Novosti Hrvatska

PROMIJENJENA 'PUTANJA'

Gay parada 'skreće' na Prokurative; Pravobraniteljica: Ta odluka je izravna diskriminacija

PROMIJENJENA 'PUTANJA'

CROPIX

Najnovije:

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić upozorila je u današnjem priopćenju da je "odluka grada Splita vezana uz promjenu dogovorene trase Split Pridea 9. lipnja protivna Zakonu o ravnopravnosti spolova i znači izravnu diskriminaciju na temelju spolne orijentacije".

Radna skupina splitske Gradske uprave na današnjem je sastanku odlučila da će završni skup Split Pridea 2012. biti na Prokurativama, a ne na Rivi, kao prošle godine na prvoj gay-paradi, a povorka se može kretati kao i lani od Đardina kroz ulice Kralja Tomislava i Marmontovu.

"Ta odluka, prema pisanju medija, nije donesena zbog sigurnosnih razloga, nego je utemeljena na prigovorima udruga građana i njihovim homofobnim stavovima. Takvi diskriminatorni stavovi ne smiju ograničavati ustavna prava na okupljanje i izražavanje bilo kojoj skupini", ističe se u priopćenju.

"Takvom odlukom grad Split doveo je u nepovoljniji položaj sudionike i sudionice povorke u odnosu prema bilo kojoj drugoj skupini kojoj slobodno okupljanje nikada nije bilo uskraćeno pa je u skladu s čl. 7. Zakona o ravnopravnosti spolova zaključak samo jedan, a to je da su oni izravno diskriminirani na temelju svoje spolne orijentacije kao i oni koji javno žele izraziti potporu onima koji pozivaju na jednakost svih ljudi koja je zajamčena Ustavom Republike Hrvatske. Grad Split, kao i bilo tko u Republici Hrvatskoj, dužan je poštovati zakone i Ustav", ističe u priopćenju pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

U današnjem priopćenju o promjeni mjesta završnog skupa Split Pridea, koje su potpisali zamjenici gradonačelnika Anđelka Visković i Jure Šundov, podsjeća se kako je odluka da se povorka ne okuplja na Rivi nego na Prokurativama donesena na sastanku radne skupine osnovane nakon prošlotjednog zahtjeva skupine Splićana okupljenih u građansku inicijativu da se promijeni trasa jer se kretanjem povorke Đardinom, Marmontovom ulicom i Rivom, smatraju, ugrožava pravo građana koji nisu pristaše gay-parade.

HINA

Organizatori Split Pridea najavili tužbu protiv splitske Gradske uprave

Organizatori ovogodišnje gay-parade u Splitu najavili su poslijepodne tužbu protiv Gradske uprave zbog odluke da se završni skup održi na Trgu Republike (Prokurative), a ne na Rivi, kao što je bilo prvobitno dogovoreno, te su poručili da će povorka završni skup upriličiti na Rivi.

Pokušaj promjene rute već utvrđene pravomoćnim zaključkom mjerodavnih gradskih tijela kršenje je ustavnih i konvencijskih odredaba koje jamče pravo slobodnog okupljanja, navodi se u priopćenju što su ga potpisali kordinatorica udruge "Kontra" Sanja Juras, koordinator udruge "Iskorak" Zoran Dominković i koordinatorica udruge "Domine" Mirjana Kučer, te će, kako ističu, dobiju li takvo rješenje, pokrenuti sudske postupke protiv grada.

Oni osuđuju postupak grada Splita kojim se, kako su naveli, u javnosti stvara negativno ozračje i ponovno potiče diskriminacija i nasilje.

Predstavnici gradske vlasti koji bi trebali štititi prava svih građana krše zakone Republike Hrvatske i na štetu ljudskih prava jedne marginalizirane skupine pokušavaju pridobiti naklonost dijela javnosti, stoji u priopćenju čelnika triju udruga uz napomenu da će se oni kao organizatori "držati najavljenog programa i rute".

Naša povorka neće ići na Prokurative, nego na Rivu jer za to imamo rješenje, to jest zaključak o davanju prava na korištenje javnog prostora koji je potpisao gradonačelnik Kerum, izjavila je kordinatorica udruge "Domine" Mirjana Kučer.

Po njezinim riječima, promjena rute i mjesta završnog skupa povorke desetak dana uoči gay-parade "nekorektna je i politički neodgovorna" te se tako, kako je rekla, pridonosi "stvaranju usijanog ozračja u Splitu".

"Očekujemo da će ove godine država osigurati pravo na javno okupljanje. Dolazak na Split Pride potvrdili su već gosti iz Hrvatske i inozemstva, uključujući i članove vlade, predstavnike međunarodnih institucija i predstavnike veleposlanstava", stoji u zajedničkom priopćenju koordinatora triju udruga - organizatora ovogodišnje gay-parade u Splitu.

HINA

Nakon što je gradska uprava u ponedjeljak izmijenila već izdanu "suglasnost za privremeno korištenje javne gradske površine" i time organizatorima "Split Pridea" ustupila prostor Prokurativa umjesto tražene i odobrene Rive, reagirali su koordinatori manifestacije koji će unatoč tome, kako su kazali, 9. lipnja iskoristiti svoje ustavno pravo na mirno okupljanje - na Rivi.

