Novosti Hrvatska

 ESKADRILA preseljena iz pule na pleso

Jadran ostao bez zaštite MIG-ova

 ESKADRILA preseljena iz pule na pleso
Jedina borbena postrojba na hrvatskom nebu, borbena eskadrila Migova-21 HRZ-a koja je do prije tri mjeseca bila stacionirana u Puli, u tišini je preseljena na zagrebački civilni aerodrom Pleso. Pod parolom „rezanja troškova u kriznim vremenima“, Glavni stožer oružanih snaga RH donio je odluku s kojom eskadrila borbenih aviona zauvijek napušta Pulu, a čuvena vojna zrakoplovna baza gasi se nakon 95 godina postojanja (osnovana 1917. za potrebe Austrougarske, op.a.).

Bez objave na webu

Ovakva odluka Glavnog stožera, koja usput rečeno nije objavljena na web stranicama MORH-a, mogla bi zapečatiti sudbinu letačke spremnosti pilota hrvatskih lovaca, ali i potvrđuje nepostojanje sigurnosne doktrine države. Svi Migovi HRZ-a sada su stacionirani na samo jednom mjestu – aerodromu u Zagrebu. Drugim riječima, izvan Zagreba HRZ nema niti jedan dislocirani naoružani zrakoplov koji bi mogao u slučaju potrebe djelovati.

Ako bi se ukazala potreba za intervencijom, a s obzirom na dolet, Migovi sa zagrebačkog aerodroma mogu doletjeti najdalje do zone Zadra. Zrakoplovna baza u Zemuniku nije opremljena za opskrbu Migova gorivom i kisikom. Drugim riječima, cjelokupni južni Jadran nepokriven je hrvatskim lovcima.

Što će reći Francuzi

Upućeni tvrde da će civilna zagrebačka zračna luka s vremenom potpuno istisnuti vojnu bazu na Plesu. Osim toga,  nije poznato hoće li budući koncesionar zračne luke, francuski konzorcij ZAIC uopće prihvatiti prisustvo borbenih zrakoplova na Plesu.

Trenutačno nije ni poznato gdje sigurno smjestiti bojeva sredstva borbenih zrakoplova s obzirom da skladišta te namjene na Plesu premda postoje, ali s obzirom na neposrednu blizinu civilnih objekata, ne zadovoljavaju potrebne sigurnosne uvjete.

Na pulskom aerodromu bombe, rakete TM zrna i ostale eksplozivne stvari smještene su u postojećim vanjskim skladištima koja su smještena sedam kilometara od centra aerodroma. Pulski aerodrom može primiti kompletan puk od 30 do 40 borbenih aviona, Pleso tek jednu eskadrilu od 12 aviona.

dENIS KRNIĆ

Prednosti pulskog aerodroma

- Meteorološke prilike u Puli puno su povoljnije za obuku i letenje negoli na Plesu, računajući  broj povoljnih  dana za letenje, poglavito u obuci.
- Pulska pista, kao i cijela infrastruktura aerodroma, vlasništvo je MORH-a, što s drugim aerodromima
nije slučaj.

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 4FirstPrevious[1]234Last