Novosti Hrvatska

IZJAVA ZADARSKOGa GRADONAČELNIKA ZAČUDILA PREDSTAVNIKE NACIONALNE MANJINE, A POSEBNO MJEŠTANE POLJICA U OPĆINI VRSI

Odgovor Vrančiću: Srbin sam i borio sam se u Hrvatskoj vojsci

IZJAVA ZADARSKOGa GRADONAČELNIKA ZAČUDILA PREDSTAVNIKE NACIONALNE MANJINE, A POSEBNO MJEŠTANE POLJICA U OPĆINI VRSI

‘Imao sam 23 godine   i 1991. sam kao dragovoljac ušao u 112. brigadu. Svi mi iz Poljica bili smo dragovoljci. Prošao sam sve bojišnice i u ratu sam bio do kraja’, kazao nam je Poljičanin koji je želio anoniman, a čiji su podaci poznati redakciji

Iskustvo građana srpske nacionalnosti prije početka sukoba takvo je da bi zadarski gradonačelnik trebao imati na umu činjenicu da ti ljudi nisu bježali iz grada zbog toga što su htjeli veliku Srbiju ili samoproglašenu “Krajinu“, nego zato što nisu imali mira u svojim kućama − rekao nam je Milorad Pupovac, potpredsjednik SDSS-a i saborski zastupnik, komentirajući izjavu zadarskoga gradonačelnika dr. Zvonimira Vrančića prema kojoj je netočno da se “jedan dio“ srpskog stanovništva u Hrvatskoj pridružio agresiji, nego se “veliki, ogromni dio Srba digao protiv svoje, hrvatske države“.

Dr. Vrančić je dodao da su i građani srpske nacionalnosti koji su za vrijeme rata ostali u Zadru većinom bili “petokolonaši, izdajnici i agenti neprijatelja“.

− Nitko tko ima bilo koju vrstu humanosti i nitko tko ima bilo koju vrstu realnog odnosa prema stvarima ne može imati mišljenje kakvo ima zadarski gradonačelnik. On je trebao poštovati svoje građane srpske nacionalnosti koji su sa svojim susjedima pretrpjeli razaranja i stradanja, kao i dvostruke strahove: od granata jugovojske i svojih sunarodnjaka, te strahove od stavova kakve je ponovio gradonačelnik Zadra. Mi koji to danas popravljamo i vraćamo stvari u normalu najmanje trebamo takve poruke − zaključio je Pupovac.

‘Ne želim neugodnosti’

Iz mjesta Poljica u općini Vrsi, pokraj Zadra, većina se srpskog stanovništva već 1991. godine priključila upravo Hrvatskoj vojsci.

− Točno, ja sam jedan od njih, imao sam 23 godine i 1991. sam kao dragovoljac ušao u 112. brigadu. Svi smo bili dragovoljci. Prošao sam sve bojišnice, poslije sam bio u 7. domobranskoj pukovniji i u ratu sam bio do kraja. Znam da nas je bilo u postrojbama, nas dragovoljaca srpske nacionalnosti, ali više o tome ne želim govoriti jer ne želim probleme. Ne želim imati neugodnosti. Mišljenje gradonačelnika dr. Vrančića je njegovo, a on valjda zna što govori, ja se u to ne miješam. Ja sam svoje “otukao“ na bojišnici i nikakva me politika više ne zanima − kazao je naš sugovornik, čiji su podaci poznati redakciji, no nije želio da se njegovo ime i prezime objavi.

Prvi zapovjednik 112. brigade, umirovljeni pukovnik Marko Čulina, kazao je da je u Hrvatskoj vojsci bilo Srba.

− Takvima zahvaljujem i poštujem ih. No, ne znam kome više trebaju te teme, da se sada ponovno prebrojavamo. Istina je da su Srbi u HV-u bili časne iznimke, a da je većina Srba organizirano napustila Zadar. Jednostavno rečeno: ako gledamo proporcionalno, u Zadru je prije rata bilo krasnih i časnih ljudi, ali nisu kasnije bili ni u Hrvatskoj vojsci, a ni u gradu. Bio ih je, dakle, proporcionalno puno manji broj u vojsci i gradu nego što je bio njihov stvaran broj prije rata u strukturi stanovništva − rekao je Čulina.

‘Izdajnici unutar grada’

Zadarski gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić u ponedjeljak je potvrdio svoj stav da se veći dio srpskog stanovništva na razne načine uključio u realizaciju projekta velike Srbije.

− Također, što se tiče izdajnika u gradu za vrijeme rata, to je bilo tako. Svi koji smo u Zadru doživjeli agresiju znamo da su Srbi morali imati, i imali su, informatore i pomagače koji su bili u gradu − ustvrdio je dr. Vrančić.

− Istina da je jedan dio srpskog stanovništva u Hrvatskoj bio lojalan svojoj domovini, i njima svaka čast i priznanje jer im nije bilo lako. No, potpuno je sigurno da je većina srpskog stanovništva u Hrvatskoj prihvatila velikosrpsku politiku − zaključio je zadarski gradonačelnik.

LADA KALMETA

Antičević Marinović: Neprijatelji su nam nezaposlenost i siromaštvo

Upitana da komentira izjavu dr. Vrančića, saborska zastupnica SDP-a Ingrid Antičević Marinović je kazala:

- Naš Zadar je od neprijatelja doživio veliko stradanje u Domovinskom ratu. Ali naša zajednička ljubav prema slobodi, te pravo i obveza da se brani svoje, učinili su nas pobjednicima. Pravda, nažalost, još nije zadovoljena: one koji su nas napali još nije sustigla ruka pravde. Kao što nas je rat traumatizirao, dodatno nas je tako na dugi rok traumatizirala pljačka u privatizaciji. U ratu smo našim zajedništvom pobijedili neprijatelja. Današnji neprijatelj hrvatskog društva su nezaposlenost, korupcija, nepravda i siromaštvo - rekla je Antičević Marinović.

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 4FirstPrevious[1]234Last