje čine većinu nezaposlenih i rade u potplaćenomsektoru“, naglasila je pravobraniteljica Ljubičić dodavši kako ženegodišnje zarade 6.588 kuna manje od muškaraca.

Podatci o nasilju u obitelji pokazuju da je broj intervencijapolicije u padu, ali je u porastu broj osoba prijavljenih radiobiteljskog nasilja.

Pravobraniteljica Ljubičić smatra da bi se u rješavanje problemazapošljavanja i stambenog zbrinjavanja žena žrtava nasilja u obitelji,trebale više uključiti jedinice lokalne samouprave.

Govoreći o pritužbama trudnica i žena koje su nedavno rodile,Ljubičić je istaknula kako je poražavajuće da su one žrtve spolnediskriminacije i od strane poslodavaca ali i HZZO-a.

Istraživanje koje je provedeno na 500 hrvatskih tvrtki, pokazaloje da su žene u upravljačkim strukturama značajno podzastupljene. Takoje primjerice 19 posto žena članica uprava i tek 9 posto njih na čeluuprave.

Ukazujući na važnost skloništa za žrtve nasiljapravobraniteljica Ljubičić je rekla kako je istraživanje provedeno u 19skloništa pokazalo da ima problema s njihovim financiranjem jer uplatekasne ili se vrše retroaktivno.

Ocijenila je i da je položaj seksualnih i rodnih manjima i daljenepovoljan, a tijekom prošle godine počinjeni su česti zločini izmržnje te nema jasnog napretka u poboljšanju ljudskih prava.

U tom smislu je upozorila na potrebu uklanjanja stereotipa iuvođenja sadržaja vezanih za područje ljudskih prva u školske sadržaje.

H

Naslovnica Hrvatska