Novosti Hrvatska

političke akrobacije talijanskog časopisa

Tršćanski 'Il Dalmata': Do kada će Hrvati Raguzu zvati Dubrovnikom?

političke akrobacije talijanskog časopisa

‘Il Dalmata’ se iščuđava zašto Hrvati i dalje zovu Teau Trogirom, a Fiume Rijekom, dok osnivanje talijanskog vrtića u Zadru označavaju pobjedom ‘europski orijentiranih Hrvata’ nad onima ‘jugonostalgičnima’

Posljednji broj časopisa dalmatinskih esula “Il Dalmata” iz Trsta, donosi tekst o (ne)osnivanju talijanskog dječjeg vrtića u Zadru. Prema pisanju lista, problem talijanskog dječjeg vrtića u Zadru se, usljed različitih makinacija i neistinitih navoda, provlači već dvadesetak godina kao uzrok posljedica borbe između europski nastrojenih Hrvata, s jedne, i jugonostalgičara s druge strane.

“Europski nastrojenim Hrvatima cilj je uvesti Hrvatsku u veliki europski kontekst, i odbijaju rasizam i pretjerani nacionalizam” - piše “Il Dalmata”.

‘Partizanska odmazda’

Preživjeli “jugoslavisti”, kako ih krsti novinar esulskoga časopisa, “koji još uvijek okupiraju značajne položaje i imaju jak utjecaj iako su, u biti, manjina, i dalje su nositelji stare antitalijanske politike Titovih komunista i nisu svjesni da je Jugoslavija bila umjetna anglo-francuska tvorevina s isključivo protutalijanskom funkcijom”.

“Ta manjinska grupa iznimno je jugonostalgična i nije svjesna činjenice da su žestoki sukobi koji su se dogodili između bivših jugoslavenskih republika, zauvijek pokopali umjetnu državu stvorenu od strane Engleske i Francuske, a u antitalijanskoj funkciji.

Opsjednuti takvom tradicijom koja sprječava ulazak Hrvatske u Europsku uniju, jogonostalgičari ispaljuju svoje posljednje metke protiv male talijanske zajednice preostale u Zadru, uz sveprisutnu indignaciju hrvatskog naroda koji ne želi preuzeti odgovornost za odmazde Titovih partizana koji su ubijali i bacali u more ili u fojbe, ne samo Talijane, nego su pri kraju i nakon završetka II. svjetskog rata poubijali i 10 posto hrvatskoga stanovništva.

Ne treba se stoga čuditi da se Hrvati, žrtve komunizma, osjećaju solidarni s Talijanima” - esulsko je tumačenje hrvatske povijesti i sadašnjosti.

“Utješno je što značajne hrvatske novine, ‘Slobodna Dalmacija’, nisu spremne dati prostora staroj komunističkoj propagandi, već se pozitivno odnose prema uzajamnoj suradnji Hrvata i Talijana.

U svrhu pojašnjavanja problema objavile su razgovor s predstavnikom talijanske manjine u Hrvatskom saboru Furiom Radinom i predsjednikom Talijanske unije profesorom Mauriziom Tremagliom” - piše u istom tekstu novinar časopisa “Il Dalmata” osvrćući se na članak o problemu osnivanja zadarskog “talijanskog” dječjeg vrtića, objavljen nedavno u “Slobodnoj”.

Konfunzija kod turista

U istom broju list urednik Renzo de Vidovich zamjera Hrvatima što i dalje insistiraju na hrvatskim imenima dalmatinskih gradova. “Neizmjerno je tužno što je Zara pretvorena u Zadar. Hrvatska turistička zajednica i dalje insistita zvati Raguzu Dubrovikom, Teau Trogirom, Fiume Rijekom, pa ta čudna imena stvaraju konfuziju kod talijanskih turista” - žale se esuli.

Splitu internet otkrili - Talijani!?

Časopis donosi i vijest o otvaranju jezično-informatičke gimnazije Leonardo da Vinci u Splitu, “važnog grada Rimskog carstva”, uz financijsku pomoć Regije Veneto.

“Svaki polaznik imat će svoje osobno računalo te će tako odabrani splitski učenici moći chatati s cijelim svijetom koristeći novostečeno znaje talijanskog i engleskog jezika” - piše “Il Dalmata” u nadasve podcjenjivačkom tonu, iz kojega se iščitava da su splitski mladci tek zahvaljujući talijanskoj donaciji otkrili internet i računala.

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 4FirstPrevious[1]234Last