Novosti Hrvatska

vladimir škopLjanac, poduzetnik iz kaštela, iSprobao je model koji najAvljuje aktualni ministar financija:

LINIĆU NA ZNANJE Poduzetnik iz Kaštela: Objavio sam listu mojih dužnika i propao

vladimir škopLjanac, poduzetnik iz kaštela, iSprobao  je model koji najAvljuje aktualni ministar financija:

Pokrenuo sam internetski portal za naplatu potraživanja, imao je oko 2500 korisnika poduzetnika. Ali, ostao sam bez novca, zatvorio poduzeće, pa danas taj portal miruje, nema korisnika. Ma, ako Vladu zanima, neka ga uzmu, besplatno, bez lipe, neka samo ne

Vladimir Škopljanac pokušao je biti Linić prije Linića i u svojoj sredini promijeniti stvari i poboljšati naplatu potraživanja. Nije mu to pošlo za rukom.

Taj je Kaštelanin, nagrađivani inovator, koji se “opekao” kada je morao zatvoriti poduzeće s 21 zaposlenim jer ni sudom nije mogao naplatiti 780.000 kuna potraživanja, osmislio i prije šest godina i pokrenuo portal.

Taj je portal servis za naplatu potraživanja koji je imao oko 2500 korisnika poduzetnika koji su bili prijavili pet milijuna kuna potraživanja, od čega je naplaćeno oko dva milijuna. Korištenje portala naplaćivalo bi se ako se potraživanje naplatilo i to dva posto od vrijednosti te naplate.

- To nije crna lista dužnika, nego se na tom portalu www.naplata.com može provjeriti partnere, a svaki korisnik ima svoj adresar partnera koji se aktivira ako neki od njih zapadne u financijske probleme.

Ali, ostao sam bez novca, nisam ga morao reklamirati, pa danas taj portal miruje, nema korisnika, još plaćam njegovo održavanje. Bio sam ga ponudio i Hrvatskoj gospodarskoj komori, Obrtničkoj komori, bivšoj i sadašnjoj Vladi. Ma, ako ih zanima, neka ga uzmu, besplatno, bez lipe, neka samo nekom koristi – kaže Škopljanac.

Poduzetnici u očaju

Još su neki očajni poduzetnici koji nisu mogli naplatiti svoju robu i usluge objavljivali imena dužnika na internetu, nadajući se da će riješiti svoje probleme i promijeniti stvari. No, malo su koristi imali.

Danas je planina neplaćenih računa u državi Hrvatskoj visoka 42 milijarde kuna, od čega je svaka druga kuna tog duga porezni dug.

Ministar financija smatra kako je realno očekivati da se od te svote naplati 25,8 milijarda kuna, a najavio je objavu imena dužnika: 1,778.000 tvrtki, samostalaca, obrtnika i građana.

Zbog toga će se promijeniti Opći porezni zakon, članak 8. koji poreznicima propisuje da su dužni kao poreznu tajnu čuvati sve podatke koje porezni obveznik iznosi u poreznom postupku te sve druge podatke u vezi s poreznim postupkom. Veo tajne odmaknuo bi se s dužnika čija bi se imena objavila, a popis s toliko imena bi bio štivo ravno “Ratu i i miru”.

Uz stavljanje dužnika na stup strama, planira se i otpisati kamate svima onima koji glavnicu duga uplate u roku od 30 dana, produljiti rokove obročne otplate dugovanja s 30 na 36 mjeseci...

Objavi li se takav popis na webu Ministarstva financija, debelo ćemo nadmašiti takve liste u Srbiji i Grčkoj.

Tako je Porezna uprava Srbije u siječnju ove godine prvi put izišla s crnom listom poreznih dužnika objavivši ih ukupno 300, po sto najvećih za tri kategorije: poduzeća, fizičke osobe i građane. Tako su se na stupu srama našla državna i komunalna poduzeća, bizismeni, bivši ministri...

Nije Srbija jedina okrenula ploču: ove su godine učinile to i grčke vlasti. Tamošnje ministarstvo financija objavilo je popis s oko 4000 imena najvećih dužnika koji duguju oko milijardu eura. Grčki su mediji komentirali da je velika vjerojatnost kako veći dio novca nikada neće ni biti naplaćen jer je dobar dio dužnika u zatvoru ili su im tvrtke bankrotirale.

Neka se vidi...

