Novosti Hrvatska

sredinom godine očekuje se Velika rotacija na čelu hrvatskih diplomatskih predstavništava

VANJSKI POSLOVI Grubiša će zamijeniti Vidoševića, a Goldstein Galića

Trenutni rekorder na dužnosti veleposlanika je Tomislav Vidošević (brat predsjednika HGK Nadana Vidoševića), kojemu u listopadu istječe već sedma godina diplomatskog života u Italiji

Velika rotacija na čelu hrvatskih diplomatskih predstavništava, koja će se dogoditi sredinom ove godine, trebala bi obuhvatiti dvadesetak veleposlanika.

Broj šefova diplomatskih misija kojima 2012. istječe četverogodišnji mandat je još veći, ali, sudeći po ukorijenjenoj praksi Ministarstva vanjskih poslova gdje još nije zaživjela tradicija da se novi veleposlanici pravodobno imenuju, pripremaju i preuzmu dužnost, izgledno je da će na ljeto tek njih desetak preuzeti novu dužnost.

Trenutni rekorder na dužnosti veleposlanika u hrvatskoj diplomatskoj mreži (od 2005.) jest veleposlanik Hrvatske u Rimu Tomislav Vidošević (brat predsjednika HGK Nadana Vidoševića), kojemu u listopadu istječe već sedma godina diplomatskog života u Italiji, gotovo udvostručeni mandat.

Na tu je dužnost Vidošević otišao još u vrijeme ministra Miomira Žužula. U razdoblju od sedam godina u MVP-u su se promijenila četiri ministra, a Vidošević i dalje sjedi u Rimu.

Slijedi ga veleposlanik u Ukrajini Željko Kirinčić, koji u Kijevu stoluje još od 2006. godine. Mandati su još prošle godine istekli veleposlaniku Damiru Kušenu u Finskoj, Mirku Galiću u Francuskoj, Ivanu Bandiću u Mađarskoj, Igoru Pokazu, šefu Misije RH pri NATO-u u Bruxellesu, te veleposlaniku Željku Vukosavu u Portugalu – svi na tim dužnostima od 2007. godine.

Znatan je broj veleposlanika koji su na dužnost stupili 2008., što znači da bi se, po običajima dobre diplomatske prakse, ove godine trebali vratiti kući.

To su: Vicencije Biuk (Australija), Tonči Staničić (BiH), Vesna Terzić (Čile), Vesna Cvjetković-Kurelec (Grčka), Boris Velić (Indija), Esad Prohić (Iran), Ante Simonić (Kina), Miro Kovač (Njemačka), Ivan Del Vechio (Poljska), Nebojša Koharović (Ruska Federacija), Željko Kuprešak (Srbija) i Neven Pelicarić (Španjolska).

U Ministarstvu Vesne Pusić nemoguće je dobiti potvrdu nekih medijskih najava po kojima će navodno u sljedećoj “turi” veleposlaničke dužnosti preuzeti politolog Damir Grubiša (Rim), povjesničar Ivo Goldstein (Pariz), politolog Ivan Grdešić (London) i čovjek koji je raskrinkao Fimi-Mediju Damir Mihanović (Canberra).

ŠENOL SELIMOVIĆ

Ni potvrda ni demanti

- Ne mogu vam to ni potvrditi, ni demantirati - poručio nam je Damir Grubiša kada smo ga upitali za medijska nagađanja da preuzima mjesto veleposlanika u Italiji.

Takav odgovor Grubiše bio je očekivan s obzirom da je kod imenovanja u diplomaciji nepisano pravilo da se odluke donose u tišini, odnosno dok se o njihovu objavljivanju ne usuglase Ured predsjednika Republike i Ministarstvo vanjskih poslova, koji kreiraju mrežu veleposlanika i drugih diplomatskih dužnosnika.

V. MARJANOVIĆ

Nitko u Washingtonu

U nekim državama Hrvatska trenutno uopće nema veleposlanika i tamo su imenovani privremeni otpravnici poslova. Veleposlanička su mjesta prazna u Izraelu, Maroku, Slovačkoj, Vatikanu i, što je najpogubnije za hrvatske vanjskopolitičke interese, Washingtonu.

Otkad je Kolinda Grabar-Kitarović otišla na novu dužnost u NATO, Hrvatska već mjesecima nema svoga predstavnika u svjetskoj velesili, a pokušaj imenovanja novog veleposlanika propao je zbog nesuglasica između Ive Josipovića i Jadranke Kosor.

Naslovnica Hrvatska