Novosti Hrvatska

suglasnost za nastup popularnog pjevača nije izdana

Thompson zabranjen u Puli; Gradonačelnik: zahtjev za koncertom je politička provokacija

suglasnost za nastup popularnog pjevača nije izdana

Pulsko Gradsko poglavarstvo odbilo je dati suglasnost za koncert Marka Perkovića Thompsona u Areni, uz obrazloženje da je zakasnio sa zahtjevom za nastupom, priopćeno je u srijedu iz ureda pulskog gradonačelnika.

Poglavarstvo je odluku donijelo pozivajući se na "Pravilnik o načinu korištenja Amfiteatra i Malog rimskog kazališta za održavanje ljetnih kulturnih manifestacija" prema kojemu se raspisuje javni poziv za sve zainteresirane koji žele organizirati manifestacije u Areni.

Za ovogodišnju sezonu poziv je istekao 28. veljače, a zahtjev za izdavanjem izvanredne suglasnosti za Thompsonov nastup zagrebačke agencije "MP-TON d.o.o" zaprimljen je 24. srpnja u pulskom Upravnom odjelu za kulturu.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić u priopćenju kaže kako apsolutno nema ništa protiv Thompsona i njegovih pjesama, ali kako ne može podržati ustašku ikonografiju koja se pojavljuje na njegovim koncertima, a od koje se, kako je rekao, Thompson nikada nije jasno i nedvosmisleno ogradio.

"Kao gradonačelniku grada Pule, koja je utemeljena na vrijednostima antifašizma i multikulturalnosti koje su sastavni dio našeg identiteta, ne mogu prihvatiti veličanje ustaštva, ksenofobije, nacionalizma i netolerancije prema nacionalnim manjinama", poručio je Miletić, dodavši kako se svi moraju upitati ima li poklicima "Ubij Srbina" mjesta u demokratskom društvu.

On stoga ovaj izvanredan zahtjev za održavanjem koncerta, koji je pristigao nakon svih rokova, smatra isključivo političkom provokacijom.

"Termini za održavanje manifestacija u Amfiteatru dodjeljuju se sukladno Pravilniku koji je na snazi i mi ga se moramo pridržavati. Vjerujem da je i podnositelj ovog izvanrednog zahtjeva s time bio upoznat", kazao je pulski gradonačelnik Boris Miletić na sjednici Gradskog poglavarstva.

(H)

Gradonačelnik Osijeka sljedeće godine dovodi Thompsona na proslavu Dana pobjede

- Zbog poštovanja prema braniteljima i svim žrtvama Domovinskog rata mi danas nemamo pravo na šutnju i, stoga, pjevajmo pjesme naših branitelja, a njihova je pjesma i Bojna Čavoglava. Sramotno je da ta pjesma nije dobrodošla u nekim dijelovima Hrvatske i s ovog mjesta poručujem da je Bojna Čavoglave u Osijek dobrodošla. Ako ne prije, onda se nagodinu nadam proslaviti pobjedu velikim koncertom koji će završiti upravo tom pjesmom - poručio je u utorak gradonačelnik Gordan Matković u svom govoru na svečanom obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti ispred spomen-obilježja stradalnicima Domovinskog rata na Trgu slobode.

Naime, Osijek je i ove godine taj najveći državni praznik proslavio polaganjem vijenaca na Trgu slobode i svečanom povorkom nekoliko stotina građana s upaljenim bakljama, koji su u tihom mimohodu uz pripadnike Hrvatskog sokola, vojske i policije te predstavnike Grada i Županije prolazili ulicama grada. Ove godine povorka se kretala do vodotornja na zidinama osječkog Bastiona, gdje su odložene baklje, a vrhunac večeri bilo je osvjetljivanje hrvatske državne zastave na vodotornju.

Inače, riječ je o zastavi veličine šest puta tri metra, a inicijator njezina postavljanja upravo je sam gradonačelimk Matković. Ta je zastava postavljena kao znak nacionalnog identiteta koji treba biti vidljiv pri ulasku u Osijek sa sjeverne strane. Kako bi u noćnim satima efekt bio još i veći, zastava je osvijetljena s čak četiri reflektora. Svečani program središnje proslave završio je grandioznim vatrametom.

NEFRETETA ZEKIĆ, sdo

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 10FirstPrevious[1]2345678910Last