Novosti Hrvatska

‘sardina’ seli proizvodnju iz centra postira u zonu ratac i širi kapacitete

Bezmalinović: Zaposlit ćemo još 100 radnika, ulažemo 20 milijuna eura

‘sardina’ seli proizvodnju iz centra postira u zonu ratac i širi kapacitete

Mislav Bezmalinović: Uspješni smo jer se bavimo i ribolovom, i marikulturom, i preradom ribe / Duje Klarić / Cropix

Investicijom od 150 milijuna kuna, najvećom u povijesti hrvatskog ribarstva, postirska „Sardina“ otvorit će sto novih radnih mjesta, preseliti se u buduću poslovnu zonu Ratac i osloboditi nekretninu u centru toga mjesta u turističke svrhe.

Tvornica s tradicijom dugom 105 godina, selidbom proizvodnje u novu zgradu (a pod krovom će biti površina od 12 tisuća metara četvornih) dodat će još jedno poglavlje uspješnoj privatizacijskoj, proizvodnoj i otočnoj priči, tako rijetkima u hrvatskom gospodarstvu.

Realizacija te investicije očekuje se u prvom tromjesečju 2013. godine.

- Krenuli smo u tu investiciju jer želimo ostati na otoku Braču zbog kvalitetnih radnika, educiranih u ovoj proizvodnji. Promjenom lokacije ne bismo mogli dobiti tako kvalitetan kadar.

Drugi važan razlog je usklađivanje svih normi, posebice veterinarskih, sa standardima za proizvodnju hrane koji su na snazi u Europskoj uniji – kazuje nam Mislav Bezmalinović, predsjednik Uprave, ističući da „Sardina“ u ribarstvu Hrvatske zapošljava najviše radnika, ukupno njih 300, a jedina je s diverzificiranim poslovanjem u ribarstvu, ima i ribolov i marikulturu i preradu ribe.

Godišnje 20 milijuna kutija

Takva poslovna politika omogućila je postirskoj tvornici da je jedina u Hrvatskoj i u ovim kriznim godinama punila konzerve bez prekida - godišnje 20 milijuna kutija. Za uzgoj tune „Sardina“ ima najveću ulovnu kvotu na kojoj se zasniva proizvodnja (za 2012. godinu 150 tona), a za njezinu hranu kupuju od domaćih ribara godišnje između 7 i 9 tisuća tona sitne plave ribe.

Bave se i uzgojom bijele ribe, lubina i komarče. Ovu investiciju od 20 milijuna eura „Sardina“ će realizirati dijelom vlastitim novcem, kreditom Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), a prijavili su se i za dodjelu europskog novca iz programa IPARD. Godinu i pol trajale su kalkulacije i pripreme za apliciranje novca iz EU fondova.

- Bez obzira radi li se o velikoj ili maloj investiciji, kroz IPARD možemo dobiti najviše 10 milijuna kuna bespovratno. Čekamo odgovor nadležne agencije, a od prijave na natječaj do odluke može proći šest mjeseci. Procedura bi morala biti brža jer to u praksi stvara probleme kad je u pitanju veliki projekt koji traži pripremu raznih stvari.

Dugo čekanje na odgovor

Primjerice, dok se ne završi procedura tog natječaja, ne možemo ulaziti u poslove s dobavljačima opreme, vrijedne četiri milijuna eura, a bilo bi prihvatljivije da postupno pripremamo sve što je potrebno za realizaciju investicije – kazuje Mislav Bezmalinović.

Zbog dugog čekanja na odgovor hoće li dobiti novac, sad se nisu prijavili za sredstva iz programa IPA jer bi morali čekati godinu dana, a za to vrijeme nikakve druge dogovore ne bi mogli sklapati. Ipak, kako planiraju i dugoročne investicije, posebice u obnovljive izvore energije i postavljanje solarnih panela, u „Sardini“ planiraju i mogućnost korištenja toga novca na duži rok.

- Prijavili smo se i na natječaj CIP EKO Inovacije u sklopu okvirnog programa za konkurentnost i inovacije, ali smo odbijeni nakon predaje elaborata s obrazloženjem da nije inovativan. A radi se o smrzavanju CO2, prvom takvom projektu u regiji što se tiče industrije hrane. Nadamo se da će uz pomoć resornog ministarstva i EU dužnosnika ta odluka biti promijenjena jer se taj natječaj obnavlja - veli Bezmalinović.

Selidba tvornice i njezina modernizacija dio je investicijskog ciklusa započetog prije nekoliko godina. Među proizvođačima ribljih konzervi jedino postirska tvornica ima ribolovnu flotu. Pet milijuna eura uloženo je prije tri godine u gradnju dvaju brodova, koji su izgrađeni vlastitim novcem „Sardine“, subvencijama hrvatske Vlade i kreditom HBOR-a.

Domaćicama gotov proizvod

- U novoj tvornici bit će sve što se može napraviti od sitne i krupne plave ribe, te uzgojene ribe: konzerviranje, soljenje, mariniranje, čišćenje, filetiranje, pojedinačno smrzavanje i proizvodnja pašteta. Samo kapacitet smrzavanja bit će 200 tona dnevno, a smrznuta riba bit će najbliža onoj friškoj – ističe naš sugovornik, dodajući kako još planiraju povećati kapacitete za proizvodnju ribljeg ulja i brašna, te proizvodnju prilagoditi potrebama domaćica kako bi dobile gotov proizvod.

 Ljubica Vuko

75 posto u izvozu

„Sardina“ 75 posto svojih proizvoda izvozi, dobrim dijelom na susjedna istočna tržišta, kao i u Austriju, Švedsku, Švicarsku, Francusku, Rusiju, Japan, te Ameriku, Kanadu i Australiju. Očekuju da se ulazak Hrvatske u EU neće negativno odraziti na plasman njihovih proizvoda u zemljama CEFTA-e jer se carine neće povećati na riblje proizvode, ali će pogoditi druge proizvođače hrane.

I Pučišćani se nadaju poslu u Postirama

Dok radnici „Jadrankamena“ u Pučišćima na Braču proživljavaju svoju dramu, na privatizaciju „Sardine“ nema nikakvih primjedbi. Njezini vlasnici novac ne izvlače iz tvrtke, već dapače ulažu u daljnji razvoj. „Sardina“ nema dugova, ima bonitet prve kategorije. Lani je ostvarila neto dobit od 15 milijuna kuna. Mnogi Bračani, pa i oni iz pučiških kamenoloma, nadaju se poslu u „Sardini“ kad proradi nova tvornica. Vrijedno je istaknuti da je nova investicija donijela i poslove tvrtkama „Berica“ i „Lavčević“.

Potpora sa svih strana

 - Imamo potporu lokalne samouprave, općina Postira, Milna, Nerežišća i svih drugih bračkih općina, Splitsko-dalmatinske županije, hrvatske Vlade i resornog ministarstva. Najveći plus zaslužuje HBOR bez kojeg ne bi bilo ovakvih projekata – ističe Mislav Bezmalinović.

Naslovnica Hrvatska