Novosti Hrvatska

ispovijest nove žrtve don nedjeljka - traume iz bibinja nastoji izliječiti u duhovnom pokretu o umijeću ljubavi i življenja

ISPOVIJEST ŽRTVE DON NEDJELJKA 'U Komaji sam potisnuo sve užase iz župne kuće'

ispovijest nove žrtve don nedjeljka - traume iz bibinja nastoji izliječiti u duhovnom pokretu o umijeću ljubavi i življenja

‘Devetnaest sam godina u organizaciji. Mi otvoreno govorimo o seksualnosti i to mi puno znači da zaboravim ružne događaje iz prošlosti’, kaže naš sugovornik, koji je Komaji pristupio kad je otišao studirati u Zagreb. Još je jedan Bibinjac koji je u djetin

 − Ime bibinjskog svećenika don Nedjeljka Ivanova dobro mi je poznato, a njegov lik nikad neću zaboraviti. Cijeli život u sebi nosim proživljenu traumu od njegovih dodira po mojem spolovilu, od tog šoka kad je u župnoj kući zatražio da raskopčam šlic. Ja ne živim u Bibinju, ne mogu. On nije skidao i dirao samo mene, nego i moja dva brata. Starijeg i mlađeg...

Ovo je samo dio priče 41-godišnjaka koji danas živi i radi u Zagrebu, a s kojim smo u četvrtak razgovarali. Njegovo puno ime i prezime ne objavljujemo, no mladić nam je rekao kako se zove i zamolio da ne objavimo njegov identitet. Rodom je iz Bibinja, odakle je otišao u Zagreb na studij i više se nije vratio u svoje mjesto.

Kad smo mu kazali da je otvorena istraga protiv dugogodišnjeg bibinjskog svećenika don Nedjeljka Ivanova o seksualnom zlostavljanju dječaka, nije se iznenadio.

− Sigurno to nije radio samo meni i mojoj dvojici braće. Ja sam šutio, kao i oni. Don Nedjeljko je uživao veliki autoritet u to vrijeme, bio je markantan, krupan, autoritativan. Nije bilo pogovora kada je nešto tražio.

Kao dijete samo osjećaš da to nije u redu, sramiš se, strah te je nekome reći jer misliš da će te proglasiti lažljivcem i izopćiti iz zajednice, a osjećaš se strašno.

Ja sam bio kod njega u vrijeme pripreme za vojsku, pozvao me je na “duhovni razgovor koji je prije vojske potreban”.

Došao sam u župnu kuću, dočekao me je sam. Uskoro je od mene zatražio da raskopčam šlic. Onda je rekao da izvadim spolovilo, da on vidi je li sve to dobro razvijeno jer ću uskoro ići u vojsku.

Osjećao sam se grozno tako pred njim, jer je počeo dublje disati, a potom me je počeo dirati rukama. Uzeo je moje spolovilo u svoju ruku i uzbuđeno je govorio da je sve u redu. Pitao me je i masturbiram li – s prekidima nam je ispričao naš sugovornik.

− Otišao sam od njega pun straha. Razgovarao sam s braćom, ali čak ne toliko detaljno, jer smo se svi bojali. Vi biste morali razumjeti koliko je Crkva u Bibinju jaka i da je župnik bio “mali Bog” – rekao je 41-godišnjak.

Događaji s bibinjskim svećenikom obilježili su njegov život. Nakon što je otišao na fakultet u Zagreb, kao mladić se priključio međunarodnom duhovnom pokretu o umijeću ljubavi i življenja Komaja, koji i u Zagrebu ima svoju organizaciju.

− U organizaciji sam 19 godina. Otvoreno govorimo o seksualnosti i to mi puno znači, to što sam potisnuo ružne događaje iz prošlosti. Imamo naš centar, duhovne susrete, sastanke, meditacije... – kazao je naš sugovornik. On nije oženjen, ali nije ni jedini iz Bibinja koji se priključio pokretu Komaja.

S njim je u organizaciju ušao mladić koji je također prošao sastanke kod don Nedjeljka Ivanova. Od njega je svećenik tražio da mu donosi pornografske časopise, s obrazloženjem da ih treba spaliti.

Žodan: Nakon napisa u medijima policija će provesti izvide

− Zadarska policija nije zaprimila prijavu o ovom slučaju, međutim, imamo informacije iz medija koja za nas predstavljaju sumnju da je počinjeno kazneno djelo koje se progoni po službenoj dužnosti. Te su informacije za policiju dovoljan temelj da se provedu izvidi kojima će se utvrditi jesu li djela počinjena. To podrazumijeva, među ostalim, razgovore s potencijalnim žrtvama i drugim osobama koje mogu imati korisne informacije, kao i razgovor s potencijalno osumnjičenom osobom – rekao je glasnogovornik PU zadarske Elis Žodan. Govoreći o eventualnoj zastari, Žodan je naglasio da o tome odluku donosi nadležno Državno odvjetništvo, kojemu će policijski spis biti proslijeđen nakon završetka obrade. − Zakon predviđa različite rokove zastara za pojedina djela, pa tek treba vidjeti hoće li biti zastare za pokretanje kaznenog postupka − naveo je Žodan.

U domu ‘Zmajević’ čeka odluku iz Vatikana

Istraga koju je o don Nedjeljku Ivanovu pokrenuo zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić proslijeđena je Kongregaciji za nauk vjere pri Svetoj Stolici. Na osnovi papinskih uputa, koje su se u slučajevima pedofilije kod svećenika iznimno postrožile, Kongregacija će ispitati slučaj i predložiti mjere, koje u načelu na koncu izriče nadbiskup. Kako je poznato, mons. Puljić je već 20. veljače izdao dekret kojim don Nedjeljku Ivanovu “zabranjuje ispovijedati i odlaziti na župe” dok proces traje.

Don Nedjeljko Ivanov ima 72 godine i živi u svećeničkom domu “Zmajević” u centru grada, pokraj zadarske katedrale, s još osam umirovljenih svećenika i dvije časne sestre. U Bibinju je bio župnik punih 20 godina.

Lani krenula ‘glasna šaputanja’

U Bibinju se, kako doznajemo, o odnosu don Nedjeljka Ivanova prema dječacima počelo govoriti nakon što je prošle godine dobio općinsku Nagradu za životno djelo.

− To je bilo kao okidač. On je još 1996. godine otišao iz Bibinja i do lani se šutjelo, a onda se počelo govorkati. Progovorili su, doduše, potiho u kućama, mladići u tridesetima koji su kao dječaci bili seksualno zlostavljani, a sada su gledali kako don Nedjeljko dobiva Nagradu za životno djelo – kazao nam je mještanin Bibinja.

Ante Lisica, otac Josipa Lisice koji je prvi o ovome progovorio u emisiji “Osmi kat”, potvrdio je da donedavno nije ništa znao. Rekao je da nije ni sanjao da se takvo što moglo događati dok mu je sin bio dječak. − Svećenik je bio jako lukav, a moj je sin uvijek bio povučen − rekao je utučeni otac.

LADA KALMETA 

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 6FirstPrevious[1]23456Last