Novosti Hrvatska

ESTRADNI POŠTAR

Dražen Žanko: Nosio sam pjevačima HDZ-ove kuverte, ne znam koliko je novca bilo u njima

ESTRADNI POŠTAR

Vladimir Ivanov / CROPIX

Autora i pjevača Dražena Žanka, koji se u jeku osamostaljenja Hrvatske proslavio pjesmom “Od stoljeća sedmog”, bivša je HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević spomenula u svojemu iskazu USKOK-u kao jednu od osoba kojima je davala stranački novac

. On ga je, pak, prema njezinim tvrdnjama, prosljeđivao pjevačima. Kako se na jučerašnjem suđenju za “Fimi-Mediju” branila šutnjom, njezin se iskaz čitao, te su se ujedno pregledavale snimke iz USKOK-a na kojima je Pavošević, među ostalim, svjedočila i o susretima sa Žankom.

 - Moja je uloga u cijeloj priči s HDZ-om bila umjetnička - pisao sam pjesme, kreirao program, ali nikada nisam govorio s izvođačima o novcima, niti sam ugovarao gaže. Ponekad bih im, kao kolega kolegi, odnio kuverte, ali nisam znao koliki su iznosi u njima. Nikad se nisam u to petljao, kratko je za Slobodnu Dalmaciju komentirao Žanko iskaz Branke Pavošević, u sklopu kojega je izjavila kako mu je u vrijeme Mačekova upravljanja “crnim fondovima” davala dio novca koji je on koristio za plaćanje raznih pjevača.  

- Davalo im se 200 do 300 eura po nastupu, posvjedočila je Pavošević.

Žanko jučer nije htio ulaziti u detalje poslovne suradnje s bivšom strankom na vlasti niti objašnjavati kojim je kolegama i kada nosio HDZ-ove kuverte.

- Ako me zovu nadležne institucije koje su za to zadužene, a do sada me nisu zvale, odazvat ću se pozivu i reći sve što će pitati. Ako oni misle da o tome treba obavijestiti javnost, onda ćete vi to saznati, poručio je Žanko, koji je godinama surađivao s HDZ-om, a 2007. napisao je glazbu i tekst nove himne stranke “HDZ zna”, koju je otpjevao Jacques Houdek.

Autor HDZ-ove himne ujedno je bio jedan od izvođača koji su iste godine pjevali na 11. općem izvještajnom saboru Hrvatske demokratske zajednice, tijekom kojega je izvedena pjesma “Moja domovina” u interpretaciji Band Aida.

U njemu su, uz poznatog sinjskog glazbenika, pjevali i Mišo Kovač, Miroslav Škoro, Nina Badrić, Mladen Grdović, Ivana Banfić, Ivan Mikulić, Ivana Kindl, Lana Jurčević, Nera Gojanović, Đani Stipaničev i Jacques Houdek, a tijekom izvedbe pjesme “Croatio, iz duše te ljubim”, klapi Intrade pridružio se i tadašnji premijer dr. Ivo Sanader.

MIRELA GORETA

Koncert s Dinom

Žankova tvrtka “Adria-Pro” još je 2003., uz blagoslov Mladeži HDZ-a, na splitskim Bačvicama organizirala koncert “Pokrenimo Hrvatsku” s pokojnim Dinom Dvornikom u ulozi glavne glazbene zvijezde. Prihod s koncerta bio je namijenjen pošumljavanju Biševa, a zapravo je bila riječ o neformalnoj političkoj kampanji HDZ-a.

M. G.

ODGOVOR BIVŠEG MINISTRA ZDRAVSTVA
‘Ni jedna lipa nije završila u mom džepu’

Na ponovljene optužbe u pročitanom iskazu bivše HDZ-ove blagajnice Branke Pavošević, Darko Milinović jučer nam je kazao kako nije točno da je dobivao 10.000 kuna mjesečno iz stranačkog crnog fonda.

- Ni lipa od tog novca nije završila u Milinovićevu džepu! U dva navrata primio sam donacije od po 35.000 kuna koje sam predao župniku za obnovu razrušene crkve u Bilaju. Župnik je potpisao primitak donacija te napisao zahvalnicu HDZ-u i Vladi budući da je Vlada 2007. razrušenoj crkvi sv. Jakova darovala 250.000 kuna. Vjerovao sam da je to legalni novac iz naše blagajne, uredno ga primio, potpisao i donirao – objasnio je Milinović.

A.B.K.Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 4FirstPrevious[1]234Last