Novosti Hrvatska

Udruga: Lijekovi dostupni u zagrebačkoj bolnici

Iz Udruge oboljelih i liječenih od malignih bolesti “Za novi dan” informiraju građane kako su novi lijekovi za liječenje metastatskog melanoma, o kojima je u jučerašnjoj Slobodnoj Dalmaciji govorio predsjednik Hrvatskog onkološkog društva prof. dr. Eduard Vrdoljak, dostupni u dvjema zagrebačkim bolnicama, premda još nisu registrirani u Hrvatskoj.

Konkretno, lijek ipilimumab, navode u Udruzi, dostupan je u Klinici za onkologiju KBC-a Zagreb, u sklopu “Programa proširenog pristupa za ipilimumab“, koji je omogućila farmaceutska tvrtka koja lijek proizvodi. Ipilimumab se primjenjuje kod bolesnika kojima je melanom metastazirao i kod kojih nije postignut uspjeh na barem jednu vrstu kemoterapijskog liječenja.

Drugi spomenuti lijek- vemurafenib bolesnici mogu dobiti u KBC-u Sestara milosrdnica, gdje je u tijeku klinička studija. Lijek, dakle, mogu dobiti pacijenti koji zadovoljavaju uvjete studije, a vemurafenib djeluje samo na melanome s BRAF V600E pozitivnom mutacijom. Onkolozi imaju dogovor - nakon neuspjeha kemoterapije, bolesnike se testira na BRAF mutacije i ukoliko je negativna pacijenti su kandidati za terapiju ipilimumabom.

D. Z.

Naslovnica Hrvatska