Novosti Hrvatska

 porezne službe u lovu na utajivače

Za kupnju veću od milijun kuna morate dokazati podrijetlo novca

 porezne službe u lovu na utajivače

Građane koji su kupili stanove, kuće, zemljišta, automobile i brodove čija vrijednost prelazi 133.300 eura, a nemaju prihoda ili su prijavili nedostatne zarade, poreznici pozivaju na razgovor da im dokažu na koji su način financirali te investicije

Poreznici iz splitskoga područnog ureda pozivaju građane koji su kupili nekretnine, automobile i brodove skuplje od milijun kuna, a nemaju prihoda ili su prijavili nedostatne zarade, da im dokažu na koji su način financirali te investicije. Također, kako neslužbeno doznajemo, među onima koje pozivaju, brojni su pomorci koji su kupili stanove, kuće, zemljišta, automobile i brodove čija vrijednost prelazi 133.300 eura.

Zemljište u Kaštelima

Poreznicima u cijeloj Hrvatskoj sumnjive bogataše otkriva računalni sustav koji su sami osmislili tako da signalizira nerazmjere između prijavljenih prihoda i imovine, a kako piše “Globus”, u siječnju i veljači ove godine otkrili su 2000 sumnjivih bogataša u zemlji, od čega 587 Zagrepčana. Tamošnji su poreznici  imali prilike razgovarati sa sugrađanima koji su bez lipe prihoda kupili tri stana u Zagrebu vrijedna gotovo 18 milijuna kuna, jedan je Zagrepčanin platio zemljište u Kaštelima pet milijuna kuna, a također nema prijavljene ni kune od plaće, honorara ili drugih oporezivih primitaka...

Izgovori i objašnjenja su šarolika: otac umirovljenik je dao 900.000 eura, premda mirovina nije bila ni blizu tolika da bi se moglo od nje toliko uštedjeti, rodbina iz inozemstva ostavila je nasljedstvo ili dala novac... No, problem je što sve to treba i dokumentirati – treba postojati stric ili teta iz inozemstva i novčana doznaka.

Kazne nisu male

Do sada su u Zagrebu poreznici utvrdili 96 milijuna kuna imovine na koju nije bio plaćen porez te su izdali 42 rješenja o naplati 26 milijuna kuna poreza. Koliko je naplaćeno prekršajnih kazni po tim rješenjima, ne zna se, no nisu male: novčane kazne od 5000 do 500.000 kuna predviđene su za prekršaj neprijavljivanja činjenica bitnih za utvrđivanje porezne obveze, za nepodnošenje porezne prijave... Dakako, posumnjaju li da je netko imovinu stekao kriminalnim poslovima, poreznici o tome obavještavaju Državno odvjetništvo koje onda pokreće kazneni postupak.

Koliko je onih s područja splitskog područnog ureda koji (ne)će moći dokazati da su od svojih malih ili nepostojećih plaća mogli uštedjeti novac za auta ili stanove, a koliki su njihovi stvarni prihodi bili, tek ćemo doznati. Prema našim informacijama, ljudi koji su do sada pozivani na razgovore dokazivali su i dokumentirali odakle im novac za kupnje.

Za one druge koji su novac stjecali na crno, obavljanjem poslova za koje su bili plaćani na ruke, bez plaćanja poreza ili raznim drugim poreznim utajama, naknadno ćemo doznati koliko su to zaradili u sivoj zoni i utajili poreza. I onda sami sebe razotkrili kupnjom nekretnina i auta jer nisu uopće razmišljali o tome da će ih jednog dana netko s pravom upitati odakle im imovina, a žive od malih plaća.

Poreznicima iz Područnog ureda Split, koji pokriva cijelu Splitsko-dalmatinsku županiji, kao i njihovim kolegama u zemlji, sada u otkrivanju sumnjivih bogataša pomaže OIB pomoću kojeg navodno njihov računalni sustav spaja i uparuje podatke o prihodima i imovini.No, nije da je i prije bilo nemoguće doći do podataka.

Svaki poslodavac ili isplatitelj plaća, mirovina, honorara... jednom godišnje, do kraja siječnja, mora poreznicima predati podatke o svim tim isplatama. Na nekretnine i pokretnine se plaća porez prigodom kupnje, a jednom godišnje plaća se i porez na imovinu za vozila, brodove, motore...

sanja stapić

Pomorci oslobođeni poreza plove li duže od 183 dana

Pomorci na našim brodovima, ali i oni na strancima, ne plaćaju u Hrvatskoj nikakav porez ako su na moru u jednoj godini proveli više od 183 dana, objašnjava povjerenik Sindikata pomoraca Hrvatske pri Tankerskoj plovidbi Ivica Jambrek. U ta 183 dana uračunata su i četiri dana puta do broda i od broda, bolovanje, eventualna obuka za posao. Višak dana, dakle ako je netko plovio više od 183 dana, prenosi se u pravo za iduću godinu. Sve je to vidljivo u knjižici svakog pomorca, a primanja se evidentiraju u bankama pa se stanje ne može prikriti. Ovakva prava imaju i pomorci u Europi, a ako netko plovi manje od 183 dana, u Hrvatskoj plaća porez od oko 30 posto.

E. ŠPRLJAN

Mogu kad hoće

Jedan nam je Splićanin kazao da poreznici znaju biti itekako žvelti: kad je prije pet godina kupio prvi stan u životu od 60 metara četvornih i koristio pravo na poštedu od poreza na promet nekretnina za 65 kvadrata za njega i spuprugu, poreznici su mu pozvonili na vrata s metrom u ruci i premjeravali stan da bi provjerili jesu li točni podaci iz kupoprodajnog ugovora. Jedan mali poduzetnik nam je kazao da mu je u tvrtku, čim je kupio stan od 55 kvadrata stambenim kreditom banke, stigla u posjet porezna inspekcija. Pročešljali su mu poslovne knjige unatoč tome što im je dokumentirao da stan otplaćuje stambenim kreditom na rok od trideset godina...

Vođenje ‘duplih’ knjiga

Prema Institutu za javne financije, postoje razni načini utaje poreza: dvostruko vođenje poslovnih knjiga, pri čemu se jedne knjige pokazuju poreznim vlastima, a u drugima se bilježi stvarni promet; rad na crno koji se plaća gotovinom i izbjegava plaćanje poreza; mnogi se poslovi ne plaćaju ni virmanom ni gotovinom, nego se protunaknada daje u naturi ili protuuslugom, a i takve bi se transakcije trebale prijaviti poreznicima i platiti porez...

Talijani zaustavljaju i na cesti

Talijanska policija je krajem prošle godine u više akcija u Rimu, Milanu, Firenci... zaustavljala i popisivala vozače luksuznih automobila marke ferrari, lamborghini, mercedes... U jednoj od tih akcija poreznici i policajci su utvrdili da je od 251 vlasnika takvih vozila njih 42 prijavilo godišnje prihode ispod 30 tisuća eura, a supruga jednog vlasnika mercedesa je primala socijalnu pomoć.
Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 3FirstPrevious[1]23Last