- Pitanje svih pitanja jest kako je moguće da se ne plaćaju obveze. Da 15-og ne platim PDV, mene bi zatvorili. Nemam ništa protiv objave imena tih dužnika. Dug je javni, pa neka i imena dužnika budu javna.

Neka se vidi tko duguje porez. Nemam ništa protiv da se objave registri svih mogućih korisnika proračuna. Ali, važnije od toga duguju li i koliko Frane ili Mate jest pitanje tko je i zbog čega omogućio tom Frani da ne plati porez.

Hoće li i kako odgovarati za neodgovornost onaj državni službenik koji se nije pridržavao zakona i koji je omogućio Frani da 15 godina ne plaća poreze – ističe Hrvoje Marušić, predsjednik Izvršnog odbora splitske podružnice Hrvatske udruge poslodavaca. Reći će također da sve dok se tražbine ne budu mogle naplatiti u roku 60 dana, nema govora da budemo pravna država.

Prema građanima bez milosti

Makroekonomist Ante Babić na pitanje kako je moguće da se nataloži ovoliko dugovanja kaže da je to jednostavno:

- Kad vam je stalo do novca, onda se potrudite da dug naplatite. Kad sjedite u uredu i plaća vam ide radili ili ne radili, onda je to ovako. Porezna uprava treba biti motivirana, treba je restrukturirati, mora imati odjele za velike platiše i odjele za male. Vidjeli biste kako bi se ti dugovi naplaćivali kada bi ih dali faktoring poduzećima da ih naplate. Kad bi dužnicima telefon zvonio svaki dan po tko zna koliko puta, bila bi sasvim drukčija stvar.

Naravno da to nije moguće, ali Porezna uprava treba reorganizaciju – veli Babić i naglašava da je i naša boljka zaobilaženje poreza jer su nam previsoki, no istovremeno želimo sve ono što državu čini skupom. Nelikvidnost je stari hrvatski problem, u njezinu su vrzinu kolu javna i privatna poduzeća, mali i veliki, obrtnici i građani.

Jedni su se obogatili ne plaćajući svoje dugove i upropaštavajući druge koji su sigurno na popisu dužnika koji će jednog dana isplivati na svjetlo. No, ono što je najblaže rečeno čudno jest da je država smislila bolje rješenje naplate za druge od onog koje sama za sebe primjenjuje.

Jer, kada novac bankama, Telekom operaterima, komunalnim i drugim poduzećima duguju građani, onda im se uskrati usluga, isključi telefon, struja... i nakon nekoliko mjeseci neplaćanja sjeda na sve moguće račune u bankama, pa čak i na neoročene štedne račune.

S druge strane, država je dopustila da joj se ne plati sedam milijarda kuna PDV-a ili 11,5 milijarda kuna mirovinskih i zdravstvenih doprinosa, a ubija se da uštedi u proračunu milijardu ili dvije kuna.

                                                                                                           SANJA STAPIĆ

I javna poduzeća ne plaćaju

Koliko je javnih tvrtki ili poduzeća u većinskom državnom vlasništvu među dužnicima ministar financija nije precizirao, ali je jasno da njihov dug nije mačji kašalj. Iz nove su Vlade u više navrata stizala obećanja da će te tvrtke uskoro biti uzorni platiše svojih obveza. U masi od 25,8 milijarda kuna koje se mogu naplatiti, 40 posto drže tvrtke, 43 posto fizičke osobe – ljudi koji obavljaju samostalne djelatnosti i obrtnici, a 18 posto duguju građani. U toj je gomili čak sedam milijarda neplaćenog PDV-a, šest milijarda je neplaćenih mirovinskih doprinosa, pet i pol milijarda kuna zdravstvenih doprinosa, poreza na dobit je neplaćeno 1,3 milijarde kuna...


Norveška objavila porezne liste

Ima zemalja u kojima je normalno da su javnosti dostupne kompletne službene porezne prijave svih građana. Tako je Norveška objavila 2009. prijave svih građana te su mediji dobili porezne liste na kojoj su ribari, glumci, skijaši, naftaši, industrijalci... Svakom je tako omogućeno da provjeri koliko zarađuje susjed, a pristaše takve objave podataka smatraju da je to način na koji funkcionira socijalna demokracija i transparentnost, dok protivnici bjesne jer smatraju da su takvi podaci, koji bi trebali biti poznati samo obvezniku i porezniku, pravi vodič za lopove.

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last