Novosti Hrvatska

ZONA SUMRAKA BY ZLATKO GALL Početak i kraj hrvatskog Berlusconija

Hajka i teror koji su – slažu se i šefica Jadranka Kosor i njezin pijun Dujmir Marasović te Željko Kerum – provodili mediji, antihrvatski novinari s jedva kojim razredom osnovne škole, jugonostalgičari sumnjivih imena & prezimena, lažni intelektualci, EPH i Nino Pavić, pisci bez objavljenih knjiga, djeca vojnih lica, srbofili i plaćenici stranih tajnih službi, bogme se ovaj put isplatio.

HDZ je, pučki rečeno, “prdnuo u rosu”, njegove perjanice izgubile su s obje strane kućnoga praga jer za njihovu stranku nisu htjeli glasati čak ni članovi uže familije i bliski rođaci, dok su dva jedina velika pobjednička izborna iznenađenja – lista don Ivana Grubišića i Lesarovi laburisti – mandate dobili prvenstveno kao sušta suprotnost hadezeovcima. Točnije, kao moralna, poštena i neokaljana politička opcija.

I pobjednik i luzer

Jedan od izbornih pobjednika je – veli se – Željko Kerum. I njegova seka, također. Oboje su, naime, ušli u Sabor iako je Kerumova Građanska stranka u Splitu združena s HDZ-om dobila izbornu pljusku.

Brojke i slova koji ovih prvih postizbornih dana pune medije neumoljivi su: Kukuriku je dobio oko 13 posto glasova više od Keruma i HDZ-a, što će reći da je od splitskoga gradonačelnika – unatoč pečenim srdelama i vinu − odustao baš lijepi dio građana koji su mu na lokalnim izborima 2009. donijeli pobjedu.

Slikovito rečeno, na Kerumovo “zovi, samo zovi” ovaj se put nisu javili ni jastrebovi ni sokolovi, nego samo vrapci koji se ionako uvijek vrzmaju oko mrvica palih s nečijeg stola. Ipak, vele, Kerum je pobjednik i sjajan politički trgovac.

No, je li baš to točno? Odnosno, je li ulasku Kerumovih u Sabor više kumovala trgovačka sposobnost brace & seke ili, pokazalo se, katastrofalno loš potrošački instinkt Jadranke Kosor?

Uvjeren sam da je riječ o ovom potonjem. Donedavna je premijerka, naime, marginalcima iz Građanske stranke darovala još prije Sv. Nikole i Božića dva saborska mandata, odnosno dvojac koji bi zacijelo samostalno prošao kao Bandić, Petrina, Cuccurin... doslovno ugurala na gornji dom izborne liste koji jamči prolaz. Istovremeno je i s drugim “akvizicijama” pokazala da je netko o kojem bi, po nalogu suda, trajnu skrb trebala preuzeti Udruga za zaštitu potrošača.

Jer, podsjetimo, Jadranka Kosor “kupila” je i Miroslava Tuđmana, Vesnu Škare-Ožbolt, Zdravka Tomca, a prije toga na liste ugurala i niškorisne ministrante i navodne izborne “adute”: Karamarka, Božinovića, Popijača, Miloševića... Što zapravo Kerumovi dobivaju sa saborskim mandatom?

Odmah možemo preskočiti neka opća mjesta kao što su politički, društveni i građanski ugled, jer ih svojim životnim stilom, govorom mržnje i primitivizmom “braco” ni u pet saborskih mandata ne bi mogao steći.

Ostaje, dakle, samo – politička trgovina u doslovnom smislu riječi; kramarenje saborskim glasom kao disciplina koju su do sada redovito upražnjavale klijentelističke stranke poput HSS-a i, u doba Adlešičke i Čehoka, HSLS-a.

Zna li se da su obje nestale iz Sabora – jer, iako HSS ima jedan mandat, i to onaj Friščićev, na “seljake” više nitko ne računa – a na njihovo su mjesto došle nepokolebljivo “antiklijentelističke” opcije, odnosno laburisti i don Ivanova lista, očito je da je izborno tijelo odlučilo kazniti ne samo HDZ, nego i sve “trgovce”.

No, to čak i nije tako važno kao činjenica da Kerum – budući da Kukuriku koaliciji ne treba trgovina i posezanje za glasovima iz drugog sučeljenog bloka da bi sastavili Vladu – i da hoće, nema s kime trgovati.

Kerumova prva postizborna izjava kako neće napustiti koaliciju s HDZ-om nije stoga odraz nikakvog političkog “poštenja”, a bogme ni držanja dane riječi i obećanja biračima koje je, već od prvog dana gradonačelničkog mandata, sustavno varao.

Kao “preljubnički” obiteljski čovjek, kao nestranački “lider stranke”, neovisni izvanblokovski “koalicijski partner HDZ-a”, kao uspješni poslovni “bankrot-majstor” koji je Grad doveo na rub siromaštva...

Prašak za laku noć

Zapravo, surova realnost zastupnika Keruma i njegove obiteljske stranke i nije tako bajna. Unatoč dvama saborskim mandatima, Kerum je u neprincipijelnoj i klimavoj koaliciji s HDZ-om kojeg – iako drži vlast u županijama − tek očekuju velika unutarstranačka preslagivanja od kojih sigurno neće profitirati, suočen s bjelodanim gubitkom podrške splitskih glasača te u istim financijskim problemima u kojima je bio i ranije.

Činjenica da će u ministarske fotelje, umjesto likova s kojima je nekoć dogovarao poslove uzimajući lijepe novce iz državne kasice prasice, sjesti neki drugi ljudi te da Kukuriku najavljuje i neke ozbiljne zaokrete u odnosu prema neplatišama svih vrsta i boja, umjesto slavljeničkog šampanjca braco & seka su mirne duše u postizbornoj noći mogli s kantunala uzeti pokoji apaurin ili barem biljni persen. Po volji, naravno, i nešto ozbiljnije.

zlatko gall

Naslovnica Hrvatska