Novosti Hrvatska

Fra Zvonimir Bono Šagi: ‘Crveni’ su barem skrbili o pravima radnika

Banke gospodare svijetom i takva ideologija zarobljava čovjeka, oduzima mu slobodu. Stoga se mogu očekivati masovni prosvjedi, nova svjetska revolucija - kaže fra Zvonimir

 Fra Zvonimir Bono Šagi
Kao nikada dosad “Iustitia et pax”, komisija Hrvatske biskupske konferencije, u priopćenju se obrušila na hrvatske političare nakon prihvaćanja izmjena Zakona o trgovini, kojima se među ostalim omogućuje trgovinama da rade 24 sata dnevno. “Iustitia” u dopisu koji sadrži samo tri rečenice izražava žaljenje i čuđenje:

“Žaljenje što se 2011. godine u Hrvatskom saboru još uvijek može donijeti tako jasno i nedvosmisleno pristran proturadnički zakon. I čuđenje što je bjelodano da se hrvatski političari ni oko čega ne mogu složiti osim oko borbe protiv hrvatskih radnica i radnika”, stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik komisije, sisački biskup msgr. Vlado Košić.

Crkva je i dosad prosvjedovala protiv ograničavanja radničkih prava, osobito rada nedjeljom, a ovakva izjava u predizborno vrijeme može pozicionirati njezinu ulogu kao neprijateljsku prema svim stranačkim politikama po ovom pitanju.

HBK već uobičajeno prije izbora poziva crkvene službenike da u javnim nastupima budu suzdržani i ne usmjeravaju vjernike prema pojedinim strankama, no sada je jasno izraženo razočaranje političkim smjerom.

Dr. Goran Črpić, ravnatelj Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve i tajnik komisije, navodi kako je ovo tek vrhunac akcija kojima je “Iustitia” prosvjedovala protiv ugroženosti radnika u Hrvatskoj.

- Ne samo da ovakva odluka nije u skladu sa socijalnim naukom Crkve nego je i ispod razine položaja radnika u XIX. stoljeću, ona je potpuno prepuštanje surovoj liberalizaciji i pokušaj da se vlast izvuče iz odgovornosti za uređenje odnosa na tržištu. Ali ona ne može apstinirati od toga: od Aristotela naovamo smisao države je briga za zajedničko dobro svih građana, a ne raspodjela funkcija eliti – kategoričan je dr. Črpić, navodeći kako Crkva smatra da rad nije iznad čovjeka, pa tako ni kapitalizam nije iznad ljudskih bića.

Nova svjetska revolucija

Komentirao je i najave globalnih prosvjeda pred središtima financijske moći koje su građani prepoznali kao glavne izvore ekonomske kataklizme što je pogodila čovječanstvo.

- Udruženja radnika, prosvjedi i štrajkovi legalni su oblici borbe za prava, takvima ih smatra i čuvena enciklika Lava XIII. iz 1891. godine “Rerum novarum” kojom je Crkva dala odgovore na prilike radnika u društvu, a uvjeti su vrlo slični današnjima. Svima je jasno da korporacije i banke u šaci drže cijeli svijet. Naša je komisija to slutila još prije tri godine kad smo prognozirali da će financijska kriza prerasti u političku, a onda i društvenu – podsjeća dr. Črpić.

Teolog fra Zvonimir Bono Šagi, koji se godinama bavi socijalnim naukom Crkve, smatra kako je pismo komisije došlo prekasno, a zakasnjela je i reakcija hrvatske Crkve na teško stanje hrvatskih radn ika.

- Nekolicina nas je upozoravala da će se hrvatsko gospodarstvo urušiti na štetu najugroženijih još tamo početkom tranzicije i pretvorbe. Ukazivali smo da su neke stečevine socijalizma bile pozitivne, pritom ne mislim na totalitarizam, nego na socijalne momente, ali su nas proglasili “crvenima”.

Cijelim svijetom zavladao je tržišni fundamentalizam, banke gospodare svijetom i takva ideologija zarobljava čovjeka, oduzima mu slobodu. Stoga se mogu očekivati masovni prosvjedi. Ne mislim da bi nova svjetska revolucija donijela sasvim pozitivne rezultate, nego se nadam da će se grabežljivi kapitalizam reformirati, da će socijalna pravda doći na prvo mjesto – zaključuje fra Bono Šagi.

Ogorčena je i Dragica Mišeljić, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske:

- Užasnuti smo ponašanjem izvršne vlasti koja je bez ikakvog novog prijedloga prihvatila zaključke Ustavnog suda u utrci do Europske unije, jer se time omogućava novo iskorištavanje 220 tisuća zaposlenika u sektoru trgovine.

Imamo šumu zakona i propisa koji se ne poštuju, niti itko kontrolira njihovo provođenje, a to je upravo posao izvršne vlasti. Neka se ugledaju na tu Europu i prava radnika, pa će vidjeti u kakvom smo mi jadu. Svi smo svjedoci da se naša vlast brine samo za sebe.

damir šarac 

Lesar: U koje crkve idu poslodavci?

Dragutin Lesar, predsjednik Hrvatskih laburista – Stranke rada, navodi kako je iz sadržaja priopćenja komisije vidljivo kako ‘Iustitia et pax’ ništa ne razumije kad su radnička prava posrijedi!

- Sa žaljenjem konstatiram da i oni odustaju od kolektivnih ugovora kao najvišeg dosega sindikalne borbe. Misle da se radnička prava krše samo nedjeljom. Postavio bih im pitanje u koje crkve idu poslodavci koji tako bestijalno krše prava radnika – navodi Lesar, upućujući službenike Crkve da pročitaju program njegove stranke.

Antičević-Marinović: Sve lijepo stoji u Zakonu o radu koji se - ne poštuje

Ingrid Antičević-Marinović (SDP) upozorava kako radnička prava treba štititi svakog dana, ne samo nedjeljom, a slaže se kako su trgovački djelatnici, većinom ženskog roda, dovedeni do razine roblja XIX. stoljeća.

- Neka se radi i 24 sata svih 365 dana u godini, ali onda te radnike treba platiti. Treba im platiti i blagdanski i prekovremeni rad, treba im omogućiti tjedni i godišnji odmor, sve to stoji u hrvatskom Zakonu o radu, koji se permanentno ne poštuje. Što se tiče poruke Crkve kojom upućuje opću osudu hrvatskih političara, odgovorila bih da nisu svi političari isti, kao što ni svi crkveni ljudi nisu isti - kaže Ingrid Antičević-Marinović.

- Nismo prava adresa, pitanje o kojem je riječ posljedica je odluka Ustavnog suda koje je Sabor morao provesti, obratite se Ustavnom sudu – otpravila nas je Sunčana Glavak, glasnogovornica HDZ-a.

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 4FirstPrevious[1]234Last