Novosti Hrvatska

S VLADOM DO DOMA Trinaest tisuća stanova na tržištu zjapi prazno

Nakon najave o tome da će Vlada zadržati subvencije za kupnju prve nekretnine, slijedi i nova - osiguravanje jeftinijeg najma stanova

U ovom trenutku na tržištu u Hrvatskoj prazno zjapi oko 13.000 neprodanih stanova, od čega samo u Zagrebu građevinari nisu uspjeli prodati između osam i deset tisuća stambenih jedinica u zadnje tri godine.

Stan, posao, dijete

U isto vrijeme, mladi ljudi u dobi od trideset i četrdeset godina zbog visokih cijena ne uspijevaju niti kupiti, niti unajmiti stan.

Kao jednu od mjera zaustavljanja negativnog populacijskog trenda Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih, najavila je uvođenje jeftinog najma stanova za mlade obitelji.

- Naš je zadatak pronaći povoljan model najma koji si mladi mogu priuštiti. Mladi moraju imati stan i posao da bi se odlučili na dijete - kazala je Opačić, ne zalazeći, međutim, dublje u tehničke detalje ove zamisli.

Zato je Ivan Vrdoljak, ministar graditeljstva, još prije izbora najavljivao nastavak poticajne stanogradnje po projektu Čačićevih stanova, a početkom godine naznačio je kako neprodani stanovi predstavljaju mrtvi kapital.

- Moramo osigurati jeftine najmove, i moramo skinuti cijene za kupovinu stana - kazao je tada Vrdoljak. Jedan od planova bio je investitore stanova za najam dijelom osloboditi PDV-a, no ulagačima i bankarima više se svidjela najava državnih subvencija.

Vrdoljak je, naime, rekao da Vlada planira zadržati subvencije za kupnju prve nekretnine te tako pomoći pri otplati rata kredita.

Potrebne su subvencije

Ali puno važnija vijest bila je upravo novost da država planira uvesti novi model najma. Zasada, međutim, nema najava o tome da se sprema razrada ili realizacije te ideje.

Nakon prvih vijesti građevinari kažu da s njima o tim pitanjima još nitko nije počeo konzultacije. Navode da cijela zamisao o novim metodama najamnina za mlade očito nije daleko odmaknula, no smatraju da ministra Vrdoljaka u tome ne treba požurivati.

- Zasada iz Ministarstva graditeljstva nema konkretne inicijative, ali novom ministru moramo dati barem mjesec, dva da se aklimatizira i vidi što je naslijedio. Možda odluku donese i bez nas, no u svakom slučaju to nije lagan problem, i tražit će interakciju više ministarstava, financija, zaštite okoliša, gospodarstva, socijalne politike i mladih te drugih - kaže naš sugovornik iz jedne uspješne građevinske tvrtke.

Kako bi se riješio fond neprodanih stanova, morat će biti nekakvih subvencija države - naglašavaju investitori u stanogradnji, no upozoravaju da je tržište najma stanova u Hrvatskoj potpuno nesređeno. Ipak, svjesni su da postoji samo jedan način da se neprodani, prazni stanovi “ubace” na tržište.

Posao za cijelu Vladu

Prije svega, banke bi na duži rok trebale odgoditi otplatu dugova, odnosno prolongirati obvezu investitora prema kreditorima. Stanove bi se, pak, moralo iznajmljivati sve dok ubiranjem najma ne uspije vratiti banci cjelokupni dug s kamatom.

Da bi uopće moglo doći do toga, nužno je regulirati tržište najamnih stanova te izraditi niz zakonskih propisa koji danas manjkaju. Primjerice, mora se zaštititi i najmodavce i najmoprimce, te odrediti koja su im prava i dužnosti.

Valjalo bi, kažu u građevinskom sektoru, također ukinuti ili smanjiti porez, a država bi mogla i smanjiti kamatu za nekretnine koje su zbog previsoke cijene blokirane. A sve to više nije samo građevinsko, nego prije svega i pravno pitanje.

Samim time, niže najamnine za mlade Hrvate nisu više samo u nadležnosti ministra Vrdoljaka, već i šefova drugih ministarstva, Slavka Linića po pitanjima financiranja, Radimira Čačića za gospodarstvo, Mirele Holy u zaštiti okoliša te Milanke Opačić zadužene za socijalnu politiku i mlade.

marijana šešo

Izgrađeno za 1600 prodati za 1500?

- Ne znamo prosječne cijene najamnina, pa ne možemo ni na koji način izračunati isplati li nam se, i po kojoj cijeni, uopće iznajmljivati stanove. Cijenom najamnine moramo uspjeti servisirati svoje dugove prema bankama koje su nas pri gradnji pratile i kreditirale. Ali, ne možemo si priuštiti da za 1500 eura prodamo stan koji smo u vrijeme stabilnoga tržišta gradili za 1600 eura po četvornome metru, kažu ulagači - navodi nam građevinar.

Naslovnica Hrvatska