Novosti Hrvatska

Tomislav Rebrina je čovjek koji je otmicom zrakoplova potakao Bušića da učini isto

Vođa otmice Tomislav Rebrina vratio se u
domovinu 1990. /Vladimir Dugandžić/CROPIX
Zvonko Bušić nije ni prvi ni jedini emigrant koji je oteo zrakoplov. Pet godina prije njega, u rujnu 1972. godine, to su učinili Tomislav Rebrina, Rudolf Prskalo i Nikola Lisac. Njihova je akcija i samom Bušiću, kako piše Julienne Bušić u svojoj knjizi, poslužila kao inspiracija.

Posluživši se češkim “zbrojovkama”, oteli su zrakoplov na letu Göteborg - Stockholm, da bi se spustili u Malmeu, odakle su tražili puštanje na slobodu Mira Barešića i Anđelka Brajkovića, koji su u namjeri da iznude puštanje iz zatvora Miljenka Hrkača, osuđenog u Beogradu zbog navodnog podmetanja bombe u jednom beogradskom kinu, htjeli uzeti za taoce osoblje jugoslavenskog veleposlanstva u Švedskoj.

Pri tome su ubili ambasadora Vladimira Rolovića. Trojica su otmičara još tražila puštanje Ivana Vujičevića, Blage Mikulića, Marinka Leme i Ante Stojanova, koji su također s ciljem Hrkačeva oslobađanja u Göteborgu 1970. godine zauzeli tamošnji jugoslavenski konzulat.

Švedska je vlada ispunila sve zahtjeve otmičara, koji su se nedugo nakon toga zajedno sa šestoricom puštenih osuđenika prizemljili u madridskoj zračnoj luci, predavši se španjolskim vlastima.

Tamo im se sudilo, ali ih je Franco pomilovao nakon dvije i pol godine. Vođa operacije otmice švedskog zrakoplova Tomislav Rebrina vratio se iz Madrida u Hrvatsku 1990. i danas živi u Kaštel Gomilici.

J. Jović

Naslovnica Hrvatska