Novosti Hrvatska

Ako ispitivanje podmorjA na jugu jadrana, koja obavljaju stručnjaci INE, pokaže očekivane rezultate

PUN GRAD ŠEIKA Naftu i plin vadit ćemo kod Dubrovnika

Ako ispitivanje podmorjA na jugu jadrana, koja obavljaju stručnjaci INE, pokaže očekivane rezultate

Posebnim se instrumentima, tehnikom presijecanja podmorskih slojeva, nedaleko od dubrovačke obale istražuje postoji li mogućnost da stijene ispod morskog dna sadrže naftu ili da budu pokrovne stijene u naftnim ležištima

Nedaleko od dubrovačke obale, u hrvatskom podmorju, Ina traga za “crnim zlatom”, a ispitivanja područja srednjeg i južnog Jadrana domaća naftna kompanija nastavit će i tijekom siječnja.


Dva broda za istraživanje nafte i podzemnog plina - “Oceanic Challenger” i “Kasandra V” proteklih su dana bila na vezu u dubrovačkoj gruškoj luci, a ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Kristijan Pavić pojasnio je i povod njihova uplovljavanja.

- Brodovi su tu radi opskrbe. Prema informacijama koje imam istražuju područje 40 milja od naše obale - kratko će Pavić.

Spominje i kako će angažman navedenih brodova, koji bi zbog opskrbe mogli ponovno uploviti u grušku luku, potrajati još mjesec i pol, ali ne i tko traži “crno zlato” u hrvatskim vodama.

- Imaju dozvole, a za koga provode istražne radnje, nije mi poznato - kaže Pavić.

Naše neslužbene informacije da je s istraživanjima na jugu Jadrana započela Ina potvrdili su u domaćoj naftnoj kompaniji.

- Krajem 2011. godine započelo je snimanje 2D i 3D seizmike na istražnim prostorima srednjeg i južnog Jadrana. Za navedene je radove na lanjskom javnom natječaju angažirana tvrtka Compagnie Générale de Géophysique (CGG) - kaže glasnogovornica Ine Marina Burazer.

Napominje također i da su za spomenuta istraživanja u jadranskome podmorju “pribavljene potrebne dozvole relevantnih tijela”.

Iz Ine pojašnjavaju i kako su u pitanju istražne radnje posebnim instrumentima, tehnikom presijecanja podmorskih slojeva, odnosno ispitivanja koja pokazuju - ima li nafte ili ne.

Za dodatne pojedinosti o navedenim tehnikama ispitivanja podmorja, odnosno dvodimenzionalnoj i trodimenzionalnoj seizmici raspitali smo se i kod redovitog profesora zagrebačkog Rudarsko geološko naftnog fakulteta - dr. sc. Igora Dekanića.

- Zapravo je riječ o ispitivanju stijena ispod morskog dna, jer seizmičkim mjerenjima se istražuje otpor stijene na mini potrese. Upravo temeljem tih podataka geolozi zaključuju o kakvim stijenama se radi, a potom i postoji li mogućnost da sadrže naftu ili da budu pokrovne stijene u naftnim ležištima - precizira dr. Dekanić.

JASMINA MRVALJEVIĆ

Dekanić: Istraživanja oko Brača obustavio rat

Profesor Igor Dekanić kaže da je Ina i prije, osamdesetih godina prošlog stoljeća, zajedno s poznatim svjetskim naftnim kompanijama, pokušavala s istraživanjem nafte na području srednjeg i južnog Jadrana - “oko Brača, gdje su bila čak tri istražna područja s jedne strane otoka, te Šipana i Dubrovnika”.

Nafta nije nađena, jer su tadašnja ispitivanja, koja su trajala dvije, tri godine, u finalnoj fazi, potkraj 1989. godine, obustavila ratna događanja. U tadašnjim uvjetima komercijalne isplativosti, prve geološke projekcije, prema Dekanićevim riječima, pokazale su kako je “perspektivnost zapravo vrlo mala”.

- To je vrijedilo uz tadašnje cijene nafte od 10 do 12 dolara po barelu, ali, naravno, s istraživačkog aspekta nije isto je li barel 10 ili 120 dolara - dodaje.

- Prethodna istraživanja, koliko se sjećam, nisu obustavljena zbog neperspektivnosti, već zbog rata. Inozemne kompanije su odustale, a Ina je sva istraživanja nafte obustavila na skoro deset godina - na koncu će prof. dr. sc. Igor Dekanić.

Uskoro ‘bušenje’ i u crnogorskom podmorju

U Ini potvrđuju interes i za istraživanja u susjednom, crnogorskom podmorju, ali natječaj još nije raspisan, pa konkretni potezi nisu ni poduzimani.

- Ina je zainteresirana za istraživanje i proizvodnju nafte i plina u crnogorskom podmorju. Razmotrit ćemo prijavu, kada natječaj bude raspisan - odgovara na upit o eventualnom, budućem angažmanu domaće naftne kompanije u istočnom susjedstvu Marina Burazer.

Potencijalna nalazišta nafte i plina na području oko Prevlake, na granici s Crnom Gorom, te u ostalim dijelovima crnogorskog podmorja (gdje bi trebale uslijediti provjere jesu li postojeće količine dovoljne za komercijalnu eksploataciju) spominjana su, podsjetimo, prije nekoliko godina, kad su iz Ine također stizale informacije o interesu za poslove u istočnom susjedstvu.

Natječaj za koncesiju crnogorskog podmorja, prema pisanju tamošnjih medija, bit će objavljen ove godine, a dokumentaciju su navodno već otkupile neke američke i talijanske naftne kompanije.

Naslovnica Hrvatska