Novosti Hrvatska

projekt za 14 nastambi uz granicu strogog rezervata dobio ‘papire’, planinari i zaštitari prirode na nogama:

GRADNJA U NACIONALNOM PARKU Stop betoniranju Sjevernog Velebita!

projekt za 14 nastambi uz granicu strogog rezervata dobio ‘papire’, planinari i zaštitari prirode na nogama:

Tu je riječ o  izgradnji uz upotrebu betona, o zaravnavanju terena, o pristupnim putovima... radi se o klasičnim bungalovima za robinzonski turizam, upozoravaju iz Udruge Animalia, koja je pokrenula akciju protiv izgradnje. Projekt je izrađen na t

U projektima nazvana “obnova i rekonstrukcija“, a po svemu sudeći nova gradnja planinskih stanova na predjelima Veliki Lubenovac i Veliki Alan u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit, digla je na noge hrvatski planinarski svijet, ali i zaštitare prirode izvan planinarstva, i kao požar ovih dana žari internetom.

Pastirski stanovi

Javna ustanova NP Sjeverni Velebit kreditom Svjetske banke (otplaćivat će porezni obveznici 20 godina) u visini od 4,2 milijuna kuna planira izgraditi devet kućica na Alanu i šest na Lubenovcu.

Premda barataju terminima “obnova“ i “rekonstrukcija“, po onome što se dade vidjeti i po namjerama oko sadržaja i funkcije tih kućica jasno je da nema govora o obnovi, već o kućicama koje imaju izvjesne sličnosti s nekadašnjim pastirskim stanovima, a njihova buduća namjena ne odnosi se na rekonstrukciju pastirskog života, odnosno izvornih vrednota, nego će poslužiti za iznajmljivanje zainteresiranim posjetiteljima, uz ostale i znanstvenicima, što zvuči kao svojevrsna “skuža“. No, dobro...

Ladislav Radoslović,
predsjednik Animalie, udruge koja je pokrenula akciju protiv izgradnje na dvjema spomenutim lokacijama, kaže da se planirana izgradnja predviđa uza sam rub krškog polja na obroncima Krajačeva kuka i uza samu granicu strogog prirodnog rezervata Rožanski i Hajdučki kukovi koji su najzaštićeniji i najvrjedniji dio prirode RH.

- Velebit je prava riznica bioraznolikosti i jedinstven je u europskim razmjerima, tu žive vrste koje su danas drugdje u Europi izumrle, tu žive vuk, medvjed i ris, veliki tetrijeb se u čitavoj Hrvatskoj zadržao jedino na Velebitu, ovo je posljednja europska prava divljina. Bilo kakvom izgradnjom bilo kakvih komercijalnih objekata to će se bitno izmijeniti.

To što govore o rekonstrukciji pastirskih stanova ne stoji, tu je riječ o izgradnji uz upotrebu betona, o zaravnavanju terena, o pristupnim putovima... radi se o klasičnim bungalovima za robinzonski turizam - kaže Radoslović.

Zanimljivo je da je Javna ustanova Sjeverni Velebit kompletnu dokumentaciju izradila, pače ishodila i dozvolu za gradnju, a da Nacionalni park Sjeverni Velebit još nema (i do sada nikad nije ni imao!) Prostorni plan! Kako je onda mogao ishoditi građevinsku dozvolu? Na temelju Prostornog plana Grada Senja!

U dokumentaciji za projekt izgradnje kvazipastirskih stanova na Sjevernom Velebitu Javna ustanova ishodovala je i konzervatorske podloge. Pitanja o tome proslijedili smo Konzervatorskom odjelu u Gospiću, a za sada samo znamo toliko da je konzervatorska podloga nastala na temelju onoga što se priprema za Prostorni plan NP Sjeverni Velebit uopće.

Zanimalo nas je još vidjeti Posebne uvjete za zaštitu prirode koje je Uprava za zaštitu prirode tada Ministarstva kulture, danas Ministarstva zaštite okoliša i prirode, izdala za ovu gradnju, ali do zaključenja teksta odgovor iz Ministarstva nismo dobili.

Komercijalizacija

Zanimljivo je, također, da je svojevremeno u ime zaštite spriječena obnova planinarskog doma na Lubenovcu, a izgradnja kućica za iznajmljivanje zapravo znači samo novi vid eksploatacije prostora koji bi trebao ostati intaktan u smislu bilo kakvih komercijalnih sadržaja.

U Udruzi Animalia podsjećaju da moderni trendovi u djelovanju nacionalnih parkova isključuju mogućnost da to budu dohodovne ustanove - dočim je u Hrvatskoj praksa krenula općom komercijalizacijom u kojoj je zaštita prirode u najbolju ruku na drugome mjestu.

Divljinu bi trebalo “konzervirati“, jer to je ono što privlači posjetitelje i znanstvenike, no njihov smještaj i sve u vezi s njihovim boravkom treba situirati na rubnim dijelovima što bi, uz ostalo, zadržalo stanovnike u tim preostalim živućim velebitskim selima, smatraju u Udruzi Animalia.

Jordanka Grubač

Šutnja nadležnih

O planiranoj gradnji te dokumentaciji koju je ishodila Javna ustanova NP Sjeverni Velebit pitanje smo postavili ravnatelju Milanu Nekiću, a od ministrice Mirele Holy tražili smo faksimil Posebnih uvjeta zaštite što ih je izdala Uprava za zaštitu prirode tada Ministarstva kulture, no nismo dobili odgovore.


Prostorni planovi - rak-rana nacionalnih i parkova prirode

Zakon za zaštitu prirode nalaže državi donošenje prostornih planova za nacionalne parkove i parkove prirode, a donosi ih Sabor. Hrvatski sabor nikada nije donio PP za NP Sjeverni Velebit, govori nam Ladislav Radoslović, a valja napomenuti da Prostorni plan nikad nije prihvaćen ni za Park prirode Velebit... Prostorni plan nema ni Park prirode Telašćica, onaj novi za NP Kornate porađan je godinama, godinama se mrcvari i usvajanje PP za Park prirode Vransko jezero...


Kredit za ‘rekonstrukciju’ nepostojećeg

Svjetska banka omogućila je Hrvatskoj kredit od 20,8 milijuna eura za implantaciju mreže NATURA 2000, a Javna ustanova NP Sjeverni Velebit i tadašnje Ministarstvo kulture odlučili su da će dio od 4,2 milijuna kuna utrošiti za 14 kućica na dvjema spomenutim lokacijama. Naravno da se to moglo provući samo kao “obnova i rekonstrukcija“ pastirskih stanova, a njih tamo više nema niti će ih ikad više biti, govori Ladislav Radoslović iz Udruge Animalia.

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 3FirstPrevious[1]23Last