Novosti Hrvatska

svećenik u pločama osebujnim propisima o ponašanju svoje župljane želi izvesti na pravi kršćanski put

DRUGA STRANA Don Petar ima cjenik kazni, ali: Još nisam naplatio ni kune; Biskupija: Ispričavamo se

svećenik u pločama osebujnim propisima o ponašanju svoje župljane želi izvesti na pravi kršćanski put

Pravila i kazne  sam ja propisao, ali neka se javi kome sam što naplatio! To su sve praktični savjeti za mlade kršćane, recimo da se na vjeronauk ne ide s pribadalima po licu - kaže don Petar Mikić

Dužnost nam je ispričati se svima koji zbog nesavršenosti nas svećenika trpe kakve neugodnosti

Splitsko-makarska nadbiskupija poslala je priopćenje povodom medijskih napisa vezanih uz don Petra Mikića. Priopćenje prenosimo u cjelosti:

Nadbiskupski Ordinarijat u Splitu i ove je godine svim župnicima poslao upute o pripremi i slavlju sakramenta potvrde.

Kao i obično od župnika se traži razumijevanje, susretljivost, ohrabrenje i podrška mladima na putu njihova ljudskog i kršćanskog sazrijevanja. Slavlje krizme uglavnom je radostan događaj za svaku župu, obitelj i biskupa.

Novčana obveza roditelja iznosi 80 kuna od čega 50 za župne troškove, a 30 za krizmatelja.

Sve druge financijske obveze, vezane uz krizmu, neprihvatljive su i odudaraju od duha očinstva kojim bi svećenik trebao pristupati svojim vjernicima. Ne mogu se pogreške i nesavršenosti pokrivati kunama, a poglavito izostanak s nedjeljne mise iskupljivati novcem.

Župnika župe Ploče don Petra Mikića šira javnost poznaje kao čovjeka ponekad originalnih ideja, s dobrom nakanom u korijenu. No, način provedbe ponekad može biti izazovan i neprihvatljiv. Svako vezanje podjele sakramenata uz novčane darove ili kazne odudara od samoga duha milosti Božje kojoj se u sakramentu otvaramo. Stoga ponovno pozivamo sve svećenike da ljudima pristupaju milosrdnim srcem kako ne bismo zamračili ljepotu vjere čiji smo službenici, a ne gospodari.

Dužnost nam je ispričati se svima koji zbog nesavršenosti nas svećenika trpe kakve neugodnosti. Želimo da pogreške jednih pomognu drugima da ih ne ponavljaju, stoji u priopćenju.

Teroriziranjem i potkradanjem župljana, jedan je Pločanin u pismu “Slobodnoj Dalmaciji” ocijenio neslužbeni pravilnik o ponašanju krizmanika što ga je u Pločama podijelio don Petar Mikić (72), koji je u tom gradu na župničkoj službi pune 43 godine.

No, poznavajući don Petra i njegov osebujan stil ponašanja, teško bi ga bilo zamisliti kao terorista i potkradača župljana.

Taj je svećenik, nakon kalvarije koju je proživio u “savršenom komunističkom gradu”, godinama živeći među miševima i zmijama u poluraspadnutoj baraci, na rivi izgradio monumentalnu baziliku Kraljice neba i zemlje te veliki pastoralni centar uz nju.

Za to je prosio sredstva na sve strane, a još uvijek se vozi u golfu starom 25 godina, dok na sebi nema ničega što bi ga na prvi pogled svrstavalo među boljestojeće župnike.

No, Pločanina je razljutilo to što je don Petar objavio cjenik kazni, kojim, među ostalim, naplaćuje nedolaženje na vjeronauk, stotinu kuna upisninu na vjeronauk, neopravdani izostanak s vjeronauka, kašnjenje s donošenjem potvrda deset kuna, izostanak s mise dvije kune, a na velike blagdane 50 kuna, neizlazak na ispit deset kuna...

Isto toliko koštaju i ispitna pitanja onima koji imaju mobitel, a oni koji nemaju mobitel ne plaćaju ništa, i tako redom. Nastavlja kako don Petar ne dopušta krizmu muškarcu koji obrije glavu, onima koji puše i piju, ne dopušta da muškarac ženi može biti kum... Don Petra smo zatekli uoči vjeronauka s prvopričesnicima, koje je pred nama pitao:

 - Naplaćuje li vam don Petar išta? Djeca su uglas odgovorila:

 - Ne! A zatim je odgovorio na prigovor župljanina.

Razlozi za kazne

 - Nemam ja šta skrivati, neka se javi kome sam išta od tih kazni naplatio! Pravila postoje i nema ih tako malo, nego ravno 42, i uključuju niz drugih, na primjer: na vjeronauk i na krizmu ne nose se mobiteli ni žvake, krizmanici ne smiju nositi rećine, a djevojke mogu dvi rećine, narukvicu i prsten, bez pribadala po licu i tijelu, krizmanik ne može krizmaniku biti kum...

