Novosti Hrvatska

zadranin josip lenkić barać zgrožen spoznajom da će i njegov slučaj u zastaru, kao i podrškom koju bivši bibinjski župnik-bludnik ima u crkvi

‘Biskupe, štitite čovjeka koji mi je uništio 25 godina života’

zadranin josip lenkić barać zgrožen spoznajom da će i njegov slučaj u zastaru, kao i podrškom koju bivši bibinjski župnik-bludnik ima u crkvi

− Gospodo, ne pravite se slijepi. Ne budite licemjerni! Volio bih pogledati u oči onome tko je takvog svećenika štitio godinama. Iz Crkve se žale na napade medija u posljednjih 10 dana. A što je s nama žrtvama, kako smo mi to mogli godinama podnositi? − p

Nakon skandaloznog istupa zadarskoga nadbiskupa msgr. Želimira Puljića, o zlostavljanju u Bibinjama odlučio je javno progovoriti i 36-godišnji Josip Lenkić Barać. Za razliku od prijašnjih iskaza žrtava koje žive u inozemstvu, ovo je prvi put da o zlostavljanju don Nedjeljka Ivanova javno govori čovjek koji živi u Zadru, radi kao direktor jedne tvrtke, čija obitelj živi u Bibinjama i daje mu potporu.

Sve sam rekao i policiji

− Ja sam Bibinjac, živim i radim ovdje u Zadru. Nisam u Americi ni u Švicarskoj. Baš zbog toga sam želio javno reći sve što sam zbog tog svećenika proživio kao dijete i poručiti: gospodo, ne pravite se slijepi. Ne budite licemjerni! − kaže Josip Lenkić Barać, koji je svoj slučaj u ponedjeljak prijavio policiji.

Zgrožen je spoznajom da naš Kazneni zakon dopušta da pedofilija ode u zastaru, te traži da pravni sustav ove zemlje zaštiti njega kao žrtvu i građanina jer Vatikan to neće učiniti. Strah ga je, kaže, jer mu ništa ne jamči da će se istraga dovesti do kraja i da će don Nedjeljko Ivanov odgovarati za ono što je učinio.

− Osobno bih volio pogledati u oči onome tko je takvog svećenika štitio godinama. Iz Crkve se žale kako ne mogu podnijeti napade iz medija u posljednjih 10 dana. A što je s nama žrtvama, što je s mojih 25 godina života? Kako smo mi to mogli podnositi? − pita Lenkić Barać, koji je do svjedočanstva Josipa Lisice u emisiji “Osmi kat” mislio da je on jedina žrtva bivšeg svećenika.

Mučne ‘ispovijedi’

 Tajnu koju je nosio u sebi od dvanaeste godine, kada ga je don Nedjeljko Ivanov prvi put pozvao k sebi na “duhovni razgovor”, povjerio je samo svojoj supruzi s kojom danas čeka dijete.

− Ti duhovni razgovori, u kojima je inzistirao na tome da budemo nasamo, zapravo su bili paravan. Obgrlio bi me rukama, tražio da mu pokažem spolni organ, da ga izmjeri redalicom, postavljao mi je užasna pitanja o seksualnosti... Uvijek je to bilo u formi ispovijedi jer je to, govorio bi mi, naša tajna za koju nitko ne smije znati. Nije prestao ni kad sam kao sjemeništarac otišao u Zadar − govori Lenkić Barać koji, zajedno s ostalim žrtvama, traži barem moralnu satisfakciju ako im je već pravna uskraćena.

Naime, iako je zadarsko Županijsko državno odvjetništvo odmah nakon objavljivanja svjedočanstava žrtava u novinama pokrenulo istragu i zatražilo od policije kriminalističku obradu ovog slučaja, naš Kazneni zakon kaže da je za ovo kazneno djelo, počinjeno sredinom osamdesetih godina, odavno nastupila zastara.

ANA VUČETIĆ-ŠKRBIĆ

Grafit na Forumu

Na pročelju nadbiskupske palače, na zadarskom Forumu, u srijedu ujutro na bijelom je papiru osvanuo natpis: “Kastracija silovateljima − sloboda narodu.” Natpis je ubrzo uklonjen.

Sportaši zgroženi izjavom zadarskog nadbiskupa

Nakon izjave zadarskog nadbiskupa msgr. Želimira Puljića kako je “u Crkvi puno manje pedofila nego u sportu”, za komentar smo zamolili neke sportaše i sportske djelatnike.

− Nije uopće lijepo takvo što kazati, bez obzira na to o kojem je segmentu društva riječ, a pogotovo ne o sportu i sportašima. Mislim da je suvišno bilo što komentirati – uzvratio nam je predsjednik Splitskog saveza sportova Pero Škovrlj.
Slično mišljenje ima i tajnik Splitskog saveza Ivo Goran Munivrana.

− Ja u sportu ne znam ni jednog pedofila, a u crkvu ne idem pa ne mogu ni uspoređivati te podatke. A kako bih drugačije to komentirao... − kaže Munivrana.

− Ja podatke kakvi su izneseni nemam, osobno ne poznajem nikoga takvog i nisam relevantan komentirati nečije izjave – kazao nam je savjetnik za sport grada Splita Ivan Veštić.

− Zgrožena sam izjavom i suvišno je bilo što komentirati, većina nas koji smo u sportu i sami smo roditelji – odgovorila nam je dopredsjednica Splitskog saveza sportova Deni Borozan.

− Ma dajte, kako nekome može takvo što pasti na pamet... Pa mi nismo treneri, mi smo odgojitelji, drugi roditelji. Nama se djeca povjeravaju na putovanjima, brinemo se za njih i strogo se pazi na ponašanje. Ovo je grozno – kazao nam je Stipe Mađor Božinović, učitelj splitskih mačevalaca.

− Ne znam što bih vam kazao, ne mogu to komentirati – dodao nam je Tonći Antunović, trener jedriličara “Labuda”.

− U 12 godina, koliko treniram vaterpolistice, nisam ušao u svlačionicu. Uvijek unaprijed najavim sastanak. I sada bih morao komentirati takvu izjavu – kazao nam je Nikša Savin, trener vaterpolistica “Bure”.

R. RADICA

‘Puljić je don Nedjeljka trebao prijaviti policiji’

Na pitanje treba li hrvatski svećenik slučaj pedofilije u Crkvi prijaviti samo crkvenim vlastima, a ne i policiji – što se ovih dana učestalo postavlja u kontekstu slučaja bivšeg bibinjskog župnika don Nedjeljka Ivanova – saborski zastupnik i umirovljeni svećenik don Ivan Grubišić tvrdi da u tom pogledu više nema nikakvih dvojbi.

− Crkva je na svojem međunarodnom simpoziju o pedofiliji, koji je održan početkom veljače ove godine u Vatikanu, jasno izrekla svoj stav. Svaki je klerik, dakle bilo svećenik ili biskup, dužan po svojoj savjesti, ako zna za takav slučaj, prijaviti ga crkvenoj vlasti, ali i institucijama pravne države, dakle policiji . Do sada je u Crkvi u vezi s ovakvim pojavama, na žalost, vladala omerta, kultura šutnje ili se to rješavalo u tišini, bez javnosti. Sada su nova pravila! Više nije dovoljno takve slučajeve prijaviti Kongregaciji, nego je, od zadnjeg crkvenog simpozija, obveza klerika takve slučajeve prijaviti i nadležnim državnim institucijama – tvrdi don Ivan Grubišić.

Š. SELIMOVIĆ
Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 5FirstPrevious[1]2345Last