Novosti Hrvatska

Registar istine

Nobilo: Lažne branitelje kazneno goniti, a penzije nek vrate u proračun

Registar istine

Objavom Registra ne završava posao, nego tek počinje. Nakon što podaci izađu u javnost te se pojave sumnje u vjerodostojnost nečijih ratnih putova, treba krenuti u istraživanje onih koji nisu mirovine, invalidnine i druga prava dobili u propisanoj procedu

Ministar Fred Matić kao najveći cilj svoga ministrovanja navodi objavu Registra branitelja. S time će se, drži ministar, stati na kraj lažnim vojnim invalidima i drugim korisnicima raznih povlastica koje imaju kao hrvatski branitelji. No, što kada se objavi Registar branitelja? Lažne invalide i branitelje, kao i one koji su im omogućili bogaćenja i mirovine iako nisu bili u ratu i nisu bili ranjeni, najviše je strah pravnih posljedica koje bi mogle uslijediti: prestanak primanja mirovina, povratak povlašetnih stanova, automobila, kaznena odgovornost i povratak svih sredstava u proračun.

MATKO_RAT016

Odvjetnik Anto Nobilo, drži da Vlada i organi gonjenja moraju posao objave Registra iznijeti do kraja.
- Objavom Registra ne završava posao, nego tek počinje. Nakon što podaci izađu u javnost te se pojave sumnje u vjerodostojnost nečijih ratnih putova, treba krenuti u istraživanje onih koji nisu mirovine, invalidnine i druga prava dobili u propisanoj proceduri. Ako postoje čvrsti dokazi, toj osobi odmah treba obustaviti isplatu mirovine, a zatim, ako nema zastare u kazneno djelo, pokrenuti i postupak pred sudom. Po pravomoćnosti presude ta osoba bi trebala sredstva vratiti u proračun jer je Zakon jasan: Sva imovina dobivena kaznenim djelom nije zakonito stečena. Također, kazneno trebaju odgovarati i oni koji su omogućili takve mirovine i braniteljske statuse - kaže odvjetnik, navodeći da će tim postupcima najviše profitirati pravi branitelji, kao i građani koji neće više morati uplaćivati u proračun sredstva za isplatu lažnih penzija.

Nema smisla - kaže odvjetnik - objaviti Registar ako se onima koji su ‘lažnjaci’ na kraju neće ništa dogoditi.

U Ministarstvu branitelja razmišljaju o modelu povrata sredstava u proračun kao i što s pojedincima koji su na povlašten način, primjerice, dobili stan ili auto. Tako će, prema prijedlogu ministra Matića, lažni branitelji morati platiti razliku do tržišne cijene povlaštenih stanova. Matić će najprije lažnim braniteljima ponuditi da bez halabuke pristanu na brisanje iz Registra kao i to da im se obustavi isplata penzija. Takvi lažnjaci neće morati vratiti ništa u proračun iz kojeg su godinama nezasluženo uzimali, ali ako odluče pravdu tražiti sudski i pokušaju ozakoniti svoju pljačku, onda će Ministarstvo tražiti da vrate sav novac, stanove i imovinu koju su nezakonito stekli na temelju falsificiranog statusa.

U Ministarstvu branitelja su i te kako svjesni da će tek nakon objave Registra nastati bura koja će, ako bude volje Državnog odvjetništva i politike, pokrenuti val sudskih procesa.
- U Tuđmanovo vrijeme bilo je od 320-350 tisuća branitelja, a danas pola milijuna. To nije normalno. Od tih 500 tisuća mislimo da je najmanje 200 tisuća greškom zalutalo u borbeni sektor. Od sedamdeset tisuća ljudi koji primaju penzije iz proračuna Ministarstva branitelja njih najmanje nekoliko tisuća prima nezasluženo mirovinu. A gdje su stanovi, automobili, povlastice, zapošljavanja... - kaže nam naš izvor u Ministarstvu branitelja.

Naši izvori navode da je u proteklih nekoliko godina, nakon što su ih pritisnuli policija i DORH, iz Registra branitelja brisano između 2000 i 2500 osoba! Štoviše, i bivši ministar hrvatskih branitelja Tomislav Ivić u svojoj nedavnoj izjavi navodi da je u “posljednjih nekoliko godina iz Registra hrvatskih branitelja brisano više od 2500 osoba”. Podsjetimo, najveće nezadovoljstvo u javnosti su izazvala otkrića u novinama da se, primjerice u deset godina, između 1999. i 2009. godine, broj branitelja povećao sa 386 tisuća na 501 tisuću! Ivić je tada govorio da Ministarstvo branitelja nije upisalo u Registar nijednog branitelja, nego su samo popise MUP-a i MORH-a objedinili u jednu cjelinu.

SAŠA JADRIJEVIĆ TOMASNaslovnica Hrvatska
Page 1 of 19FirstPrevious[1]2345678910Last