Novosti Hrvatska

nakon pune 32 godine u američkom zatočeništvu

Zvonko Bušić: Htjeli su me izbaciti kao lopova (VIDEO I FOTO)

nakon pune 32 godine u američkom zatočeništvu

Došao je i moj dan da se nakon toliko godina vratim u slobodnu domovinu. Ovo je najsretniji dan u mom životu. Kada bi svatko od vas osjećao jedan posto radosti koju ja sada osjećam, Hrvati bi bili jedan od najsretnijih naroda na svijetu - rekao je Zvonko Bušić stupivši na hrvatsko tlo nakon pune 32 godine u američkom zatočeništvu.

Na zagrebačkom aerodromu u četvrtak navečer dočekalo ga je nekoliko stotina ljudi, članova rodbine, prijatelja i istomišljenika. Ljudi su mu darivali cvijeće, željeli ga dotaknuti, mnogi od njih sa suzama u očima. Članovi uže obitelji zajedno sa suprugom Julienne Eden Bušić čekali su ga u VIP salonu.

- Nema tih riječi niti na jednom jeziku na svijetu koje bi mogle izraziti moje današnje osjećaje, moju želju i trajnu zahvalnost svima vama, braćo Hrvati i Hrvatice, što ste došli u ovakvom broju. Ali, vaše okupljanje dokazuje legendarnu solidarnost Hrvata sa svojim borcima i sa svojim žrtvenicima - obratio se Bušić okupljenima koji su ga prekidali skandiranjem: - Zvonko! Zvonko! Hrvatska! Hrvatska!

Među brojnim okupljenima bili su i Frane Pešut, Slobodan Vlašić i Petar Matanić koji su s Bušićem i njegovom suprugom Julienne 1976. godine oteli američki avion kompanije TWA kako bi nad Parizom i Londonom izbacili letke u kojima upozoravaju na težak položaj hrvatskoga naroda u Jugoslaviji.

Pešut, Matanić i Vlašić istaknuli su da su presretni što će nakon toliko godina vidjeti Bušića.

Bušića su dočekali i Dražen Budiša, Anto Kovačević, Milan Kovač, Marko Perković Thompson...

Uz vijorenje hrvatskih zastava pjevale su se Thompsonove pjesme, a aerodromom je u jednom trenutku grmjelo “Za dom spremni”. Nije to bio lijep prizor za brojne turiste koji su te večeri avionima stigli u Zagreb.

Takav doček šokirao je i samog Zvonka Bušića koji je prisutne zamolio da se kontroliraju i ponašaju kao kulturni ljudi:

- Nemojte da vas se sramim, učinite da se ponosim vama.

Bušić je istaknuo kako je silno umoran te da se prvo želi dobro odmoriti.

 - U 60 sati nisu mi dopustili da se umijem, okupam, smrdim kao svinja, umoran sam kao pas. Možete zamisliti kako se osjećam. Htjeli su me ovdje izbaciti kao lopova, kriomice ispod stola, ali ja se ne sramim doći u Hrvatsku - rekao je Bušić napustivši zgradu aerodroma u pratnji brata i supruge.

ANA LUČIN / EPEHA

Oslobađanje Bušića izazvalo ushit i zgražanje

The New York Times u svom je izdanju od petka izvjestio o oslobađanju hrvatskog emigranta Zvonka Bušića nakon 32 godine provedene u američkim kaznionicama, ističući da je njegov povratak, s jedne strane, u domovinu izazvao ushit dok je, s druge strane, među obitelji i prijateljima poginulog policajca ostao okus gorčine i zgražanja.

"Nakon više od tri desetljeća u američkim zatvorima, 62-godišnji borac za hrvatsku nezavisnost vraćen je u četvrtak u svoju domovinu, odsluživši kaznu za otmicu zrakoplova 1972. godine i postavljanje bombe od koje je život izgubio jedan policajac", piše The New York Times.

List podsjeća da je borac Zvonko Bušić predvodio skupinu koja je na željezničkom kolodvoru Grand Central Terminal postavila bombu, pri čijem je demontiranju poginuo policajac Brian J. Murray.

Glasnogovornica američkog Odjela za imigraciju je kazala da su Bušića u Hrvatsku pripratili američki agenti.

"On je slobodan čovjek, a tamo je bila poprilična gomila koja ga je dočekala", prenosi list glasnogovornicu Pat A. Reilly.

U suprotnosti s ushićenom gomilom koja ga je dočekala, The New York Times prenosi osjećaje zgražanja i gorčine udovice poginulog policajca i njegovih kolega koji su u demontiranju bombe teško stradali.

"To je nevjerojatno", kazao je Terence G. McTigue, umirovljeni policijski časnik koji je u eksploziji bombe oslijepio na jedno oko, izgubio dva prsta lijeve ruke, djelomično oglušio i pretrpio ozljede lica.

"On ide kući, a mi patimo", dodao je.

Udovica Kathleen Murray je kazala da bi joj bilo drago da joj je data prilika da razgovara s dužnosnicima Povjerenstva za pomilovanje koji je nisu izvjestili o razvoju događaja.

Osim izražavanja nevjerice, McTigue je kazao da je "shrvan" što, nakon svih tih godina, žrtve nisu imale još jednu priliku očitovati se o puštanju Zvonka Bušića na slobodu.

Glasnogovornica Reilly je kazala da je "naš interes da se više nikada ne vrati u SAD kao slobodan čovjek".

Senator Charles E. Schumer također je reagirao na oslobađanje Bušića, uputivši pismo glavnom državnom odvjetniku New Yorka Michaelu B. Mukaseyu i zatraživši istragu o načinu na koji je pomilovanje odobreno.

"Povjerenstvo je, nažalost, napravilo ozbiljnu pogrešku. Sada kada je Bušić izvan zemlje, moglo bi biti prekasno da je se ispravi", rekao je senator.

(H)

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 6FirstPrevious[1]23456Last