Novosti Hrvatska

SUĐENJE ZA KORNAT

Ljubičić: Zadarska bolnica je bila najbliža; Leš: Slavica nije tražio premještaj kanadera s Kornata u Vodice

SUĐENJE ZA KORNAT

CROPIX

Nakon bivšeg predsjednika RH Stjepana Mesića, na suđenju za kornatsku tragediju u srijedu se na zahtjev roditelja stradalih vatrogasaca našao i nekadašnji ministar zdravstva Neven Ljubičić.

Iako su ga roditelji pozvali na klupu za svjedoke na okolnosti zdravstvenog zbrinjavanja stradalih vatrogasaca, Ljubičić je posvjedočio kako odluku o transportu i zbrinjavanju ranjenih osoba na licu mjesta mogu donijeti samo liječnici.

- Bilo bi otužno i sustav ne bi funkcionirao kada bi samo jedna osoba o tome odlučivala. Sve su službe funkcionirale temeljem svojih lanaca, a odluku o transportu donijeli su liječnici na licu mjesta - kazao je Ljubičić pojasnivši kako je zadarska bolnica odabrana je jer je u tako hitnom slučaju bila najbliža bolnica, te da su ranjeni vatrogasci poslije transportirani kolima hitne pomoći u Zagreb i Split jer je procijenjeno da je s obzirom na njihove ozljede takav transport bio najbolji.

Na traženje roditelja svoj je iskaz dao i splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader koji je u vrijeme tragedije bio predsjednik vatrogasne zajednice splitsko-dalmatinske županije. Nakon što ga je što oko 16 sati vatrogasni zapovjednik splitsko-dalmatinske županije Dražen Glavina obavijestio da se na Kornatu nešto dogodilo, na heliodromu pokraj KBC-a Firule čekao je dolazak ranjenih vatrogasaca.

- Ne sjećam se kada sam dobio informaciju da su ozlijeđeni vatrogasci prebačeni u zadarsku bolnicu. Nakon što me Glavina nazvao pokušao sam kontaktirati Divulje i saznati što se dogodilo, ali su mi kazali da mi ne mogu dati nikakve informacije. Nazvao sam također i pročelnika HGSS-a Prizmića, ali ni od njega nisam ništa uspio doznati- posvjedočio je Sanader.

"Za prave razmjere tragedije saznao sam oko 21 sat, kada su se u bazuvratili helikopteri. Do tada je vladao opći kaos u informacijama, a još u15 sati znalo se da se nešto dogodilo, samo nije bilo jasno što točno.Čuo sam da su vatrogasci stradali u vatri. Sutradan kada se saznalo zaprave razmjere tragedije trebalo je sačiniti izvješće u čijem sampisanju sudjelovao, kazao je brigadir Branko Plazonić koji je u srijedusvjedočio u nastavku sudjenja Draženu Slavici na Županijskom sudu uZadru.

Iako je u to vrijeme bio zamjenik zapovjednika Zrakoplovne baze uDivuljama i pomoćnik generala Stojkovica za zrakoplovstvo, kobnog dananije bio u operativnom dežurstvu, no kazao je da su bila angažirana 4transportna helikoptera. To je svojim iskazom pobio Ferenc Leš koji jejučer kazao kako su taj dan djelovala 3 helikoptera.

"U intervenciji su sudjelovala 3 helikoptera, a helikopter 213 tajdan nije bio u upotrebi. Da se nešto dogodilo saznao sam od Vuke u16.30. kada sam na njegov zahtjev tražio helikopter- kazao je Leš kojije na dan tragedije bio operativni časnik u zapovjedništvu generalaStojkovića te je prenosio zapovijedi prema zrakoplovnim snagama.Naglasio je kako je zahtjev za premještaj kanadera sa Kornata u zaleđeVodica dobio iz sjedišta VOS-a u Divuljama, a ne od Slavice kako senavodi optužnicom.

B. Sviličić
Naslovnica Hrvatska