Novosti Hrvatska

Dva krajinska milicajca iz Dvora kazneno prijavljena zbog ratnog zločina

Policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke su kriminalističkim istraživanjima, provedenim u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Sisku, utvrdili da su dvojica muškaraca s područja Dvora, rođeni 1965. i 1966. godine, kao pripadnici specijalne jedinice milicije SAO Krajine, počinili kaznena djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Osnovano se sumnja da su osumnjičeni sredinom listopada 1991. godine iz prostorija tadašnje Stanice milicije Kostajnica u Hrvatskoj Kostajnici izveli petoricu pripadnika pričuvnog sastava Policijske uprave Sisak i dvojicu civila.

Kamionom su ih odvezli u pravcu sela Volinja, gdje su ih neposredno uz rijeku Unu izveli iz kamiona i ubili.

Protiv dvojice osumnjičenih, koji su za sada nedostupni, Županijskom državnom odvjetništvu u Sisku je podnesena kaznena prijava.

Policija ne otkriva identitet osumnjičenih za ratni zločin, a doznajemo da je riječ o pripadnicima zloglasne sršske pšaravojne postrojbe Kaline, kojom je zapovijedao Stevo Borojević Gadafi, prije rata vozač petrinjskog Slavijatransa. Ta je postrojba obavila i masakr u selu Kostrići, u kojem su ubijeni svi stanovnici toga banijskog sela, odreda Hrvati, a njeni su pripadnici osumnjičeni i za ubojstvo dvojice ruskih novinara 1. rujna 1991. godine nedaleko od Hrvatske Kostajnice.

M. Piškor
Naslovnica Hrvatska