Novosti Hrvatska

BUNTOVNA VIJEĆNICA UVJERENA KAKO JE ‘PRESUDILA’ PREDSJEDNICI HDZ-a UOČI STRANAČKIH IZBORA U SVIBNJU

NOVI UDAR IZ SPLITA Bilač: Kosor, moje pismo izbilo vam je fotelju

BUNTOVNA VIJEĆNICA UVJERENA KAKO JE ‘PRESUDILA’ PREDSJEDNICI HDZ-a UOČI STRANAČKIH IZBORA U SVIBNJU

Naredila je moje isključenje iz stranke, ali, kao i uvijek do sada, pere ruke kao Poncije Pilat i prepušta da to netko drugi za nju učini. U ovom su trenutku procesi demokratizacije u stranci puno važniji od mene same, a oni se neće zaustaviti mojim isklj

U bici za tron u HDZ-u više se ne biraju sredstva. Dojučerašnji politički kolege, stranački suborci koji su se međusobno uvažavali i podupirali, sada jedan na drugoga rigaju vatru. Nakon što je splitska gradska vijećnica Sanja Bilač u otvorenom pismu javnosti i vodstvu HDZ-a žestoko kritizirala predsjednicu stranke Jadranku Kosor, a ona, navodno, naložila njezino brisanje iz stranke, koje kolege iz splitskog HDZ-a očito ne žele provesti, Bilač je odlučila odgovoriti bivšoj premijerki.

- Poštujem instituciju predsjednice stranke, ali gospođa Jadranka Kosor očito ne razumije težinu odgovornosti koju ona ima, a s obzirom na dužnost koju obnaša. Osim toga, između mene i nje postoje i ideološke razlike - kaže Bilač, kojoj je Kosor predbacila da “pismo nije pisala sama i da se iza njega krije jedan njezin protukandidat”.

Sama sam ga napisala

- To nije istina! Pismo sam sama napisala, a od predsjednice moje stranke očekujem komentar na sadržaj pisma. Žao mi je što Jadranka Kosor govori o nekakvom osobnom sukobu i teorijama urote, a zapravo se radi o sukobu ideologija. HDZ nikad nije bio Partija niti će to ikada biti! - rezolutna je Bilač.

Iako se u medijima spekuliralo kako je Jadranka Kosor naredila da se Sanju Bilač odmah izbaci iz HDZ-a, Kosor je izjavila novinarima da su “neki članovi Predsjedništva HDZ-a zatražili da se o pismu Sanje Bilač raspravi”.

- Naredila je moje isključenje iz stranke, ali, kao i uvijek do sada, pere ruke kao Poncije Pilat i prepušta da to netko drugi za nju učini. U ovom su trenutku procesi demokratizacije u stranci puno važniji od mene same, a oni se neće zaustaviti mojim isključivanjem iz HDZ-a. Zapravo, to bi se onima koji se služe tim metodama moglo vratiti kao bumerang. Inače, čula sam za pokretanje stegovnog postupka. Mislim da će to biti ostavljeno novom vodstvu na rješavanje. Podsjetit ću vas da je koaliciju s listom obitelji Kerum, Kosor dogovorila bez suglasnosti vrhovnog tijela stranke, tj. Predsjedništva, bez znanja svojih najbližih suradnika i na taj način prekršila statut stranke.

Ne bojim se kazne

Ne plašim se nikakvih sankcija jer su članovi HDZ-a koji mi posljednjih dana daju podršku jedinstveni u komentarima da je ono što je rečeno u pismu upravo to što oni već godinama nose u srcu. Zapravo, vrlo sam sretna zbog tih reakcija jer sam osjetila snagu jedinstva u našem članstvu, koje ide samo u jednom smjeru, a to je očuvanje HDZ-a.

S druge strane, jako žalosti činjenica da je netko spreman žrtvovati stranku ako nije podređena njegovim interesima. Mislim da je članstvo prepoznalo da je jedna osoba podredila cijelu stranku svojim osobnim interesima. Sigurna sam da je ovaj moj istup bio prijelomna točka i da Jadranka Kosor više ne može pobijediti na unutarstranačkim izborima u svibnju. Zato povlačim zahtjev za neopozivu ostavku Jadranke Kosor jer je očito da su za nju izbori završeni - veli Bilač i poziva članstvo HDZ-a da se dostojanstveno, hrabro i odlučno izbori za HDZ kakav svi žele.

Bilač je mišljenja da je situacija u HDZ-u svakim danom sve gora, i da predsjednica stranke očito više ne kontrolira situaciju u vlastitim redovima.

- Unutarstranački izbori se pretvaraju u sukobe koji eskaliraju vrijeđanjima, napadima, zastrašivanjima. To svakako nije dobro za HDZ. Treba smiriti strasti i zato sam i pozvala članstvo na dostojanstvo. Uzroci ovih pojava sada postaju jasniji. Očito je da se aktualna predsjednica ne može nositi s izazovima funkcije na koju je postavljena - zaključila je Bilač.

 SAŠA LJUBIČIĆ, FOTO: CROPIX


Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 8FirstPrevious[1]2345678Last