Novosti Hrvatska

Dr. Miliša: Bit će velikih nereda, i u svijetu i kod nas!

Neredima se mogu čuditi samo oni koji ništa ne prate - komentira dr. Zlatko Miliša, pedagog sa zadarskog Sveučilišta najnoviji primjer eskalacije nasilja na prosvjedima pod egidom “Okupirajmo Wall Street”.

- Očekujem daljnju radikalizaciju prosvjeda, i u svijetu i kod nas, jer je to u interesu gospodara kaosa, korporatista koji nameću svoj koncept dirigiranog kaosa, osobito u Istočnoj Europi, Aziji i Africi - drži dr. Miliša, po kojemu se ovakva događanja uklapaju u “četiri koraka do prokletstva” o kojima je govorio Joseph E. Stiglitz.

Naime, ugledni ekonomist je u ciljanom “podgrijavanju” društvenih tenzija vidio plan MMF-a da izvuče “i posljednje kapi krvi” iz prezadužene žrtve.

- Sudjelujući u anarhističkim akcijama i nasilju, prosvjednici zapravo pomažu korporatistima. Sustav bi mogli istinski ugroziti kad bi, recimo, uspjeli postići da se ne plaćaju enormne kamatne stope i ovo dužničko ropstvo, pa makar uslijedile ovrhe, ali za to treba imati petlje. Ovako, sve se svodi na prosvjede čiji su akteri okrenuti sami sebi, kao u slučaju naših studenata i njihovog plenuma, koji predstavlja manje od jedan posto ukupnog broja studenata - tvrdi dr. Miliša, posebno kritičan prema dr. Mati Kapoviću i ostalim neformalnim predvodnicima prosvjedničkog aktivizma na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, što vrijedi i za neformalne lidere tzv. Facebook prosvjeda na čelu s “demagoškim politikantom Ivanom Pernarom”.

- Drago mi je da sam dočekao da više nismo šutljivo društvo, da je i skeptična generacija podigla glas. Ali, previše je tu frazeologije i nadobudnih lidera poput Kapovića. Zašto naši studenti ne slijede primjere svojih kolega iz Italije, Švicarske i još nekih zemalja gdje se traži ukidanje sistema Bolonje, koja je donijela kvantitetu, a ne i kvalitetu u obrazovanju?! I još bih kazao da je to što nemaju lidera izraz kukavičluka, a ne neke demokratičnosti. Uostalom, zahtjev za neposrednom demokracijom potpuno je utopistički - drži dr. Miliša.

- Razumijem frustracije mlade generacije, ali one bi trebale biti artikulirane na druge načine – idemo prosvjedovati tako da to urodi plodom, kako bismo razobličili konzumerizam kapitalističkog stila - dodat će dr. Miliša, po kojemu se posebna opasnost događanja na Filozofskom fakultetu krije u mogućnosti “okretanja javnosti protiv akademske zajednice".

Hrvoje PRNJAK
arhiv cropix

Naslovnica Hrvatska