- Osuđujemo ponašanje gradskih čelnika koji su desetak dana prije "Split Pridea" na ovaj način odlučili skandalozno podgrijavati atmosferu čime ponovno potiču javnost na diskriminaciju i nasilje.

Očekujemo da će splitske vlasti i policija poduzeti sve mjere kako bi sudionici skupa imali pravo na mirno okupljanje. Mi nismo dobili nikakav dokument koji bi izmijenio postojeću suglasnost Grada s potpisom gradonačelnika Željka Keruma za kretanje povorke od Đardina preko Tomislavove i Marmontove ulice do Rive.

Uostalom, gradske vlasti nemaju zakonskog temelja ni ovlasti za zabranu skupa – kazala nam je Mirjana Kučer, izvršna koordinatorica splitske udruge "Domine", a slični navodi spominju se i u zajedničkom priopćenju "Iskoraka" i "Kontre", dviju nevladinih organizacija sa sjedištem u Zagrebu, koje uz "Domine" organiziraju ovogodišnji "Split Pride".

- Mi ćemo se držati najavljenog programa i rute povorke. Pokušaj promjene odobrene trase predstavlja kršenje ustavnih i konvencijskih odredbi koje jamče pravo slobodnog okupljanja i zbog toga ćemo tužiti Grad Split nadležnim tijelima – zaključuje se u dopisu upućenome medijima.

Iz građanske inicijative koja se usprotivila održavanju "Split Pridea", pogotovo na lanjskoj trasi kroz središte grada do Rive, rekli su nam da ipak neće organizirati najavljeni protuprosvjed.

- Pokušat ćemo uvažiti odluku splitskih vlasti ako će to pridonijeti mirnom raspletu cijele priče. Iako nismo zadovoljni ni zamjenskim rješenjem ipak se može reći da su u Banovini uvažili naše primjedbe koje su se ponajprije odnosile za nejednak odnos gradske uprave prema temeljnim ljudskim pravima. Ovime su pokazali da organizatori i sudionici najavljenog događaja nisu svete krave – istaknuo je povjesničar Stjepan Lozo, čelnik jedne od dviju inicijativa koje su se usprotivile održavanju "Split Pridea".

GORDAN ZUBČIĆ

Grad Split: Promjena odluke sukladna je Ustavu i zakonu


Radna skupina splitske Gradske uprave na današnjem je sastanku odlučila da će završni skup Split Pridea 2012. biti na Prokurativama, a ne na Rivi, kao prošle godine na prvoj splitskoj gay-paradi, ali će se povorka moći kretati kao i lani od Đardina kroz ulice Kralja Tomislava i Marmontovu.

Uvažavajući Ustav i zakone, grad Split će promijeniti zaključak o davanju na privremeno korištenje javnih gradskih površina tako da će lejzbijskoj skupini "Kontri" 9. lipnja na privremeno korištenje dati spomenute javne gradske površine od 14 do 19 sati radi postavljanja pozornice i organiziranja povorke Split Pridea 2012., navodi se u priopćenju što su ga potpisali zamjenici gradonačelnika Anđelka Visković i Jure Šundov. Podsjeća se kako je odluka da se povorka ne okuplja na Rivi nego na Prokurativama donesena na sastanku radne skupine osnovane nakon prošlotjednog zahtjeva skupine Splićana okupljenih u građansku incijativu da se promijeni trasa jer se kretanjem povorke Đardinom, Marmontovovom ulicom i Rivom ugrožava pravo građana koji nisu pristaše gay-parade.

U povodu organiziranja Split Pridea 2012. tri udruge građana obratile su se gradu Splitu sa zahtjevom da se promijeni trasa kojom će povorka proći, a svojim su zahtjevima priložile i potpise Splićana pa su za grad Split bitno promijenjene okolnosti u odnosu prema sastanku s organizatorima ovogodišnjega Split Pridea.

"Grad Split i ovom prilikom ističe da su pred Ustavom i zakonima svi građani RH jednaki te poziva sve građane čija su seksualna orijentacija i politički stavovi drukčiji od orijentacije i stavova sudionika Split Pridea da se ponašaju civilizirano i uljuđeno te da u izražavanju svojeg mišljenja ni u kojem slučaju ne pribjegavaju nasilničkim metodama", navodi se u priopćenju.

U dosadašnjoj praksi grad nije zabranjivao uredno prijavljene javne skupove niti se miješao u poslove sigurnosti građana, navodi se u priopćenju i dodaje da je održavanje javnog reda i mira u ovlasti MUP-a.

Podsjeća se kako je tijekom priprema za održavanje prošlogodišnjega Split Pridea s organizatorima povorke i predstavnicima splitsko-dalmatinske Policijske uprave prvobitno postignut dogovor da se povorka kreće od Đardina ulicama kralja Tomislava i Marmontovom do Prokurativa, ali su organizatori tu trasu promijenili tako što je povorka završila na Rivi unatoč upozorenjima gradskih predstavnika ona nije za to najbolje rješenje.

To se, nažalost, pokazalo točnim", ističe se i dodaje da su organizatori Split Pridea, unatoč tome, na sastanku ove godine zatražili korištenje iste javne površine kao i lani imajući pritom već načelnu suglasnost splitsko-dalmatinske Policijske uprave, te je grad postupio po njihovu zahtjevu i donio zaključak o davanju na privremeno korištenje javne gradske površine koja je uključivala Rivu.


HINA


Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 32FirstPrevious[1]2345678910Last