Novosti Hrvatska

ministarstvo potvrdilo nezakonitu dokumentaciju i gradnju u nacionalnom parku

ATAK NA VELEBIT Zajam jači od zakona i Vlade

ministarstvo potvrdilo nezakonitu dokumentaciju i gradnju u nacionalnom parku

Obnova davno  nestalnih stočarskih stanova na predjelima Veliki Lubenovac i Alan u obliku apartmana za ‘robinzonski turizam’ može početi zahvaljujući Ministarstvu graditeljstva

Kad je početkom veljače Udruga za zaštitu prirode “Animalia” digla uzbunu zbog najavljene obnove pastirskih stanova na predjelima Veliki Lubenovac i Alan u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit, u javnosti se digla prilična prašina oko toga.

Javna ustanova Nacionalni park Sjeverni Velebit naumila je na Lubenovcu i na Alanu obnoviti, a zapravo izgraditi (jer starih pastirskih stanova više nema) ukupno 15 kućica za iznajmljivanje, čak se u materijalima Parka izrijekom spominje pojam “robinzonski turizam”, premda se govori i da će tamo boraviti znanstvenici i osoblje.

Luksuz za ‘robinzone’

Javna ustanova dobila je sve dozvole za gradnju u srcu Nacionalnog parka i to − bez prostornog plana! Projekti su izrađeni, a dozvole izdane na temelju Prostornog plana grada Senja.

Budući da su reagirali članovi spomenute Udruge “Animalia”, niz planinarskih društava, planinara i hrvatska javnost, slučaj je dospio do Ministarstva zaštite okoliša i prirode, gdje su rekli da posebni uvjeti za zaštitu prirode nisu izdani jer za objekte ne treba lokacijska dozvola (!?!).

Međutim, Uprava za zaštitu prirode nije izdala nikakve uvjete ili kriterije za zahvat koji predviđa gradnju kućica površine od najmanje 12,7 do 18,9 kvadrata na Lubenovcu, te od najmanje 12,6 do najveće od čak 65,2 kvadrata na Alanu. Naravno da je riječ o objektima s određenim standardom za boravak pa je na svakoj lokaciji predviđeno da imaju i − sanitarni čvor.

Ako Uprava za zaštitu prirode ne mora uvjetovati postupanje u nacionalnom parku, gdje onda mora?

Na naše pitanje kako se uopće može graditi bez prostornog plana, bilo gdje u Hrvatskoj, a osobito u nacionalnom parku, u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode dobili smo odgovor da će se o tome interesirati u Ministarstvu graditeljstva.

Čekali smo odgovor iz Ministarstva graditeljstva i došao je, ali u obliku priopćenja: htjeli su se pohvaliti i reći da je Vlada Republike Hrvatske prihvatila Prostorni plan NP-a Sjeverni Velebit! Samim tim u paketu je “amenovala” dosadašnju kompletno protuzakonito izrađenu dokumentaciju o gradnji na Lubenovcu i Velikom Alanu.

Kako? Pa tako što u Prostornom planu NP Sjeverni Velebit, koji je prihvatila hrvatska Vlada, izrijekom stoji da će Javna ustanova na Alanu i Lubenovcu obnoviti stočarske stanove i pripadajući prostor u sklopu zajma Svjetske banke.

Samo što nije nacrtana zgrada Svjetske banke u prostornom planu jednog hrvatskog nacionalnog parka; u kojem se, evo, zajmom koji će vraćati porezni obveznici ide graditi mimo Zakona o zaštiti prirode.

Tako ispada da je Svjetska banka jača od hrvatskih zakona, pa i od Vlade. Vladin prijedlog sad ide u Sabor.

 jordanka grubač

Gradnju kroji Svjetska banka

Unatoč promjenama koje su se dogodile s izborima, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode nastavlja s praksom neprimjenjivanja, odnosno kršenja zakona iz područja zaštite prirode. Zakon o zaštiti prirode jasno nalaže da je prostorni plan osnovna pretpostavka za bilo kakvu gradnju, a kad su ishođene dozvole za Lubenovac i Alan, taj plan nije postojao! Ne postoje (ni sada!) uvjeti zaštite prirode, koji su također zakonska pretpostavka.

A sad, na posljetku, Vlada RH prihvaća takav prostorni plan u kojem jasno stoji da će se lokaliteti obnavljati iz zajma Svjetske banke, iako ništa nije precizirano. Dakle, novac Svjetske banke jedini je limit, odnosno ograničavajući ili poticajni faktor za ono što će se događati u jednom hrvatskom nacionalnom parku!

Broj kuća naglo smanjen

− Kad se počelo govoriti o gradnji, ravnatelj NP-a Milan Nekić u medijima je govorio o 15 kućica, no nakon našeg istupa broj se navodno smanjio na 10. Ili se mijenjao plan ili je Nekić govorio neistinu. A na upit novinara, u Ministarstvu graditeljstva jasno su odgovorili da iz Ministarstva zaštite okoliša nisu dobili nikakav upit, što znači da je to bila još jedna neistina u nizu − kaže Ladislav Radoslović, predsjednik udruge "Animalia".

Naslovnica Hrvatska