Novosti Hrvatska

Sindikalci protiv vladine odluke da se iz proračunske pričuve za prijevoz srednjoškolaca odvoji 70 milijuna kuna

PRIJEDLOG SINDIKATA Besplatan đački prijevoz samo siromašnim đacima

Sindikalci protiv vladine odluke da se iz proračunske pričuve za prijevoz srednjoškolaca odvoji 70 milijuna kuna

Sve što je  Linić uštedio na božićnicama i regresima, ministar Čačić uspio je vratiti vlasnicima autobusnih tvrtki - izjavio je Željko Stipić, predsjednik školskog sindikata Preporod, napominjući kako je neprimjereno da se u krizi besplatno voze i

Uz žestoko protivljenje oporbe, vladajući su ipak ostali neumoljivi u odluci da se iz proračunske pričuve odvoji 70 milijuna kuna za besplatan prijevoz srednjoškolaca od jeseni. Tako će s novom školskom godinom oživjeti projekt koji je 2007. godine uveo ministar Dragan Primorac, zajedno s besplatnim udžbenicima i besplatnim učeničkim domovima, a u cilju uvođenja obvezne srednje škole, no sve je odjednom propalo 2009. godine u srpnju kada Vladu napuštaju i Ivo Sanader i Dragan Primorac. Besplatan prijevoz srednjoškolcima su i dalje osiguravale neke županije, poput Varaždinske, a od jeseni to će napokon biti omogućeno i učenicima srednjih škola u cijeloj zemlji.   

Podizanje cijena

– Svota od 70 milijuna kuna predviđena je za dio 2012./2013. godine u proračunskoj 2012. godini, a temelj je program rada Vlade od 2011. do 2015. godine usvojen u Hrvatskom saboru. Financiranje javnog međumjesnog prijevoza za učenike srednjih škola preduvjet je za osiguravanje jednakih uvjeta za sve učenike u cilju obveznog srednjoškolskog obrazovanja do stjecanja prve kvalifikacije – najavljuje ministar Željko Jovanović.

Najava ponovnog uvođenja besplatnog učeničkog prijevoza već je digla na noge neke sindikate, a predsjednik školskog sindikata Preporod Željko Stipić izjavio je: „Sve što je Linić uštedio na božićnicama i regresima, to je ministar Čačić uspio vratiti vlasnicima autobusnih tvrtki.”

Sindikalci se slažu u poruci ministru Jovanoviću: uvedite imovinski cenzus kao kriterij za besplatan učenički prijevoz! Neprimjereno je da se u krizi besplatno mogu voziti i oni čiji roditelji zarađuju milijune i oni koji jedva imaju za kruh.

– Kada je u vrijeme ministra Dragana Primorca uveden besplatan prijevoz za srednjoškolce, neki lokalni autobusni prijevoznici automatski su podigli cijene i do 50 posto, a poznat je i slučaj da su učenici iz zadarskog zaleđa u školu besplatno putovali taksijima – upozorava Stipić na zlouporabe kojima su se služili pojedinci.

Nerentabilne linije

– Bilo je to prelijevanje novca iz državnog proračuna na lokanu razinu, za održavanje nerentabilnih lokalnih linija. Dok Ustavom ne bude propisano da je srednja škola obvezna za sve učenike, nije ni socijalno ni sindikalno osigurati besplatan prijevoz svima – naglašava Stipić.

S njim se slaže i predsjednik najvećega srednjoškolskog sindikata, Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, Branimir Mihalinec.
– Treba selektivno pomoći onima kojima je to potrebno. Nužno je razgovarati i s lokalnim prijevoznicima kako ne bi bilo zlouporaba. Možda ne bi bilo loše da država ili Ministarstvo pokrenu projekt specijaliziranog prijevoza školske djece kako bi se povećala konkurencija – predlaže Mihalinec.

Marijana Cvrtila

Jovanović: Neće biti malverzacija

Zasad se još uvijek ne zna hoće li pravo na besplatan prijevoz imati svi srednjoškolci ili će ministar Jovanović poslušati sugestije sindikata. Ministar, međutim, najavljuje kako neće dopustiti nikakve malverzacije.

– Do početka školske godine razradit će se svi detalji oko načina provedbe ovog projekta Vlade i MZOS-a, kao i osigurati mehanizmi kontrole svih lokalnih prijevoznika koji će sudjelovati u njemu – poručuje ministar Jovanović.

Besplatni učenički domovi

Branimir Mihalinec predlaže ministru da osim besplatnog prijevoza, osigura i besplatan smještaj u učeničkim domovima za srednjoškolce slabijeg imovinskog statusa. Danas učenički domovi grcaju u problemima, a za brojne roditelje previše je i 300 kuna koliko u cijeni participiraju učenici:

– Smještaj u domu nerijetko je jeftiniji od mjesečnih autobusnih karata za djecu. Kada su u vrijeme ministra Primorca učenički domovi bili besplatni, i u škole u nekim gradovima, koje su sada poluprazne, upisalo se više učenika. Kada bi dom bio besplatan, učenici bi se mogli upisati u željenu škola koja je često prilično udaljena od njihove županije – smatra Mihalinec.

Naslovnica Hrvatska