Novosti Hrvatska

istraživanje Foruma za slobodu odgoja i udruge ‘protagora’ o roditeljima čija djeca ne idu na vjeronauk

DISKRIMINACIJA U ŠKOLI Ne vjeruješ u Boga? Dobit ćeš batine!

istraživanje Foruma za slobodu odgoja i udruge ‘protagora’ o roditeljima čija djeca ne idu na vjeronauk

Najgore je bilo što su onda i starija djeca čula za njega da ne ide (na vjeronauk op.a.)... Jedan ga je primio ovako: ‘Je l’ ti vjeruješ u Boga’, a on je rekao: ‘Ja vjerujem u Zeusa’. ‘Ne Zeusa, je l’ ti vjeruješ u hrvatskoga Boga?“... i onda je stao da će ga tući, međutim, tu je učiteljica došla, intervenirala, sredila situaciju“.

Nereligioznih 11 posto

To je samo jedna od priča nereligioznih roditelja čije dijete ne pohađa vjeronauk u školi, a koju su naveli u istraživanju što ga je provela Udruga “Forum za slobodu odgoja” u suradnji s Udrugom za zaštitu prava ireligioznih osoba “Protagora” pod nazivom “Vjera u obrazovanje i obrazovanje u vjeri – stavovi i iskustva nereligioznih roditelja prema religiji i vjeronauku u javnim školama u RH“.

Riječ je o prvom takvom istraživanju u nas, koje je provedeno on-line intervjuiranjem roditelja osnovaca u Zagrebu, Splitu i Rijeci. Istraživanje je predstavljeno u utorak.

- Rezultati jasno pokazuju da su nereligiozne osobe u Hrvatskoj, kao pripadnici manjinske skupine u dominantno katoličkom društvu, diskriminirane.

Najčešće se radi o isključivanju, nametanju stava većine kao normalnog, posramljivanju ili stvaranju osjećaja nevidljivosti, ali i primjerima fizičkog nasilja - istaknula je jedna od autorica istraživanja Tamara Puhovski.

Nereligioznih je osoba u Hrvatskoj oko 11 posto. Kako kaže Tamara Puhovski, nevjernike se u društvu često etički diskreditira ocjenama kako je jedino dobar vjernik dobar čovjek, potom etnički, kada se kaže da je samo dobar katolik dobar Hrvat, ali i socio-ekonomski, kada se “bezbošce“ smatra elitistima koji su bogati i obrazovani.

Diskriminiraju se vršnjaci, djelatnici škola, drugi roditelji, “tete“ u dućanima...

Raspored sati

- Nereligiozne osobe iz istraživanja navodile su kako ih se ne poziva na božićne domjenke, a njihova djeca koja ne pohađaju vjeronauk izložena su različitim pritiscima.

Jedno je dijete časna sestra vjeroučiteljica izdvojila pred cijelim razredom i pitala: “Kako ne vjeruješ?“, a u jednoj školi su na satu hrvatskog jezika pisali sastav “Što bi da u mene uđe Bog?“ - navodi primjere jedan od autora Branko Ančić.

Iz Foruma su novoj vlasti uputili nekoliko žurnih zahtjeva u vezi s djecom koja ne pohađaju vjeronauk u školi, prije svega, traže da se riješi problem praznog sata, odnosno da se za tu djecu za vrijeme vjeronauka organiziraju primjereni sadržaji te da se taj predmet stavi u raspored kao prvi ili zadnji sat.

Dugoročno, najavljuju početak rasprave o vjeronauku u školama, ali i umrežavanje nereligioznih osoba te osnivanje grupe na Facebooku “Moje dijete ne ide na vjeronauk“.

Marijana Cvrtila

Ateisti, agnostici i necrkveni vjernici

Među nereligioznim osobama su ateisti, agnostici i necrkveni vjernici, dakle, osobe koje mogu vjerovati, ali jasno razlikuju instituciju Crkve, vjeru i religiju - kažu autori. Istraživanja su pokazala da je među nereligioznim osobama 60 posto muškaraca.

Gotovo 50 posto nevjernika je u dobi od 18 do 39 godina, većina višeg i visokog obrazovanja, a 81 posto je iz grada. Zanimljivo je da 15,7 posto nereligioznih osoba vjeruje u Boga, a čak 56 posto nereligioznih ispitanika iskazuje konfesionalnu pripadnost, i to Rimokatoličkoj crkvi.

Što je alternativa u nastavi?

Boris Jokić s Instituta za društvena istraživanja, koji se predstavio kao ateist, kazao je da je postojeće rješenje konfesionalnog vjeronauka u školama dobro, te da je vjeronauk pozitivno prihvaćen od strane učenika. Postavio je pitanje što je alternativa vjeronauku i može li to biti religijska kultura koja se navodi u Planu 21 pobjedničke koalicije.

- Ne može obrazovna dimenzija biti alternativa odgojnoj - upozorava Jokić. Predstavljanju je nazočila i saborska zastupnica SDP-a Marija Lugarić, koja je izričito naglasila da je ondje kao “građanka, članica Udruge ‘Protagora’ i članica FSO-a u mirovanju“. Odbila je govoriti o stavovima nove vlasti o vjeronauko u školama, naglasivši kako su dosadašnje njezine izjave s tim u vezi zloupotrijebljene i izmanipulirane.

Naslovnica Hrvatska