To su sve praktični savjeti kojih bi se svi mladi kršćani tribali držat, a šta se tiče kazni, njih sam propisao, ali ih nikad nisam naplaćivao, samo neka se zna da postoje. Čak i da jesam, šta bi bilo, ajde ti policajcu kad primašiš brzinu reci da ti je skupo dat iljadu kuna. A kad je za crkvu, i deset je previše...

Imaju kazne svoje razloge; djeca kažu roditeljima da idu na vjeronauk a ne dođu, ovako ih moraju pitat deset kuna, a roditelji njih: “Di si bija?” Tako roditelji nad njima imaju kontrolu di idu i šta rade, a ne šta bi se ja s tih deset, dvadeset kuna obogatio. Međutim, vjeroučenici malo izostaju, a roditelji nazovu i opravdaju ih kad ne mogu doć. Kako se u pet godina niko nije pobunio, nego sad, a svake godine je 20 do 40 krizmanika?, pita don Petar, navodeći kako je problem s krizmanicima u cijeloj Crkvi što se u velikoj većini nakon obreda zrelosti više nikad ne pojave u crkvi osim kad im što treba.

Župnik Mikić kaže kako krizmanicima koji ne mogu stići na nedjeljnu misu izlazi u susret, pa mogu slušati misu i subotom, a ako su bili u drugoj župi, donesu potvrdu. Za njegove tvrdnje pitali smo i nekoliko Pločana, roditelja vjeroučenika različitih uzrasta.

 - Majka sam ovogodišnje krizmanice, a druga se krizmala prije dvije godine – kaže Tereza Golemac.

 - Jesu li plaćale kazne?

Nama nikad ništa nije naplatija, osim onoga što je trebalo redovito podmiriti. A ni one mi se nikad na njega nisu požalile, što vam ne bi rekla? Meni je najvažnije da se sva moja rodbina kad nam dođe u posjet divi našoj crkvi, da nije njega, ne bi je nikad bilo – kaže Tereza.

Život za don Petra

Prilazi nam i Duško Milanović, vrlo iživciran onim što je čuo:

 - Cili sam život u Pločama, a u ratu sam bio snimatelj za MORH, i nikad mi noge nisu drćale ka sad kad sam čuja kako optužuju don Petra, tresen se od bisa. Obje kćerke su mi kod njega išle na vjeronauk, ma nikad nisu rič prigovorile. I ko se buni? Sigurno ne oni koji idu redovito u crkvu i vjeronauk, a ako neće ić, ko ih tira?!

 - Spreman sam dat život za don Petrove ideale i poglede. Ma vidite, kad mu treba sredstava za crkvu, nikad nije pita sto kuna, nego koliko imaš, pet, deset... I zato je uspija ovo sagradit, ovde je uloženo nezamislivo puno isprošenih novaca – emotivan je Milanović, dok za izjavu čeka Marija Glamuzina, ona u Pločama živi 42 godine.

 - Oću reć i ja: moje dvoje dice je išlo kod njega na vjeronauk, a sad dvoje unučadi, i znam don Petra ka po dinara. On da bi uzeja šta mu ne pripada - nema šanse! A svaka lipa je išla u ovu crkvu. Baš bi je izgradija na deset kuna kazne...

damir šarac / denis jerković / cropix

Deset kuna za sat vjeronauka

upisnina na vjeronauk - stotinu kuna
tko nije išao na vjeronauk, mora platiti 250 kn kako bi se mogao krizmati
neopravdani izostanak s vjeronauka - deset kuna
kašnjenje na vjeronauk - deset kuna
izostanak s mise - dvije kune
izostanak s mise na velike blagdane - 50 kuna
neizlazak na vjeronaučni ispit - deset kuna
ispitna pitanja onim vjeroučenicima koji imaju mobitel koštaju deset kuna
oni koji nemaju mobitel ne plaćaju ništa
ako se do datuma koji je on odredio ne odgovori na pitanja za krizmu, svaki dan zakašnjenja se plaća 10 kuna
svaki dan kašnjenja donošenja potvrde za kuma naplaćuje se 10 kuna
kumovi krizmanika moraju dati dar Crkvi
svaki dan zakašnjenja za molbu za krizmu plaća se 10 kuna
tko ima brata ili sestru koji idu u školu, moraju i oni ići na vjeronauk ili se neće moći krizmati
ne dopušta se krizma muškarcu koji obrije glavu
nema krizme ni onima koji puše i piju
nije dopušteno da muškarac ženi može biti kum...


‘Vidi crkvu, a vidi mene na što sličim’

U Pločama se vidi gdje ide svaka kuna, pogledajte crkvu koju dovršavamo, ona je ponos našega grada i hrvatskoga naroda. A vidi mene na šta sličim, smije se don Petar, mršav, ispijen i skromno odjeven, s prastarim golfom.

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last