Novosti Hrvatska

vladan bojić uzburkao strasti izjavom kako ‘pola hrvatske flote plivarica u lovu na plavu ribu koristi dinamit’

SKANDAL Šef Ceha za ribarstvo ribare nazvao ‘dinamitašima’

vladan bojić uzburkao strasti izjavom kako ‘pola hrvatske flote plivarica u lovu na plavu ribu koristi dinamit’

Ogorčeni i šokirani čelnici pulske i umaške udruge profesionalnih ribara podnijeli su kaznenu prijavu protiv Vladana Bojića i nepoznatog počinitelja iz Uprave za ribarstvo. Albin Popov (‘Naše more’): Tražit ćemo njegovu ostavku

Istarski i dalmatinski ribari ogorčeni su tvrdnjama predsjednika Ceha za ribarstvo i akvakulturu HOK-a Vladana Bojića, po kojima pola hrvatske flote plivarica u lovu na plavu ribu koristi dinamit, čime uništavaju morske resurse, te da većina njih ne prijavljuje ulov bijele ribe. Te je optužbe prenio i tršćanski list “Il Piccolo”.

Predsjednici pulske i umaške udruge profesionalnih ribara “Istarski ribar” i “Mare Croaticum” Radovan Simić i Daniele Kolec potvrdili su nam da su Državnom odvjetništvu RH podnijeli kaznenu prijavu protiv Vladana Bojića i nepoznatog počinitelja iz Uprave za ribarstvo, zbog nezakonitog posjedovanja podataka o očevidnicima koje Upravi ribarstva Ministarstva poljoprivrede dostavljaju hrvatski ribari.

Nadalje, traže od USKOK-a da ispita o kojim je ribarima “dinamitašima” riječ, a na koje se Bojić poziva.

− Kako je detaljno opisao ribolov dinamitom, predlažemo da se provjeri Bojićeva uloga u cijeloj priči i tražimo da objasni zbog čega svoja saznanja nije već prije prijavio policiji, što mu je bila dužnost, kako bi se sankcionirali počinitelji i zaustavile te kriminalne radnje. Uopćenim optužbama preko medija svi mi ribari predstavljeni smo i prozvani kao kriminalci. To šteti našem profesionalnom ugledu, stoga tražimo kaznenu odgovornost za one koji su tome pridonijeli − ističe Simić.

Posebno ga zabrinjavaju Bojićeve tvrdnje koje mogu imati negativne posljedice na turističku sezonu, jer ako je pola flote naših plivarica krcato eksplozivom, tada je dovedena u pitanje sigurnost plovidbe na našem moru, kao i luka, gdje su ribarska plovila često na vezu uz jahte, kaže Simić. Daniele Kolec smatra Bojićeve tvrdnje tendencioznim neistinama. Po njegovim riječima, Bojić se trebao pobrinuti da se ribarima osigura pravo tržište ribom, da se ukine nelojalna konkurencija, da se ribare izvijesti o propisima EU-a, da se riješe problemi plavog dizela, Hrvatskog registra brodova, povlastica itd.

− No, jedino što HOK radi je uzimanje harača, tako da imamo kontinuitet iste politike koja radi na uništavanju ribar(stv)a. Predsjednik Ceha ribara je međunarodnoj javnosti kazao da su hrvatski ribari “dinamitaši” i lopovi, pa je jasno kakav će nam biti tretman u budućim raspravama s Europskom komisijom, gdje Talijani vode glavnu riječ − upozorava Kolec.

Predsjednik Udruge profesionalnih ribara Dalmacije “Naše more” Albin Popov takve ocjene njihova predstavnika u HOK-u smatra neargumentiranim i apsurdnim, koje, ističe on, nemaju veze sa zdravim razumom.

− Razmišljamo o traženju Bojićeve ostavke. Nama ribarima nanesena je nesaglediva šteta, jer smo u očima i stranih medija prikazani kao “dinamitaši” i lopovi koji potkradaju vlastitu državu i devastiraju Jadransko more − kazao nam je Popov.

 BRANKA ŽUŽIĆ, foto: cropix

‘Iznio sam činjenice’

Vladan Bojić za naš je list decidirano ustvrdio da stoji iza svega što je javno rekao, jer je samo iznio notorne činjenice. Smeta mu što protiv “dinamitaša” nema represije, a zadatak je sviju, dodaje on, podići svijest o protuzakonitim, štetnim i opasnim radnjama, u kojima su stradali i neki ribari. − Samo 30 do 40 posto ribara prijavi ulov bijele ribe, dok ostala crnim kanalima odlazi u restorane i maloprodaju, bez računa − zaključuje Bojić.

Naslovnica Hrvatska