Novosti Hrvatska

berači moraju imati ugovor o radu na određeno, prijavu na mirovinsko i zdravstveno...

HRVATSKI APSURD Nitko ne želi brati mandarine za 200 kuna na dan?!

berači moraju imati ugovor o radu na određeno, prijavu na mirovinsko i zdravstveno...

Neretvanske mandarine nema tko brati. Domaći nezaposleni ljudi nisu baš zainteresirani za berbu, a stranci iz susjedne BiH uglavnom na plantažama rade na crno.

Dodatni problem plantažerima stvara i novi Zakon o radu koji ne dopušta ni susjedsku ispomoć. Tako svi oni koji beru na plantaži mandarina moraju biti prijavljeni tijelima mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, dakle, moraju sklopiti s vlasnikom ugovor o radu na određeno vrijeme.

Međutim, na ovakvu varijantu malo se tko odlučuje, jer se ta osoba automatski briše iz evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te više nema pravo na novčanu naknadu od države, niti kad se ponovno prijavi nakon isteka sezone.
Na neretvanskim plantažama kroničan je nedostatak radne snage, a 45.000 tona mandarina, koliko je procijenjen ovogodišnji urod, ipak treba obrati. Kako sada stvari stoje, bez promjene zakona to će teško ići.

Dobar berač se po zlato plaća i čuva, jer ako je zadovoljan, doći će i dogodine. Dnevno se u berbi može zaraditi do 200 kuna, a iskusniji berači i više, ovisno o dogovoru s vlasnikom plantaže. Neki se, naime, odlučuju za neto iznos na ruke, dok drugi za ubranu gajbu naplaćuju šest kuna, što znači da ako ih uberu pedesetak, dnevno mogu zaraditi i više od 300 kuna. Stoga ostaje otvoren poziv vlasnika plantaža nezaposlenim Dalmatincima da dođu u Neretvu i dobro zarade.

Budući da mandarine beru domaći nezaposleni kojima se ne isplati prekidati “nezaposleni staž” na Zavodu, ili oni koji dođu iz BiH, koji se ne mogu prijaviti na mirovinsko i zdravstveno osiguranje, izravno se krši Zakon o radu, zbog čega ih gone inspekcije i policija.

Kad inspekcija rada otkrije rad na crno na plantaži mandarina, kazni ilegalnog berača, ali i vlasnika prekršajnom prijavom. Rješenjem inspektora izdanim na licu mjesta ilegalnim se radnicima zabranjuje rad, dok policija istodobno strancima otkazuje boravak u RH u trajanju od godine dana te ih deportira u BiH, odakle su i došli.

Tako vlasnici plantaža ostaju bez berača na kojima pravni sustav trenira strogoću, pa neki od njih završe na stranicama crne kronike. Naime, policija na granici pri kontroli ulaska u RH može vratiti osobu ako procijeni da putuje u Hrvatsku kako bi ilegalno brala mandarine ili obavljala neki drugi, uglavnom fizički, posao na crno.

Trenutačno u dolini Neretve vlada kronični nedostatak radne snage. Na plantažama nedaleko od ušća Neretve zatekli smo desetke berača koji su uznemireni zbog našega dolaska. Tek nakon objašnjenja tko smo i što radimo, strah popušta. Mnogi od njih sakriju se kad primijete da dolazi policija, jer provjeravaju se samo oni koji se zateknu na mjestu rada. Kad inspekcija ode, radnici se vraćaju i opet sve ispočetka.

− Strah se uvukao među ljude. Ovako nastojimo nešto zaraditi, popraviti kućni budžet, a berba mandarina idealna je za to − kazala nam je jedna gospođa koja je već desetak godina na Zavodu za zapošljavanje, otkako je propala tvrtka u kojoj je radila. Ne pada joj na pamet prijavljivati se jer će na Zavodu izgubiti naknadu.

− Ne znam što bih vam rekla, dobro nam je. Svaki dan dobijemo i topli obrok, a radi se osam sati. Dobro zarađujemo i do sada nismo imali problema − kaže nam Stanka, jedna od beračica. S njom se slažu i njezine kolegice koje svaki dan putuju iz Hercegovine.

Stanislav soldo

Inspektorat bez riječi

Unatoč poslanom upitu na adresu Državnog inspektorata o provedenim nadzorima na plantažama mandarina, nismo dobili odgovor. Tako javnost ostaje uskraćena za informacije koliko je ove jeseni obavljeno izvida na terenu i naplaćeno mandatnih kazni, te kolikom je broju berača do daljnjega zabranjeno brati mandarine.

S onim što zaradim na branju preživim cijelu zimu u Travniku

Samohrana majka četvero djece iz Travnika, Hrvatica trenutačno nastanjena u Čapljini, morala je napustiti plantažu mandarina. Gazda je ne može prijaviti jer nema hrvatske isprave. Za legalan rad treba joj hrvatska putovnica, koju ona ne može izvaditi jer nema novca.

− Ovo je sramota hrvatske države. Dali su mi da potpišem da više neću raditi u Hrvatskoj, jer ako me još jednom uhvate, zabranit će mi ulazak u RH − ogorčena je. Ipak će riskirati. Ponovno će brati, jer 200 kuna koje zaradi za nju je pozamašan iznos. Za sezonu se zaradi i do 1500 bosanskih maraka, a s tim novcem u Travniku može prezimiti, kaže nam.

NERETVANSKE TARIFE: GAJBA ILI DNEVNICA

6 kuna se zaradi po gajbi ubranih mandarina kod plantažera koji plaćaju na takav način

200 kuna plaćaju neretvanski plantažeri za jedan dan branja mandarina

300 kuna je dnevnica koju će plantažeri platiti dobrim beračima za 50 ubranih gajbi

45 tisuća tona procjenjuje se ovogodišnji urod mandarina u dolini Neretve, što je slabija sezona

Jambo: Prepišimo rješenje od Njemačke ili Kalifornije

Saborski zastupnik, Stipe Gabrić Jambo najveći proizvođač mandarina u Neretvi, i sam se suočio s problemom sezonskih radnika. O tome je već izvijestio premijerku Jadranku Kosor, od koje traži donošenje hitne uredbe, kojom bi se reguliralo zapošljavanje sezonske radne snage u berbi mandarina u Neretvi, grožđa u Vrgorcu ili jabuka u Međimurju.

Inspektori imaju pravo provoditi kontrolu u poljima, ali jadna je država koja misli da će riješiti problem ezaposlenosti tjerajući radnike po dolini Neretve i Vrgoračkom polju rezolutan je Jambo, koji smatra da se mora donijeti paket zakona, koji reguliraju ovu problematika. Može se sve prepisati od Njemačke, koja je riješila pitanje sezonaca kupovinom markica. Svaki sezonac jedna markica, pa da svi mogu normalno raditi.

– Sreća je da je ove jeseni mandarina slabije rodila pa će se nekako obrati, ali sljedećih godina kada se očekuje urod od stotinjak tisuća tona bez sezonske radne snage ostat će neobrana na stablima zaključuje Stipe Gabrić Jambo, ističući primjer Kalifornije u kojoj milijuni Meksikanaca beru citruse, od čega koristi imaju i država i plantažeri.

S.Soldo

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 4FirstPrevious[1]234Last